N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Europees voetbal AZ gaf in de tweede helft een 3-1 voorsprong uit handen, waarna de wedstrijd uitdraaide op strafschoppen. Daarin ontpopte de Australische doelman Mathew Ryan zich tot held, door de zesde strafschop van Brann te keren.
AZ-middenvelder Sven Mijnans (rechtsmidden) viert met zijn ploeggenoten een fraai doelpunt. Foto Ed van de Pol/ANP
AZ gaat dankzij een spectaculaire overwinning na strafschoppen op SK Brann de Conference League in. Op dezelfde avond verloor FC Twente na de ruime 5-1 nederlaag van vorige week opnieuw van de Turkse topclub Fenerbahce, en is de club dit seizoen dus klaar in Europa. Ajax gaat wel de Europa League in. Een nederlaag in eigen huis tegen de Bulgaarse club PFK Loedogorets kon daar niets aan veranderen, omdat Ajax de heenwedstrijd ruimschoots (4-1) won.
Na vorige week had alleen AZ donderdagavond nog iets om voor te spelen. De Alkmaarders kwamen vorige week in eigen stadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel, en moesten dus winnen in Noorwegen.
Hard en laag schot
In de Noorse stad Bergen was AZ vrijwel de gehele eerste helft dominant. De Zweedse vleugelaanvaller Mayckel Lahdo zorgde in de twaalfde minuut, met een hard en laag schot van zo’n twintig meter, voor de voorsprong. Na een half uur spelen was het Sven Mijnans die de 2-0 maakte. Ook hij trof van buiten het zestienmetergebied doel. In de blessuretijd van de eerste helft gaf Pantelis Hatzidiakos, de aanvoerder van AZ, Brann-verdediger Fredrik Pallesen Knudsen alle ruimte om raak te koppen uit een hoekschop: 2-1.
Twente-rechtsback Alfons Sampsted wordt getackeld door Fred, de ervaren Braziliaanse middenvelder van Fenerbahce. Foto Vincent Jannink/ANP
De tweede helft was nog geen vijf minuten bezig toen AZ alweer op 3-1 kwam, en de wedstrijd alsnog beslist leek. Lahdo speelde zichzelf aan de rechterkant daarvoor vrij met een mooie dribbel, en gaf Ruben van Bommel een niet te missen kans. AZ leek op koers voor een comfortabele tweede helft, maar Brann kwam dankzij een fraaie vrije trap van Joachim Soltvedt weer op 3-2. Hij schoot op precies dezelfde manier als Mijnans in de eerste helft raak: met links trof hij de linkerbovenhoek. In minuut 82 maakte Brann gelijk, opnieuw uit een hoekschop.
De wedstrijd draaide uit op een verlenging, waarin grote kansen uitbleven. In de strafschoppenserie ontpopte de Australische doelman van AZ, Mathew Ryan, zich tot held. Hij stopte de zesde strafschop van Brann, waarna de jonge Portugees Alexandre Penetra voor de beslissing zorgde.
Ze herkent de foto meteen. Als Renée Slegers begin februari met de Britse zender Sky Sports Footballover haar voetbalcarrière praat, legt de interviewer haar een aantal beelden op de Ipad voor. Bij foto vijf begint ze ongemakkelijk te lachen. „Ah”, zegt ze. „Deze foto… dit is de laatste wedstrijd die ik ooit gespeeld heb.”
We zien hoe een jonge Slegers in het Oranjeshirt – nummer 14 – het veld afhinkt, ondersteund door fysiotherapeut Kim Blewanus. Bij een verdedigende draai is het in de vierde minuut van de wedstrijd opnieuw in haar knie geschoten. Ze beseft: dit komt niet meer goed. Het is eind november 2016. Haar kruisband is afgescheurd. Ze is pas 27.
Tamelijk monter blikt Slegers er bij Sky op terug, die interland tegen Engeland in ‘haar’ stadion in Tilburg. Slegers groeide op in Noord-Brabant, waar ze communicatiewetenschappen studeerde. Ze begon haar profcarrière bij Willem II.
