Argentinië sluit miljardendeal met IMF om economie te stutten

Het Internationaal Monetair Fonds heeft vrijdagnacht 20 miljard dollar beloofd aan Argentinië. Dat geld is bedoeld om de economie van het Zuid-Amerikaanse land er bovenop te helpen, nadat andere geldvoorraden bijna waren opgeraakt. De Argentijnse president Javier Milei zei dat veel van de strenge restricties op kapitaalverkeer volgende week zullen worden opgeheven, zoals de koppeling van de peso aan de dollar.

De IMF laat daarmee zien vertrouwen te hebben in Milei’s voorgenomen beleid om de Argentijnse economie te hervormen. De rechts-populistische president wil de nu streng gereguleerde economie omvormen tot een vrijemarkteconomie. Onder Milei’s voorganger ontstonden enorme begrotingstekorten, die tot inflatie en een zwakke peso leidden.

Milei, die de verkiezingen won met de belofte de begroting met een kettingzaag terug te snoeien, gooide het roer radicaal om toen hij aan de macht kwam. Hij schrapte onder andere subsidies en overheidsbanen, en liet de centrale bank minder geld printen. De overheidsuitgaven en inflatie namen af, toch nam de armoede en werkloosheid onder de bevolking toe.

Investeerders vroegen Milei al langer om de kapitaalrestricties op te heffen, maar hij zei tot het juiste moment te wachten. Die strenge restricties, die in Argentinië ook wel „de klem” worden genoemd, werden in 2019 ingesteld door een eerdere regering. Ze reguleerden de toegang tot dollars voor Argentijnen, waardoor een zwarte markt ontstond. Critici van Milei’s beleid zijn nu bang voor een devaluatie van de peso.


Lees ook

Milei’s ‘anarcho-kapitalistische’ schoktherapie voor Argentinië heeft effect

Javier Milei, de president van Argentinië, praat met de pers tijdens de World Economic Forum in Davos.