Asielminister Faber wil meldplicht instellen voor veertig asielzoekers, anders ‘verscherpt toezicht’

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) heeft donderdag aangekondigd het toezicht op veertig „overlastgevende” asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning op te willen schroeven. In deze beoogde proef zouden de asielzoekers twee keer per dag een meldplicht krijgen, vertelde ze tijdens haar bezoek aan het aanmeldcentrum in Ter Apel. Werken zij niet mee, dan wil Faber dat ze kunnen worden verplaatst naar een locatie waar ze onder „verscherpt toezicht” komen te staan.

Het idee lijkt op een eerdere proef uit de tijd van justitieminister Eric van der Burg. Met een procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) in Ter Apel zette hij asielzoekers die voor overlast zorgden onder verscherpt toezicht vast. Die locatie kwam neer op een woonblok met daaromheen een metershoog hek. Wat onder ‘overlast’ werd verstaan, werd niet precies gedefinieerd. Zodoende konden zo veel mogelijk asielzoekers in de PBL worden gestopt. In maart 2024 moest de locatie sluiten omdat de vrijheid van de asielzoekers te veel werd ingeperkt.

Het huidige plan, de verscherpte toezichtslocatie (VTL), is volgens Faber „vrijwilliger” dan de vorige proef. Ze wil beginnen met het verplaatsen van een groep van veertig mensen. Uiteindelijk moeten in totaal tachtig asielzoekers naar de locatie worden verplaatst. Naast de vermindering van overlast – een begrip dat ook zij niet specificeerde – moet de locatie ervoor zorgen dat papierwerk met betrekking tot de verplaatste asielzoekers sneller afgehandeld kan worden. Ze zijn dan immers vaker in de buurt van het centrum. Een VTL bestaat al bij het azc in Budel.

Faber zou daarnaast de juridische haalbaarheid onderzoeken van een plan om asielzoekers te verplaatsen naar een nog meer „vrijheidsbeperkende locatie” als problemen aanblijven, of als ze strafbare feiten plegen. In die situatie zou het gaan om een al bestaande handhaving- en toezichtslocatie of een gevangenis.

Faber spreekt donderdag ook de burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel in ligt, over de plannen. Die gesprekken zouden volgens haar kunnen leiden tot enkele aanpassingen aan haar plan, stelt de minister.