Ankara voert serie luchtaanvallen uit op Syrië en Irak als reactie op dodelijke confrontaties met PKK-milities

Het Turkse leger heeft sinds zondagavond in het noorden van Irak en op Syrisch grondgebied een serie luchtaanvallen uitgevoerd. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie maandag in een verklaring bekendgemaakt. Daarbij werden naar eigen zeggen verschillende Koerdische militanten ‘geneutraliseerd’ — vermoedelijk geëlimineerd — waaronder een hooggeplaatst lid van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

De aanvallen zouden volgens het Turkse ministerie 24 militante ‘doelen’ hebben vernietigd, met name in het noordoosten van Syrië en de Iraakse regio’s Metina, Hakurk, Gara, Asos en Qandil. Volgens lokale Syrische autoriteiten raakten zeker tien mensen gewond en troffen de Turkse drones tientallen infrastructuurfaciliteiten, waardoor in verschillende gebieden de elektriciteits- en watervoorziening buiten werking traden.

De drone-aanvallen waren bedoeld om PKK-uitvalsbases in Irak te raken en YPG-milities, een Syrische bondgenoot van de PKK, te verzwakken in Syrië. Volgens Ankara werden daarbij verschillende grotten, schuilplaatsen, bunkers, depots en aardgasproductiefaciliteiten onder vuur genomen.

Arrestaties

Mogelijk zijn de Turkse aanvallen, die maandag doorgingen, een militair antwoord op de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag in het noorden van Irak. Toen kwamen negen Turkse militairen om het leven bij gewapende confrontaties met milities van de Koerdische beweging. Maandag arresteerden de Turkse autoriteiten in de nasleep daarvan zeker achttien mensen vanwege „het verspreiden van terroristische propaganda”.

De Koerdische beweging heeft zijn hoofdkwartier en meerdere uitvalsbases in het noorden van Irak en is regelmatig mikpunt van Turkse militaire aanvallen. Turkse autoriteiten en de Koerden leven al decennia op gespannen voet met elkaar, met name vanwege de Koerdische wens tot meer autonomie. De PKK voert sinds 1984 een gewapende strijd tegen de Turkse autoriteiten in een poging om meer culturele en politieke rechten voor Turkse Koerden te verkrijgen. De repressie vanuit Ankara tegen Koerden heeft ervoor gezorgd dat velen onder hen het land zijn ontvlucht.


Lees ook
PKK wil Turken én Koerden met aanslag tonen: we gaan door met onze strijd

Politie in Ankara kort na de aanslag van zondagFoto Adem Altan/AFP