Veel vrienden en familie zitten die koude herfstavond op de tribune, onder wie Kirsten van de Ven, een collega en hartsvriendin. Van de Ven is in mei daarvoor gestopt met voetballen, maar wil er wel bij zijn. „De teammanager belde me meteen vanaf het veld en vroeg of ik naar de kleedkamer wilde komen”, vertelt ze vanuit Stockholm, waar ze sinds vorig jaar technisch directeur van de vrouwencompetitie is.
Daar treft ze Slegers aan op de massagetafel. In tranen? „Nee, dat niet. Ik gaf haar een knuffel. We waren vooral stil. Wisten wat dit betekende: geen EK in Nederland, het jaar daarop. Dát vond Renée op dat moment het naarste.” Tegen alle verwachtingen in won Nederland het toernooi – zonder Slegers.
Tegenover het dramatische dieptepunt in Tilburg staat ook een voorlopig hoogtepunt. Deze zaterdag staat Slegers als hoofdtrainer van Arsenal langs het veld in Lissabon, voor de Champions League-finale tegen FC Barcelona, de ploeg die het toernooi drie keer won.
In november werd Juventus aan de kant gezet. Slegers coacht haar speelsters naar de overwinning. Foto Alessandro Di Marco / EPA
Altijd positief coachen
Onverwacht snel heeft Slegers (36) het eerste vrouwenteam van de club uit Londen weer op de rit gekregen, na het vertrek van de Zweed Jonas Eidevall, in oktober vorig jaar. De ploeg won onder hem slechts één van de eerste vier wedstrijden in de competitie. Eidevall stapte erna zelf op. Slegers, sinds 2023 assistent, neemt het in eerste instantie tijdelijk over.
In januari wordt ze definitief aangesteld als hoofdcoach. Niet omdat ze de functie ambieert, maar omdat de club een beroep op haar doet. Slegers weet volgens Leonne Stentler, voetbalanalist en oud-ploeggenoot in Oranje, haar ideeën goed over te brengen. Een belangrijke kwaliteit als coach. „Het draait niet alleen om wat je ziet of bedenkt, maar vooral om hoe je het geloofwaardig overbrengt. De speelsters moeten je kunnen en willen volgen.” Daarin lijkt Slegers op Arne Slot, vindt Stentler, de coach van het mannenteam van Liverpool.
Onder Slegers’ leiding kent Arsenal een opleving. De ploeg eindigt als tweede in de Engelse competitie, achter Chelsea. En maakt, met de Nederlanders Daphne van Domselaar en Victoria Pelova in de selectie, ook internationaal indruk. Zowel tegen Bayern München en Real Madrid als Olympique Lyon komt Arsenal in de Champions League knap terug na een achterstand.
Beide benen even sterk maken
Al in haar kinderjaren traint Slegers veel. Op 14-jarige leeftijd staat ze op een zelfgemaakt voetbalveld in de achtertuin. Haar twee jongere broers zijn al naar binnen. De bal rolt voor Slegers uit. Ze tikt hem met haar rechtervoet iets naar rechts, ademt diep in — en schiet. Slegers loopt naar een groot doel van hout, pakt de bal eruit en gaat weer in het midden van de tuin staan. Nu schiet ze met links. Dit herhaalt ze eindeloos, vastbesloten beide benen even sterk te maken.
Slegers groeit op in het dorpje Someren-Eind, onder de rook van Eindhoven. Haar vader is kunstenaar, met een atelier aan huis, haar moeder geeft huiswerkbegeleiding. Ze was een vriendelijk en zacht kind, en ook wijs en eigenwijs, zegt vader Peter Slegers. „Ze kon mensen al jong doorzien en had goed door hoe dingen in elkaar steken. Haar jongste broer Eward (31) typeert haar als „opgewekt, energiek en temperamentvol”.
In haar jonge jaren speelt Slegers in jongensteams. Ze blijkt een talent. „Iedereen zag meteen dat Renée heel goed was,” zegt Geert van Houts, die haar trainde tussen haar zesde en veertiende bij de lokale voetbalclub SSE. Ze was klein van stuk, zegt hij, maar ook fanatiek en technisch sterk. „Ze wilde áltijd winnen. Met haar fanatisme stak ze het hele team aan.”
