AZ zonder supporters naar Warschau: ‘Veiligheid niet gegarandeerd’

AZ neemt geen supporters mee naar de Conference League-wedstrijd tegen Legia Warschau op 14 december. Dat meldt de Alkmaarse club vrijdag op zijn website. Aanleiding is de thuiswedstrijd tegen Warschau begin oktober, waarbij Legia-supporters de toegangspoort bestormden en twee Legia Warschau-spelers werden aangehouden.

Na die incidenten heeft AZ uitgebreid overlegd met andere organisaties, schrijft de club. In dat overleg „zijn we tot de conclusie gekomen dat de veiligheid van onze supporters niet gegarandeerd kan worden” in Warschau. AZ biedt zijn eigen supporters geen kaarten aan, en raadt hen ook aan niet op eigen gelegenheid naar de wedstrijd te gaan, bijvoorbeeld door zelf een kaartje te kopen.

In Polen heerste vorige maand verontwaardiging over de behandeling van de Legia-spelers. De Poolse regering riep de Nederlandse ambassadeur ter verantwoording en premier Mateusz Morawiecki suggereerde dat de politie niet volgens de wet had gehandeld. Daarop reageerde demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD): „Ik heb liever dat hij eerst even naar zijn eigen club kijkt.”

Marseille

Supporters van Ajax zijn eind deze maand ook niet welkom bij de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Marseille, meldde persbureau ANP donderdag. Lokale autoriteiten hebben een noodverordening afgegeven waarin staat dat „iedere persoon die beweert supporter van Ajax Amsterdam te zijn of zich als zodanig gedraagt” niet naar het stadion mag.


Lees ook
Polen roept Nederlandse ambassadeur ter verantwoording vanwege ‘discriminerend’ politieoptreden bij AZ

AZ won de wedstrijd tegen Legia Warschau met 1-0.