Asielaanmeldcentrum Ter Apel zit bijna weer vol

Asiel Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) verwacht een piek in de asielaanvragen vanaf augustus. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit op 230 plekken na vol.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is de plek waar alle asielzoekers in Nederland zich moeten melden.
Het aanmeldcentrum in Ter Apel is de plek waar alle asielzoekers in Nederland zich moeten melden. Foto Kees van de Veen

Het aanmeldcentrum in Ter Apel dreigt op korte termijn opnieuw vol te raken, waardoor het risico bestaat dat asielzoekers op stoelen of buiten moeten slapen. Vrijdagochtend verbleven er 1.840 asielzoekers en vluchtelingen, wat neerkomt op een buffer van 230 plekken. Donderdag waren dat er minder, 160. Dat zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. De demissionair staatssecretaris voorziet hoe dan ook een asielopvangpiek vanaf augustus, de maand waar normaal gesproken veel asielzoekers zich bij het aanmeldcentrum melden. Hij wilde niet ingaan op het scenario van buitenslapers.

Vorig jaar zomer sliepen honderden asielzoekers bij de poorten van asielzoekerscentrum in Ter Apel, omdat het er overvol was en doorstroming naar opvangplekken elders in het land nauwelijks van de grond kwam. Om dergelijke toestanden te voorkomen sloot het kabinet eind augustus de asieldeal, met de komst van de zogenoemde spreidingswet als belangrijkste maatregel. Die wet moet ervoor zorgen dat er een eerlijkere verdeling van asielzoekers over alle gemeenten in het land tot stand komt.

Of deze wet er nog gaat komen is hoogst onwaarschijnlijk sinds de val van het kabinet-Rutte-IV. „Ik acht de kans sowieso klein dat dat ding [de spreidingswet, red.] behandeld wordt, maar ook dat daar nu steun voor zou zijn”, aldus VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans maandag tijdens het debat over de kabinetsval. Van der Burg gaat er niet meer van uit dat de wet het gaat halen. „Het is mooi meegenomen als ik hem wel krijg”, zei hij.

Verzet tegen spreidingswet

De VVD-fractie heeft zich vanaf het begin fel verzet tegen de wet, omdat ze niet wil dat gemeenten worden gedwongen om asielzoekers op te vangen. Toch is ze in november wel akkoord gegaan met de komst van de wet, omdat partijleider en demissionair premier Mark Rutte had beloofd in de tussentijd voor wezenlijke instroombeperkingen te zorgen. Komende zondag reist hij opnieuw af naar Tunesië met zijn Italiaanse ambtsgenoot Giorgia Meloni en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het is de verwachting dat het trio met de regering van de autocratische president Kais Saied een migratiedeal zal beklinken, wat gevolgen kan hebben voor de komst van asielzoekers naar Europa.

Vorig jaar zomer werd ook afgesproken dat er voortaan niet meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel zullen worden opgevangen om ‘buitenslapers’ te voorkomen. Bij dit aantal hoeven mensen niet op het gras te slapen, stelt een woordvoerder van de staatssecretaris, maar wel op stoelen. Om ook dat te voorkomen wordt er nog steeds gezocht naar voldoende opvangplekken.

Zo is demissionair staatssecretaris Van der Burg naar eigen zeggen erg blij met de komst van een cruiseferry in de Rotterdamse Merwehaven, waar plek is voor 1.500 statushouders. Dat zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Ook heeft de gemeenteraad van Enschede dinsdag ingestemd met de komst van een nieuwe crisisnoodopvanglocatie, waar plek is voor 550 mensen. „Dat kan ook weer helpen”, aldus Van der Burg.

Zomerpiek

De demissionair staatssecretaris houdt rekening met meer asielaanmeldingen vanaf augustus. Dit baseert hij op de aanmeldcijfers van voorgaande jaren. Hoewel het afgelopen half jaar minder asielzoekers naar Nederland zijn gekomen dan was voorspeld, zien andere EU-lidstaten volgens Van der Burg geen afname in hun asielcijfers. Hij verwacht dat asielzoekers vanuit bijvoorbeeld italië en Griekenland zullen doorreizen naar landen als Nederland.