Als ze jaren later doorbreekt in het Nederlands elftal scoort ze vijf keer in een wedstrijd tegen Albanië. Na afloop zegt ze tegen een verslaggever dat ze dat in het verleden „bij de jongens” ook wel eens presteerde.
Op zestienjarige leeftijd vertrekt Slegers naar Londen, naar de Academy van de club waar ze nu het hoogste vrouwenteam leidt. Volgens haar broer en vader vooral „vanwege het avontuur.”
Speelster Chloe Kelly en Renée Slegers vieren de overwinning op Olympique Lyon.
Foto’s Thibault Camus / AP
Natuurlijke leiding
Na de fatale knieblessure in 2016 aarzelt Slegers over haar sportieve toekomst. Trainer worden? Of een baan die aansluit bij een van haar studies (na haar bachelor communicatiewetenschappen deed ze een master Ethiek in Zweden, waar ze sinds 2011 op topniveau speelde). Veel medespelers zien in haar een ideale trainer.
Sarina Wiegman, tegenwoordig bondscoach van Engeland, kent Slegers nog uit de tijd waarin ze bondscoach van Oranje was. Wiegman vond de Brabantse als speelster al een natuurlijk leider, ook al was ze geen aanvoerder. „Ze heeft veel tactisch inzicht en kan een wedstrijd ‘lezen’. Haar teamgenoten luisteren naar haar. Ze coachte op een bijzondere, kalme manier.” Ook haar jeugdtrainer Van Houts bij SSE zag dat: „Altijd positief coachen, nooit een negatief woord.”
Volgens Stentler lag het destijds in 2016 in de lijn der verwachting dat Slegers in het bedrijfsleven ging werken, niet als coach, want „in onze tijd was er weinig perspectief voor vrouwen om na het voetballen iets in het voetbal te blijven doen”. Ook zelf heeft Slegers veel getwijfeld. Als speelster moest ze „absoluut niet” aan een trainersloopbaan denken, vertelde ze in interviews.
Toch is dat waar ze in 2017 voor kiest. Van de Ven: „Ineens werd ik door Renée gebeld. Ze had gezien dat de Zweedse bond een versnelde trainerscursus aanbood voor voormalige profs, vijf keer een week lang. Of we dat niet samen moesten gaan doen?” Net als Slegers heeft Van de Ven een aantal jaren in Zweden gevoetbald. Ze zei ja.
Haar eerste klus is bij LB07 in Malmö, als coach van het O19-team. „Een matige selectie”, weet Van de Ven nog, „maar ze werd meteen kampioen.” En Slegers doet geen concessies aan haar spelopvattingen, zegt ze. Waar andere coaches bij cruciale wedstrijden de beste elf spelers opstellen, kiest zij altijd voor roteren. „Zeker in een opleidingsteam moeten alle spelers volgens haar een kans krijgen.”
Als Arsenal haar vorig najaar vraagt om hoofdtrainer te worden, twijfelt Slegers. Ze denkt er weken over na, zegt haar vader. „Omdat Renée liever tússen de speelsters staat dan erboven. En omdat ze het een enorme verantwoordelijkheid vond. Maar het besef dat ze iets kon betekenen voor het hele team gaf de doorslag.” Volgens Peter Slegers ziet zijn dochter succescoach Sarina Wiegman als voorbeeld vanwege „haar niet-autoritaire stijl van coachen”.
Blessureleed
De knieblessure in 2016 is niet de enige tegenslag die Slegers heeft moeten verwerken. Door eerdere blessures – aan dezelfde knie, aan haar rug, in de lies – is ze ook andere eindtoernooien misgelopen. Volgens haar vader hebben die ervaringen Slegers „mentaal sterker” gemaakt. Het heeft haar geholpen om stappen in haar carrière te zetten, zegt hij.
In Engeland, bij spelers, journalisten en fans, is Slegers inmiddels razend populair geworden. Ze is openhartig, welbespraakt, makkelijk toegankelijk en dus behoorlijk succesvol. Behalve haar sportieve prestaties draagt ze als boegbeeld bij aan de ambitie van Arsenal om het vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen, naast het sterrenteam van de mannen. De beslissing om ook het eerste vrouwenelftal in het Emirates stadion te laten spelen pakte onder Slegers leiding goed uit. Geregeld zitten er meer dan 40.000 supporters op de tribunes.
