Andermans keuken

Als iets mijn aangeboren oeverloze nieuwsgierigheid aanwakkert, is het wel een kijkje in de keuken. In de keuken van wie? Maakt me niet uit, ik wil van iedereen wel weten wat diegene eet. Van mijn familie – wanneer ik met mijn moeder, mijn kind of verkering telefoneer hang ik nooit op zonder gevraagd te hebben wat zij die avond van plan zijn te gaan eten. Van vrienden – ja joh, app mij vooral fotootjes van álles wat je op die reis door Marokko/Japan/Albanië naar binnen werkt. Maar ook van wildvreemden – kom maar door met die posts van bij slecht licht gefotografeerde bordjes avondeten.

Begin deze maand publiceerde de Volkskrant de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de eetgewoonten van haar lezers en u begrijpt, daarvan begon dit Aagje gewoonweg te kwispelen van opwinding. Het mooiste vond ik dat het niet om losse ingrediënten ging, dus de vraagstelling was niet ‘Hoeveel dagen per week eet u vlees?’ of ‘Hoe vaak eet u avocado?’. Dat zou saai zijn geweest. Nee, er was gevraagd een week lang verslag te doen van het avondeten.

Ruim vijfduizend lezers deden mee en maar liefst 29.000 avondmaaltijden werden netjes genoteerd. Met behulp van geautomatiseerde tekstanalyse werden deze gerechten ingedeeld in categorieën als pasta, rijst, stamppot, avg, noedels, soep, pizza, etcetera. De grootste categorie bleek pasta, van alle gerechten aten de lezers dit het vaakst. De op een na grootste categorie betrof avg, ofwel aardappelen, vlees, groenten. En op de derde plaats stonden rijstgerechten.

Vervolgens werd verder ingezoomd. Zo bleek ‘pasta met rode saus’ veruit de meest gegeten pasta te zijn, gevolgd door pasta met champignons, en daarna lasagne. In de avg-hoek ging het om heerlijk ouderwets aandoende prakjes als gekookte aardappelen met een tartaartje en bloemkool. In de rijstsectie scoorde nasi het hoogst, gevolgd door eenpansgerechten als risotto en paella. Van dat laatste keek ik op. Ik ken maar weinig mensen die thuis paella maken; zelfs in Spanje is dit eerder uitzondering dan regel – de meeste Spanje eten hun arroz buiten de deur.

Er kwamen nog meer leuke feitjes naar voren, zoals dat het gros van de respondenten nog steeds tussen 6 en 7 uur ’s avonds eet en dat maar bij een derde van hen een toetje op tafel kwam. Interessant was ook te zien hoeveel mensen zich flexitariër noemen en wat daaronder wordt verstaan. Dat varieerde van vegetarisch-op-feestdagen-na tot om-de-dag-vlees-of-vis-op-tafel. Flexitarisme is, zo bleek ook uit dit onderzoek maar weer eens, een flexibel begrip.

Hoewel het hier natuurlijk om Volkskrant-lezers gaat, denk ik niet dat de uitkomsten radicaal anders zouden zijn geweest wanneer NRC een dergelijk onderzoek onder lezers had gehouden. Eigenlijk denk ik dat dit gewoon zo ongeveer is zoals Nederland eet: pasta met rode saus, gebakken aardappeltjes met kip en broccoli, nasi of risotto en op zaterdagavond soep met brood. Of pizza. Of patat. Lekker toch?