Arnhem houdt het niet meer, tot diep in blessuretijd de beslissing valt: Vitesse blijft leven

Rick Guelen-Barten heeft moeite om zich te concentreren. De medewerker van snackbar De Saks in Arnhem maakt fouten die hem normaal gesproken niet overkomen. Verschillende klanten van de snackbar komen terug: blijkt Rick weer een frietje vergeten te zijn.

Het is donderdagmiddag 1 augustus en hij zit net als vele duizenden supporters al dagen met zijn hoofd bij Vitesse, de geplaagde voetbalclub die door grote financiële problemen de licentie dreigt te verliezen. De KNVB komt als het goed is deze donderdag met een definitief oordeel. Blijft Vitesse bestaan?

Wat duurt het lang, trouwens. Een dag eerder, op woensdag 31 juli, om twaalf uur ’s middags, haalde de clubleiding eindelijk eens een deadline van de KNVB om documenten in te leveren. De KNVB wilde binnen 24 uur uitsluitsel geven, en nu is het al vijf uur in de middag. De frituur staat aan en de eerste bestellingen komen binnen. Mensen komen vooral afhalen. De berenhap is op.

Vitesse lijkt twee van de drie hobbels te hebben genomen om de proflicentie terug te krijgen. De onenigheid met ING is opgelost en de accountant heeft de begroting na veel gesteggel ondertekend. Maar de begroting blijft nog een dingetje: een gat van zes miljoen euro moet dicht. Vitesse schoof Guus Franke naar voren als nieuwe eigenaar, die dan ook garant zou staan voor het tekort. Maar de KNVB zegt meer tijd nodig te hebben om Franke te onderzoeken. Daarmee zijn die miljoenen van Franke op deze deadline-donderdag niet zeker.

Nu komt het aan op Plan B: ondernemers uit de regio staan samen garant voor het begrotingsgat, tot Franke is goedgekeurd. Later krijgen de ondernemers dan waarschijnlijk hun geld weer terug.

Hoe Guelen-Barten erover denkt? „Kut. Spannend. Zenuwen.” Hij slaapt er al een tijdje slecht van. Hij is niet gelovig, maar anders zat-ie de hele dag te bidden. Voor de zekerheid maakt hij met de hand een kruisteken op de borst.

Rick Guelen-Barten, medewerker bij snackbar De Saks in Arnhem.
Foto Dieuwertje Bravenboer

Vitesse-fan Guelen-Barten slaapt er al een tijdje slecht van. Hij is niet gelovig, maar anders zat-ie de hele dag te bidden

Servethouder

Het helpt om terug te denken aan al het moois rond Vitesse. Zijn vrouw, bijvoorbeeld, die heeft hij op de club leren kennen. En zijn kinderen van bijna twee en net vier jaar oud, die gaan ook al naar wedstrijden in de Gelredome. De oudste is zelfs twee jaar terug mee naar Rome geweest, naar de uitwedstrijd tegen AS Roma. De jongste was er ook bij, in de buik. Vitesse speelde knap 1-1 gelijk.

Rick was zelf niet in het stadion: hij kreeg een week van te voren een stadionverbod. Hij had een servethouder richting de keeper van de rivaal NEC gegooid. Te veel gedronken, en dan die emoties. Vitesse tegen NEC is toch de enige echte regionale derby van Nederland. Gelukkig mistte de servethouder de keeper. Nu moet hij nog een jaartje wachten voordat hij het stadion weer in mag – áls het goed komt met Vitesse. Hij heeft zijn les wel geleerd, zegt hij: een enorme fout.

Alsnog binnenkomen, dat heeft hij nooit geprobeerd. Wel kriebelde het enorm bij de laatste wedstrijd, thuis tegen Ajax. Wat als dat de laatste wedstrijd van Vitesse ooit zou zijn? Hij riskeerde de straf niet, en bovendien: het zal toch wel goedkomen? Vitesse won nét niet van Ajax, Steven Berghuis maakte de gelijkmaker in blessuretijd.

Café Bloopers

In de binnenstad is het op deze donderdag 1 augustus om zes uur nog rustig, maar niet bij Café Bloopers. Daar staat een groep jonge mannen in zwartgele kleding, hooligans, zo roepen ze zelf een aantal keren over de Korenmarkt.