Online laten fans graag hun waardering voor Slegers blijken. Eén van hen schreef onder een interview na weer een gewonnen wedstrijd. „Prachtige vrouw! Zou ook de coach van het mannenteam moeten worden.”
De serie Sirens heeft heel veel potentie. Een veelbelovende cast om te beginnen. Zo is Julianne Moore Michaela ‘Kiki’ Kell, de vrouw van miljardair Peter Kell die weer wordt gespeeld door Kevin Bacon. Milly Alcock (House of the Dragon) is haar persoonlijk assistent Simone en Meghann Fahy (The White Lotus) Simone’s met verschillende verslavingen worstelende oudere zus Devon die zorgt voor hun dementerende vader Bruce, gespeeld door Bill Camp. Daarnaast werd de serie gecreëerd door Molly Smith Metzler die eerder voor Netflix Maid maakte, wat een verrassende hit was en een aangrijpend, genuanceerd en meeslepend portret van huiselijk geweld schetste.
Nu is Sirens niet direct een bloedserieus drama zoals Maid. Maar het is ook geen lekkere, donkere comedy, ondanks dat Netflix de titel in een promotiebericht zo omschrijft. En een bijtend scherpe kritiek op rijkdom à la The White Lotus kun je het ook niet echt noemen. Het probleem is alleen dat het al het bovenstaande wel lijkt te willen zijn, en er zelfs nog een dotje mysterieuze, bovennatuurlijke sekte-vibes bovenop doet – gewoon omdat het kan. En omdat de serie te veel dingen tegelijkertijd probeert, is het uiteindelijk net niets.
Sirens begint met een katerige Devon die net een nachtje in de cel heeft doorgebracht na een dronken aanvaring met een paaltje. De jonge vrouw zit er behoorlijk doorheen omdat de zorg voor haar zieke vader haar te veel wordt. Wanneer haar wanhopige SOS-berichtjes aan haar zusje onbeantwoord blijven, maar Simone wel een (enorme) fruitmand stuurt, besluit Devon het ding eigenhandig terug te gaan geven.
Maar op het idyllische vakantie-eiland waar Simone werkt, ontdekt Devon dat haar zusje een ander mens is geworden. Ze heeft al haar tatoeages laten verwijderen, draagt enkel nog pasteltinten, en is op een ongezonde manier toegewijd aan haar baas – de rijke, invloedrijke socialite Michaela Kell die in het grote huis boven op een indrukwekkende klif woont. Michaela runt een opvang voor roofvogels – met wie ze lijkt te kunnen communiceren – en heeft een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. Simone lijkt door haar betoverd. En Devon wantrouwt Michaela en haar bedoelingen direct.
Glenn Howerton als Ethan, Milly Alcock als Simone en Meghann Fahy als Devon in de serie ‘Sirens’.
Beeld Netflix
Sekteleider
Het is een prima, zelfs intrigerende opzet. Julianne Moore is geloofwaardig en sereen als – misschien wel – sekteleider met eventueel bovennatuurlijke krachten die wellicht verantwoordelijk is voor de dood van haar mans eerste echtgenote, maar is dat allemaal misschien ook weer niet. En wanneer dat het hele verhaal was geweest, had Sirens het soort serie kunnen zijn waarin Nicole Kidman de laatste jaren speelt. Maar dan beter.
Alleen, dat is het niet.
Want waar op het ene moment roofvogels om onverklaarbare redenen dwars door de ramen vliegen, is Sirens in een volgend scène weer luchtig en haast komisch. Bijvoorbeeld wanneer de volledige staf van het grote huis een groepschat blijkt te hebben waarin ze iedere roddel over Simone en de Kells delen. En dat zijn weer momenten die volledig haaks staan op het belachelijk heftige jeugdtrauma dat zowel Devon als Simone met zich meezeulen, dat beetje bij beetje wordt onthuld.
