Anti-Chinakandidaat Lai Ching-te van de DPP wordt nieuwe president van Taiwan

De China-sceptische Lai Ching-te van de partij DPP wordt de nieuwe president van Taiwan. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar zijn grote tegenstander, Hou Yu-ih van de nationalistische partij Kuomintang, heeft de DPP zaterdag gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning.

Tijdens zijn overwinningstoespraak zei Lai dat Taiwan door deze verkiezingsuitslag „een overwinning heeft geboekt voor de gemeenschap van democratieën” en dat „het Taiwanese volk erin is geslaagd om pogingen van buitenlandse machten om deze verkiezingen te beïnvloeden af te weren”. Die laatste uitspraak is een duidelijke sneer richting China, dat onder meer middels het verspreiden van desinformatie het presidentschap uit handen van Lai wilde houden.

China heeft de verkiezingen bestempeld als een „keuze tussen oorlog en vrede”. Lai Ching-te wordt door China gezien als „gevaarlijke separatist”. De Kuomintang is veel meer gericht op het tevreden houden van Beijing, en genoot daarom de steun van China. Lai zei tijdens zijn toespraak dat hij vastbesloten is om Taiwan te beschermen tegen „bedreigingen en intimidatie van China”. Maar, zo voegde hij even later toe, hij is ook bereid om „met China te spreken op basis van waardigheid en pariteit”.

Parlementsmeerderheid verloren

Inmiddels is ook duidelijk dat de DPP haar meerderheid in het parlement kwijt is. Lai zal dus concessies moeten doen om wetten te kunnen aannemen, door samen te werken zijn voormalig tegenstanders van de Kuomintang of met de de populistische derde partij van Taiwan, de TPP, die wordt geleid door Ko Wen-je. De TPP, die zichzelf presenteert als een derde weg naast de twee traditionele Taiwanese partijen, zal in het aankomende parlement een sleutelpositie hebben.

Dat Lai zal moeten samenwerken met zijn opponenten om effectief te regeren, erkent hij direct in zijn overwinningstoespraak. „We zullen kwesties prioriteren waarover een consensus is tussen de verschillende partijen”, aldus Lai. Ook wil hij „talenten van verschillende politieke partijen” benoemen op regeringsposities.

Het is de derde overwinning in de presidentsverkiezingen voor de Amerikagezinde DPP op rij. Dat is een unicum in Taiwan, dat sinds 1996 een democratie is.


Lees ook
Nieuwe Taiwanese president Lai wil de balanceeract van zijn voorganger voortzetten

<strong>Lai Ching-te</strong>, die zaterdag werd verkozen tot president van Taiwan, op campagne in de hoofdstad Taipei. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/anti-chinakandidaat-lai-ching-te-van-de-dpp-wordt-nieuwe-president-van-taiwan.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=