Achterin, in een rustiger deel van de bar zit Roy Bosman. Van hem hoeft die drukte niet zo. De groep supporters voorin zit in het stadion altijd ‘op zuid’, en hij gewoon in west. „Ik ben wat rustiger”, zegt hij. „Ik ben gewoon buschauffeur.” Gespannen is hij wel, al dagen.

„Ik ga ervan uit dat het niet doorgaat. Het is al zo ver na vijf uur, en als het doorgaat dan communiceer je dat toch gewoon meteen?” Bosman hoopt dat de bussen straks heel blijven bij slecht nieuws. Of hij goed heeft kunnen slapen is een lastige vraag: hij moest toch al om vijf uur uit bed.

Een Arnhem zonder Vitesse, dat kan Bosman zich niet voorstellen. Vitesse brengt Arnhem bij elkaar. Mensen die het niet zo breed hebben, krijgen met de Stadspas moeiteloos een seizoenskaart. Als Vitesse speelt, plannen amateurclubs hun wedstrijden daaromheen, anders komt toch niemand opdagen. En als je de zuidtribune ziet, dan krijg je toch gewoon een warm gevoel?

Het mooiste wat hij heeft meegemaakt is de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur in de Europa League. Vitesse won thuis met 1-0. „Alle spelers hebben gestreden voor wat ze waard zijn”.

Twee Vitesse-aanhangers laten hun tatoeages zien, donderdag bij Café Bloopers in Arnhem
Foto Dieuwertje Bravenboer

Dan gaat er een schok door Café Bloopers. Voorin klinkt rumoer en een jonge vrouw komt aangesneld: „Het komt morgen pas!”

Vitesse heeft een bericht naar buiten gebracht: de beroepscommissie van de KNVB heeft nog meer vragen over aangeleverde documenten. Op vrijdag staat een nieuw overleg met de club gepland.

De druk is er voor vanavond even af, zou je denken, maar Bosman is er niet gerust op. Nu is er nóg meer twijfel.

Einde van de soap

De KNVB besluit vrijdag opnieuw om de club nóg een laatste keer uitstel te geven om aan een laatste voorwaarde te voldoen. Op zaterdag zal de KNVB dan de definitieve beslissing nemen. Weer een dag onzekerheid, lijkt het.

Maar op vrijdagavond al claimt Vitesse de winst. Een nieuwe voorwaarde die de KNVB vrijdag stelde, namelijk dat investeringsmaatschappij Common Group geen zeggenschap in het bestuur van de club mocht krijgen, is afgehandeld. „Tot vrijdag, Vitessenaren!”, schrijft de club op X, verwijzend naar de eerste wedstrijd op 9 augustus.

„We zijn gered”, appt Guelen-Barten, vergezeld met geel-zwarte hart-emoj’s. „Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa VITESSE”, appt ook Bosman.

De voetbalbond blijft nog stil, maar voor supporters is het nu klaar. „Echt kippenvel!”, zegt Guelen-Barten, die graag zijn blijdschap per telefoon wil delen. Hij was net thuis van het werk toen het nieuws kwam, en kon het vieren met zijn vrouw. „We hadden net allebei wel even de blijheidstraan in de ogen staan”, zegt hij met overslaande stem. „Wat een opluchting.”

Bosman: „Als de KNVB akkoord gaat, dan word het een gezellige avond op de Korenmarkt.”

Op zaterdag rekt de KNVB het geduld van supporters tot het uiterste. Terwijl de Korenmarkt aan het begin van de middag al zwartgeel kleurt, tikt de klok door en slaat de twijfel weer toe. Het zál toch niet?

Het is diep in de blessuretijd wanneer de verlossing écht komt. De avond is al begonnen als de KNVB officieel groen licht geeft. „We kunnen eindelijk gaan voetballen!”, zegt Vitesse-directeur in de online verklaring. Nooit eerder waren Vitesse-fans zo blij met een seizoensopening in een lagere divisie. Bosman stuurt nog een laatste appje terwijl het feest in Arnhem al losbarst. „Mijn dag kan niet beter, vrijdag Telstar!”