Australische voetbalbond- en elftal uiten openlijke kritiek op Qatar in aanloop naar WK


Mensenrechten Niet eerder trok een deelnemend land van het WK in Qatar zo fel van leer over de toernooiorganisator. De Australische voetballers nemen het op voor de lhbti-gemeenschap en bekritiseren de Qatarese omgang met arbeidsmigranten.

Het Australische elftal.
Het Australische elftal.

Foto Dan Peled/AP Photo

Spelers van het nationale elftal van Australië hebben openlijke kritiek gegeven op het Qatarese regime in aanloop naar het WK in de oliestaat. Ook de Australische voetbalbond laat zich niet onbetuigd over het leed van gestorven arbeidsmigranten. Daarnaast springen spelers en bond volgens de donderdag gepubliceerde verklaring in de bres voor de lhbti-gemeenschap. Niet eerder heeft een deelnemend land van het WK zich zo kritisch uitgelaten over de toernooiorganisator.


Luister ook onze podcastserie over het WK in Qatar

De spelers beginnen over de hervormingen die zijn aangekondigd om de rechten van arbeidsmigranten te verbeteren, waarvan de „implementatie inconsistent is” en die verbeteringen vereisen. De voetballers vinden dat het toernooi in de oliestaat leidt tot „schade aan talloze van onze collega’s”. Het WK in Qatar begint volgende maand, met het Australische elftal. Het land heeft ondanks de kritiek op de mensenrechten geen boycot overwogen.

6.500 doden

De duizenden omgekomen arbeidsmigranten zijn „niet alleen maar nummers”, aldus de spelers over de naar schatting meer dan 6.500 buitenlandse arbeidskrachten, die omkwamen in aanloop naar het toernooi. „Net zoals de migranten die ons land en voetbal hebben gevormd, bezaten zij dezelfde moed en vastberadenheid om een beter leven op te bouwen.” Volgens de voetbalbond kan het leed van de arbeiders niet worden genegeerd.

Het elftal neemt het verder op voor de lhbti-gemeenschap. In het zeer sociaal-conservatieve Qatar, waar „homoseksueel gedrag” strafbaar is, heerst een zeer vijandig klimaat voor lhbti’ers. Volgens Human Rights zijn de afgelopen jaren willekeurige lesbiënnes, homo’s, bi-seksuelen en transgenders gearresteerd en mishandeld, zo meldde de mensenrechtenorganisatie eerder deze week.


Lees ook: Kabinet legt motie tegen afvaardiging naar WK in Qatar naast zich neer

De Australische bond betitelt voetbal als „meest multiculturele, diverse en inclusieve” sport in het land. „Iedereen moet zoch veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.” De bond spreekt de hoop uit dat lhbti-supporters een veilig welkom zullen krijgen bij het WK.

„In Qatar zijn de mensen niet vrij om van de persoon te houden die ze willen”, zeggen de Australische spelers over de cultuur in het land. „Dit soort kwesties adresseren is niet makkelijk en wij hebben niet alle antwoorden.” De Australiërs pleiten voor de komst van een hulpopvangcentrum voor migranten in Qatar en roepen op tot het „decriminaliseren” van homoseksuelen.

Qatar: lastercampagne

De keuze voor het WK in Qatar is hevig bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. Vanuit de voetbalwereld heeft nog geen enkel land zich zo ferm uitgelaten als Australië heeft gedaan. Het Nederlandse kabinet maakte vorige week bekend een afvaardiging naar de Golfstaat te sturen tijdens het toernooi, hoewel een Kamermeerderheid daar tegen is. Wie er namens Nederland afreist naar Qatar is nog niet bekendgemaakt.

Deze week heeft het Qatarese regime gereageerd op de kritiek. Volgens emir Tamim bin Hamad Al Thani is zijn land slachtoffer van „een ongekende lastercampagne” die „geen enkel ander gastland ooit heeft ervaren”, zo vertelde hij in een toespraak op de nationale televisie. Zonder die te concretiseren sprak de emir over „dubbele standaarden” en hekelde hij „verzinsels”.