Goedemorgen!
Een nieuwe dag, een nieuw blog met de belangrijkste updates uit de financiële en economische wereld. Wat viel ons op vanochtend?
China investeert miljarden in de economie, maar beleggers lijken niet overtuigd. Een belangrijke uitspraak van de Amsterdamse rechtbank vandaag. En de ruzie tussen Elon Musk en Brazilië lijkt beslecht: het Hooggerechtshof heeft het verbod op X opgeheven.
- De beurzen in Peking en Hongkong zijn vanochtend onrustig begonnen. De Chinese overheid hoopt dit jaar op een economische groei van 5 procent en beloofde eerder deze week een ‘stimulus blitz’ om dat te verwezenlijken. Maar een persconferentie van Chinese beleidsbepalers dinsdag leverde volgens beleggers te weinig duidelijkheid op over de te nemen maatregelen. De CSI 300, die bestaat uit bedrijven genoteerd in Shanghai en Shenzhen, staat op dit moment 4 procent in de min.
- Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft het verbod op het socialemediaplatform X dinsdag opgeheven. Dat meldde persbureau Reuters vannacht. Het Braziliaanse hof liet X blokkeren, omdat het bedrijf van Elon Musk geen wettelijke vertegenwoordiger in Brazilië wilde aanstellen. Aan die voorwaarde heeft Musk inmiddels voldaan.
- De NOS wijst op een belangrijke uitspraak van de Amsterdamse rechter vandaag. Daarbij staat energiebedrijf Vattenfall tegenover duizenden kleine ondernemers, die te veel zouden hebben betaald voor hun energierekening en zich hebben verenigd in de Stichting Nuon-Claim. Het zou gaan om een bedrag dat kan oplopen tot 400 miljoen euro.
- Slecht nieuws voor het personeel van Dunkin’ Donuts. De Amerikaanse keten heeft faillissement aangevraagd in Nederland, meldt De Telegraaf. Dunkin’ Donuts heeft ongeveer vijftig vestigingen in Nederland en is deels in handen van horecafamilie Van der Valk. Het is onbekend hoeveel mensen hun baan verliezen.
- Het hoofdkantoor van hotelwebsite Booking.com is al twee dagen het toneel van protesten van pro-Palestijnse activisten. De website verhuurt tientallen accommodaties in Israëlische nederzettingen, die door de internationale gemeenschap als illegaal worden beschouwd. Economieverslaggever Laura Bergshoef ging langs en schreef deze reportage.
Lees hier het blog van gisteren terug.