Armenië neemt deel aan Internationaal Strafhof, klap in het gezicht van Poetin

Internationaal recht Effectief ontzegt Armenië Poetin de veilige toegang tot Armeens grondgebied, omdat er een ICC-arrestatiebevel tegen de Russische president uitstaat.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto Sandra Uittenbogaart/ANP/Hollandse Hoogte

Het Armeense parlement heeft dinsdag deelname aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag geratificeerd. Dat melden internationale persbureaus. Armenië neemt daarmee afstand van zijn voormalige bondgenoot Rusland; er staat namelijk een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege het deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne.

Effectief ontzegt Armenië Poetin de veilige toegang tot Armeens grondgebied. De relatie tussen Rusland en Armenië is verzuurd toen Azerbeidzjan vorige maand Nagorno-Karrabach binnenviel, een etnisch-Armeense enclave die de facto zelfstandig opereerde in Azerbeidzjan. Rusland hield zich afzijdig, en inmiddels zijn zo goed als alle Armeniërs weggevlucht uit de regio uit angst voor een etnische zuivering.

Armenië had Moskou naar eigen zeggen al verteld dat het zou willen deelnemen aan het ICC. In maart zou het Kremlin hebben gewaarschuwd dat Armenië ‘serieuze consequenties’ zou ondervinden als het zich zou aansluiten bij de ICC. In totaal zijn 123 landen partij in het Verdrag van Rome, waarin het bestaan en de rol van het ICC is vastgelegd. Rusland heeft zich in 2016 teruggetrokken uit de ICC. De Verenigde Staten trokken zich terug in 2002, in aanloop naar de oorlog in Irak.