Op zichzelf zijn al deze delen best aardig. Iedereen acteert prima en zeker de scènes tussen de drie vrouwelijke hoofdrolspelers zijn sterk. Ook zijn de vijf afleveringen strak genoeg om nergens te vervelen. Toch klopt het geheel niet. Iets wat overduidelijk wordt wanneer de serie in de laatste aflevering een wending neemt die op geen enkele manier gerechtvaardigd is (en zelfs verzonnen lijkt om een tweede seizoen te kunnen maken). Het is een beetje alsof alle stukjes van de serie tijdens het leggen van de puzzel wel in elkaar passen, maar ze uiteindelijk uit drie verschillende puzzels afkomstig blijken. Hierdoor blijf je – ietwat verward – achter met een afbeelding die nergens op blijkt te slaan. Ondanks al die potentie.
Het Zuiderstrandtheater werd nooit gebouwd voor de eeuwigheid. Het podium verrees in 2015 aan de Scheveningse kust als tijdelijk onderkomen voor het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, totdat zij een thuis zouden vinden bij Amare, het toen nieuw te bouwen complex voor onderwijs en cultuur aan het Spuiplein. Mooi was het gebouw niet. Een doos van beton. Het theater schreef in 2015 een wedstrijd uit voor een geschikte bijnaam. ‘De Oester’ kwam als winnaar uit de bus: „Lelijk van buiten maar een pareltje van binnen.” Het bleek een parel die door het publiek werd omarmd. In 2021 opende Amare haar deuren en dus moesten die van het Zuiderstrandtheater dicht. En wat moet je dan met zo’n grijze doos aan zee? De gemeente Den Haag zette het theater te koop. Hier zaten wel voorwaarden aan: de koper moest het pand demonteren, verwijderen en minstens 72 procent van het gebouw herbouwen op een andere plek – en dan het liefst weer als theater gebruiken.
Het Zuiderstrandtheater, toen het nog aan de Scheveningse kust stond.
Foto David van Dam
Zo’n 130 kilometer verderop, in het Brabantse Oss, stond Coen Bais ondertussen voor een behoorlijke uitdaging. Theater De Lievekamp, waar hij destijds directeur was, was verouderd en groeide uit zijn jas.
De Lievekamp is gebouwd in 1968, net buiten het centrum van Oss en verwierf tien jaar na de opening bekendheid doordat het tv-programma De Ted Show van 1978 tot 1984 in de grote zaal werd opgenomen. De jaren erna bleef het aantal voorstellingen, in allerlei genres, groeien. Ook wist het theater steeds meer publiek te trekken, in 2023 werd De Lievekamp door zo’n 130.000 bezoekers bezocht. De bibliotheek, die ook in het pand zit, wilde verhuizen naar een nieuwe locatie in de stad. Renovatie was noodzakelijk, uitbreiding gewenst.
„Onze grote zaal heeft nu 650 zitplaatsen, terwijl er behoefte is aan meer. Daarnaast is het zitcomfort niet meer van deze tijd. Wil je dat verbeteren, met meer beenruimte en bredere stoelen, dan ga je omlaag in capaciteit”, vertelt Bais, die zelf oorspronkelijk ook uit Den Haag komt, tijdens een bevlogen Powerpoint-presentatie in het huidige theater in Oss. Het Zuiderstrandtheater voldeed aan veel van de eisen die ze in Oss hadden. Het theater was moderner, voldeed meer aan de huidige standaarden en met 1.000 zitplaatsen voldeed het Zuiderstrandtheater ruimschoots aan de ambitie van een grote zaal met 850 stoelen.
Meant to be
„Het bijzondere was: het Zuiderstrandtheater kwam op precies het juiste moment. We zaten midden in de planvorming. Heb je al een heel plan, dan moet je opnieuw gaan ontwerpen”, vertelt Bais. „En het allermooiste was nog: die zaal bleek precies te passen op de plek van de huidige bibliotheek. Ik wil maar zeggen: meant to be.”
Voor een symbolisch bedrag van 2 euro en nog zo’n 1,1 miljoen euro aan kosten voor de demontage, vervoer en opslag werd het Zuiderstrandtheater door Gemeente Oss van Gemeente Den Haag gekocht. Nu ligt het hele theater, uit elkaar gehaald, sinds 2023 op een veld en in een opslag in Oss te wachten tot het mag herrijzen.
