Baas Henk van Essen van de Nationale Politie stopt begin volgend jaar als korpschef

Onafgemaakte termijn Zowel korpschef Henk van Essen als zijn plaatsvervanger Liesbeth Huyzer stoppen begin volgend jaar in hun functie. De baas van de politieorganisatie maakt zijn termijn van zes jaar niet af, hij noemde zijn werk „het moeilijkste vak dat er is”.

Korpschef Henk van Essen stapt begin volgend jaar op.
Korpschef Henk van Essen stapt begin volgend jaar op. Foto Merlijn Doornernik

De baas van de Nationale Politie, Henk van Essen (62 jaar), zal begin volgend jaar zijn functie als korpschef neerleggen. Hij heeft die functie dan een kleine vier jaar uitgeoefend. Ook zijn plaatsvervanger Liesbeth Huyzer zal begin volgend jaar stoppen.

Van Essen noemt zijn besluit „een mooi en natuurlijk moment om het stokje over te dragen”. Hij is al 44 jaar in dienst van de politie. In 2020 volgde hij Erik Akerboom op als hoogste baas van de 65.000 werknemers tellende politieorganisatie. Bij zijn aanstelling liet hij al doorschemeren niet de hele termijn van zes jaar korpschef te willen zijn. Hij sprak destijds in NRC van een „zware baan. Dit soort functies heeft maar twee mooie dagen: de dag van je benoeming en de dag van vertrek.”

De politieorganisatie heeft de afgelopen jaren veel kritiek te verduren gekregen. Er deden zich intern een reeks van incidenten op het gebied van racisme en discriminatie voor. In een afscheidsmail aan agenten schrijft Van Essen vanmiddag dat de politie „binnen nog een been heeft bij te trekken. Iedere collega moet zichzelf kunnen, durven en mogen zijn. Want veiligheid buiten begint bij veiligheid binnen. Alleen dan kunnen we een politie van en voor iedereen zijn.”

Ook bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie waren veel problemen. Drie agenten pleegden zelfmoord. Deze landelijke organisatie van de politie wordt nu verbouwd en in twee delen geknipt. Er is door de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz (VVD), een speciale commissie onder leiding van oud-burgemeester Bernt Schneiders aangesteld die toezicht houdt op de reorganisatie.

Lees ook interview Henk van Essen: ‘Nederland is geen narcostaat’

Opvolger

De binnen de politie meest genoemde opvolger van Henk van Essen is Janny Knol (53). Zij is nu baas van de politie in Oost-Nederland. Het zou voor het eerst zijn dat een vrouw de baas wordt van de politie in Nederland.

Henk van Essen schrijft aan zijn collega’s trots te zijn op „de ongelofelijk mooie resultaten die de politie heeft behaald. Maar soms is dit (‘eindbaas zijn’) het moeilijkste vak dat er is. Neem de afgrijselijke moordaanslagen op de broer van de kroongetuige, Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Polarisatie neemt toe en steeds vaker richt zich dat tegen ons, bijvoorbeeld met doxing”.

Minister Yesşilgöz-Zegerius laat weten „veel waardering te hebben voor de inzet van Van Essen. Vanaf de start van de Nationale Politie was Henk van Essen de ervaren politieman in de korpsleiding die ervoor zorgde dat vakmanschap hoog op de agenda bleef staan. In complexe en roerige tijden heeft hij als korpschef koers gehouden en is de basis in de organisatie verder op orde gebracht. Daarbij stond hij altijd pal voor zijn mensen.”