Goedemorgen! Het weekend is voorbij en zo ook de relatieve wat-heeft-Trump-nu-weer-per-decreet-besloten-rust. In het vliegtuig naar de Superbowl vertelde de Amerikaanse president aan journalisten dat hij van plan is om deze maandag op alle staal en aluminium die de Verenigde Staten binnenkomt een heffing op te leggen, van 25 procent.
Trump voerde een dergelijke heffing ook al in tijdens zijn eerste termijn (toen 10 procent op aluminium, niet 25), maar hij en opvolger Joe Biden maakten daar vervolgens uitzonderingen op voor onder meer buurlanden Canada en Mexico, de Europese Unie, Verenigd Koninkrijk en Japan. Trump kondigde verder aan om ieder land die in zijn ogen een oneerlijke heffing aan de VS opheft, vanaf ergens deze week een tegenheffing te geven. Trump klaagt al langer dat bijvoorbeeld de EU op Amerikaanse auto’s 10 procent belasting heft (andersom is dat 2,5 procent).
Op de Aziatische beurzen kleurden de meeste borden ondanks de aankondiging zwart. Wel verloren staalbedrijven wat van hun waarde en gingen de koersen van staal, aluminium en koper omhoog. De dollar steeg ten opzichte van de yen. De beurzen reageerden volgens een analist in The Wall Street Journal zo ‘rustig’ omdat de (later deels teruggetrokken) staalheffingen in Trumps eerste termijn niet tot grote problemen leidden in de Aziatische economieën.
Wat viel ons verder op?
- Helemaal rustig was het dit weekend niet in de VS. Zondag werd bekend dat de nieuwe directeur van de financiële consumentenwaakhond CFPB zijn medewerkers heeft meegedeeld dat al het werk gestaakt wordt. De relatief jonge waakhond (13 jaar) overziet het toezicht op kredietverlening aan consumenten door onder meer banken, creditcardbedrijven, schuldopkopers en op winst gerichte onderwijsinstellingen.
- De staalheffing was deze maandag niet het enige nieuws op het ‘front’ van het handelssteekspel van Trump. In een apart interview met nieuwszender Fox vertelde hij dat hij vindt dat Canada en Mexico te weinig doen aan de door de landen beloofde grensbewaking. Die belofte was vorige week de reden om de twee landen een maand respijt te geven op de algemene handelsheffing van 25 procent.
- BMW blijft investeren in de ontwikkeling van benzine- en dieselauto’s en hybride technieken, nu in de VS de overgang naar volledig elektrische auto’s met de komst van Trump op zijn minst vertraagd wordt. Dat zei een bestuurder van de Duitse autofabrikant tegen de Financial Times.
- De activistische aandeelhouder Elliott heeft een aandeel opgebouwd in het Britse oliebedrijf BP, zeggen bronnen tegen de FT. Hoe hoog het aandeel is, is nog niet bekend. Volgens bronnen zou Elliott wel eens kunnen gaan pleiten voor opsplitsing van de oliegigant of een fusie (met Shell als voornaamste kandidaat). Ook zou BP gedwongen kunnen worden om minder te investeren in duurzame projecten. Elliott had in Nederland onder meer aandelen in NN en AkzoNobel.
- Het ooit rijke pensioenfonds van het voormalige De Nederlandse Staatsmijnen, nu DSM, blijkt afgelopen decennia allerlei kortingen te hebben gegeven aan het bedrijf. Oud-werknemers zagen hun pensioenen hierdoor verschralen, ontdekten NRC-collega’s Jeroen Wester en Merijn Rengers. De Ombudsman Pensioenen is zeer kritisch over de gang van zaken.
Lees hier het blog terug van afgelopen vrijdag:
Lees ook
Te midden van bestuurscrisis nemen huidig voorzitter en vicevoorzitter FNV het tegen elkaar op

