Argentijnse oud-president aangeklaagd voor partnergeweld na uitlekken belastend materiaal

Voormalig first lady van Argentinië, Fabiola Yáñez, heeft Alberto Fernández, de vorige Argentijnse president, aangeklaagd voor partnergeweld. Dat maakte haar advocaat dinsdag bekend, melden internationale persbureaus. De rechter heeft Fernández verboden om het land te verlaten en contact op te nemen met zijn ex-vrouw, die momenteel in Madrid woont. Volgens Yáñez sloeg en bedreigde Fernández haar, wat hij op zijn beurt ontkent op X.

Nadat afgelopen week belastend materiaal in de Argentijnse pers uitlekte, besloot Yáñez om naar de rechter te stappen. De Argentijnse krant Clarin kreeg berichten en foto’s in handen afkomstig van de geconfisqueerde telefoon van Fernández, die gingen over haar vermeende mishandeling. NRC kan de gelekte informatie niet onafhankelijk verifiëren.

De telefoon van de centrumlinkse oud-president werd ingenomen omdat hij momenteel onderworpen is aan fraudeonderzoek. Fernández wordt samen met andere Argentijnse functionarissen beschuldigd van fraude met verzekeringscontracten waarbij tijdens zijn presidentschap (2019-2023) voor ruim 1 miljard dollar aan publieke gelden werd verduisterd.

De berichten over Yáñez (43) stammen ook uit de periode dat Fernández (65) president was. Yáñez, een voormalig journalist en acteur, was toen zwanger van hun inmiddels twee jaar oude zoon. De twee zijn sinds enkele maanden uit elkaar. Persbureau AP meldt op basis van een rechtbankdocument dat de rechter in juni al contact met Yáñez opnam over de berichten. Ze wenste toen, nog vóór de onthullingen in Argentijnse media, nog geen aangifte te doen.