Er werd een plan gemaakt voor een nieuw theater, waar het Zuiderstrandtheater in opgaat. „We wilden niet het gevoel van een tweedehandstheater, aan de buitenkant is het Zuiderstrandtheater niet te herkennen. Het gebouw wordt onze nieuwe grote zaal. Wat nu onze grote zaal is, wordt dan de middenzaal”, vertelt Bais. „Omdat we door de koop van het Zuiderstrandtheater besmet raakten door die circulariteitsgedachte wilden we dat zo veel mogelijk doortrekken. Waar het kan bouwen we niet nieuw, maar kijken we wat we nog kunnen hergebruiken.”
Onderdelen van het Zuiderstrandtheater liggen opgeslagen in Oss.
Foto Merlin Daleman
Twee gebouwen, samen één. Links Zuiderstrandtheater, midden De Lievekamp, rechts: nieuw cultuurcentrum Oss.
Illustratie Cepezed
Barbara de Leeuw bekijkt de betonnen kanaalplaten.
Foto Merlin Daleman
Zinderend enthousiasme
Je zou het niet zeggen, als je hem zo vol vuur hoort praten over het project, maar Bais is al bijna twee jaar met pensioen. „Voor de continuering, ik ben er vanaf het begin bij geweest, ben ik gevraagd nog bij het project betrokken te blijven.” Aan tafel zitten nog twee mensen, Sjoert Bossers, sinds 1 mei de kersverse directeur-bestuurder van De Lievekamp, en Barbara de Leeuw, projectleider ingeschakeld door de gemeente. De tafel zindert van het enthousiasme en ambitie. De tekeningen van de architect laten een theater zien dat in de grote steden niet zou misstaan. Zo’n groot, circulair en modern theater met drie zalen, een muziekschool, rolstoelplekken en een foyer waar ook kan worden opgetreden, verwacht je misschien niet in Oss. Bossers: „Oss heeft een regiofunctie. We hebben hier bij De Lievekamp een bezettingsgraad van 80 procent, dat is echt extreem hoog.”
Bais vult aan: „Oss is een beetje een gemeente waar mensen niet echt een beeld bij hebben, behalve als er iets negatiefs heeft plaatsgevonden. Gek genoeg landt dat bij Oss altijd wat zwaarder. Maar het staat ook te boek als de meest toonaangevende Global Goals gemeente.” De Global Goals zijn zeventien doelen voor een duurzame en inclusieve samenleving waar gemeenten, zoals Oss dus, zich aan kunnen committeren.
„De circulaire gedachte past daar helemaal bij”, zegt Barbara de Leeuw, „Het is niet goedkoper, maar je kunt je afvragen: wat is de prijs die we als wereld en maatschappij op de lange termijn betalen door alles altijd nieuw te willen? Door het op onze manier te doen, bespaar je zo’n 2.200 ton CO2. Wij spreken ook eigenlijk niet van afbreken, maar van oogsten.” Het is de bedoeling dat het theater tijdens de gehele bouw open blijft door in fases te bouwen. „We willen ons publiek echt meenemen”, zegt Bossers.
Het gezelschap neemt nog even een kijkje bij het veld waar een deel van het Zuiderstrandtheater ligt opgeslagen. De betonnen kanaalplaten liggen gewoon buiten, „Daar kan het tegen.” Ander materiaal ligt in een tent. Alles ligt op een bepaalde volgorde, voorzien van QR-codes, zodat het als gigantisch bouwpakket weer in elkaar gezet kan worden. Dit is de eerste keer dat Bossers zijn nieuwe theater ziet, opgesteld als los bouwmateriaal. „Ik heb er veel zin in”, zegt hij.
<dmt-util-bar article="4894405" data-paywall-belowarticle headline="Na twee jaar in de opslag herrijst het Haagse Zuiderstrandtheater als bouwpakket in Oss: „Meant to be”” url=”https://www.nrc.nl/nieuws/2025/05/23/na-twee-jaar-in-de-opslag-herrijst-het-haagse-zuiderstrandtheater-als-bouwpakket-in-oss-meant-to-be-a4894405″>