Arbeidsinspectie gaat boetes uitdelen als werkomstandigheden op Schiphol niet snel beter worden

Schiphol Herhaaldelijke waarschuwingen van de inspectie leidden tot onvoldoende verbeteringen van de werkomstandigheden. Bagageafhandelaren kunnen, als zij niet snel voor verbetering zorgen, een boete van maximaal 65.000 euro per maand krijgen.
Werknemers wisselen onder meer nog steeds te weinig hun taken af om het werk minder zwaar te maken.
Werknemers wisselen onder meer nog steeds te weinig hun taken af om het werk minder zwaar te maken. Foto Olivier Middendorp

De Nederlandse Arbeidsinspectie legt zes bedrijven die bagage op Schiphol afhandelen definitief een last onder dwangsom (LOD) op. Dat heeft de inspectie dinsdag bekendgemaakt. Verbeteren de afhandelaren de werkomstandigheden niet per direct, dan volgt een boete van maximaal 65.000 euro per maand. De Arbeidsinspectie waarschuwde de bagageafhandelaren afgelopen maart al dat de arbeidsomstandigheden snel beter moeten worden, maar zij zouden nog steeds te weinig doen om de fysieke belasting van het sjouwen met koffers te verlagen. Een laatste waarschuwing, afgelopen juni, leidde ook tot te weinig verbeteringen.

De inspectie is onder meer van mening dat de bagageafhandelaren te weinig tilhulpen en robots inzetten om de koffers te verwerken. Ook zouden de werknemers hun taken nog steeds te weinig afwisselen om het werk minder zwaar te maken. Afgelopen maart constateerde de inspectie dat werknemers twee keer zoveel gewicht tillen als toegestaan. Enige verbetering is nu wel zichtbaar, en Schiphol heeft meerdere robots aangekocht die werknemers binnenkort kunnen inzetten, maar de maatregelen zijn nog altijd onvoldoende.

De LOD, die verschilt per afhandelaar, gaat over de behandeling van passagiersbagage in de bagagekelders en over het laden en lossen van bagage bij de vliegtuigen. De inspectie wil dat de afhandeling van bagage binnen twee jaar volledig is geautomatiseerd. Daarnaast laat de inspectie weten in het najaar te gaan controleren of Schiphol de vereiste maatregelen heeft genomen. Zo niet, dan volgen daadwerkelijk boetes.