Australië trekt samen met landen in Zuidoost-Azië op tegen China

De leiders van landen in Zuidoost-Azië en Australië waarschuwen voor acties die „de vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio in gevaar brengen”. In een gezamenlijke verklaring na een top van regio-organisatie ASEAN met Australië zeggen ze te „streven naar een regio waar verschillen van mening respectvol worden besproken, niet via dwang of geweld”.

De oproep komt na nieuwe spanningen de afgelopen dagen op de Zuid-Chinese Zee. Schepen van de Chinese kustwacht kwamen daar dinsdag in aanvaring met een Filippijns militair bevoorradingsschip. Volgens de Filippijnen was er sprake van „gevaarlijke manoeuvres” van de Chinezen. Vier Filippijnse bemanningsleden zouden door gebruik van een waterkanon gewond zijn geraakt.

Economische belangen

Op de vijftigste verjaardag van Australië als vaste gesprekspartner van de ASEAN had de Australische premier Anthony Albanese de Aziatische leiders uitgenodigd in Melbourne. Australië is geen vast lid, maar een ‘dialoogpartner’ van de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, net als China, de Europese Unie, India, Japan, Korea, Nieuw-Zeeland, Rusland, Canada en de Verenigde Staten.

Al sinds het aantreden van de Labor-regering van Albanese, bijna twee jaar geleden, probeert Australië boven de andere gesprekspartners uit te stijgen en de banden aan te halen. Vanwege het grote geopolitieke en economische belang van de wateren in dit deel van de wereld zijn ook westerse landen, zoals de Verenigde Staten en Australië, nauw betrokken.

Een van de belangrijkste thema’s van de top was de veiligheid en vrije doorgang in de Zuid-Chinese Zee. Al op de eerste dag doneerde Australië ruim 38 miljoen euro aan de ASEAN-landen om bij te dragen aan een „open en vrije” Zuid-Chinese Zee.

De Zuid-Chinese Zee is het toneel van een langlopend conflict tussen China en landen als de Filippijnen, Taiwan, Vietnam en Maleisië. China claimt zeggenschap over bijna de gehele Zuid-Chinese Zee, terwijl de andere landen ook aanspraak maken op delen ervan.

Swift in Singapore

Ook de economische betrekkingen tussen Australië en de ASEAN-lidstaten zijn aangehaald. Er wonen bijna 700 miljoen mensen in de Zuidoost-Aziatische landen met opkomende economieën. „Dit is de snelst groeiende regio in de recente geschiedenis. Dat biedt Australië een unieke kans”, zei Albanese.

De premier kondigde onder meer een fonds aan van ruim 1 miljard euro, dat leningen verstrekt en investeringen door Australische bedrijven in de regio stimuleert. Het fonds is vooral gericht op duurzame energieprojecten en infrastructuur.

De sfeer was niet alleen maar gemoedelijk. Singapore moest bij de andere Zuidoost-Aziatische landen op het matje komen vanwege onderhandelingen met wereldster Taylor Swift over haar optredens daar. „We hebben een deal gesloten, opdat ze alleen in Singapore zou optreden”, bekende premier Lee Hsien Loong. De Thaise premier Srettha Thavisin had hier vorige maand zijn ongenoegen over uitgesproken. Volgens hem zou Swift van Singapore ruim 2,7 miljoen euro per optreden krijgen. Volgens de Australische krant AFR noemde een Filippijnse politicus de deal „een pijnlijk verraad”.

Het gaat hun niet alleen om de catchy liedjes; het economische effect van Swifts wereldtournee is gigantisch. In Australië gaf ze onlangs zeven shows in Sydney en Melbourne, die de Australische economie naar schatting zo’n 600 miljoen euro opleverden.