‘ASML uit het vizier van verscherpte Amerikaanse exportregels naar China’

De Verenigde Staten zullen de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML vrijstellen van de aangescherpte regels voor de uitvoer van geavanceerde chiptechnologie naar China. Dat schrijft persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering. De VS zijn van plan om volgende maand strengere exportregels voor chips en chipapparatuur naar China in te voeren, maar willen uitzonderingen maken voor bedrijven uit bondgenoten Nederland, Japan en Zuid-Korea.

Eerder meldde persbureau Bloomberg juist dat deze landen wel nadeel zouden ondervinden van de uitbreiding van de regels, waardoor de koers van verschillende chipbedrijven kelderden. Vanwege de mogelijke vrijstelling van de regels stegen die aandelen woensdag juist opnieuw. Zo kwam ASML, dat zelf nog niet op het nieuws heeft gereageerd, zo’n tien procent hoger uit.


Lees ook

Wat is het geheim van ASML? NRC keek achter de schermen mee bij het Nederlandse hightech-wonder

Wat is het geheim van ASML? NRC keek achter de schermen mee bij het Nederlandse hightech-wonder

De aangescherpte maatregelen richten zich op een aantal Chinese bedrijven die de meest geavanceerde chips ontwikkelen. Door de strengere regels zou de uitvoer van chipbedrijven naar China  uit onder andere Taiwan, Singapore, Israël en Maleisië geraakt worden.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat ASML volgens de regels al zijn nieuwste chipmachines en bepaalde modellen van de op een na nieuwste generatie niet aan China mogen verkopen. Dit vanwege Amerikaanse zorgen dat China de technologie aanwendt voor militaire doeleinden. Met de nieuwe regels willen de Amerikanen een al bestaande exportregel aanscherpen die bepaalt dat de Amerikaanse overheid de verkoop kan beperken van producten die met Amerikaanse technologie zijn gemaakt, ook als deze in het buitenland zijn geproduceerd.