Anderhalf jaar cel voor ontuchtige huisarts uit Brunssum die patiënte verkrachtte

De Brunssumse huisarts Sebastiaan van P. is veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het bij herhaling verkrachten en aanranden van een nu 64-jarige patiënte tijdens onderzoek. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een jaar onvoorwaardelijk voor verkrachting en aanranding van een van zijn patiënten, de 64-jarige vrouw. „Het ambt van huisarts en het vertrouwen dat patiënten blindelings in hun arts moeten kunnen hebben, heeft door toedoen van de verdachte een enorme deuk opgelopen.”

Van P. ontkende tijdens de zitting de beschuldigingen aan zijn adres. Zijn advocaat, Rick Engwegen, zei dat er sprake is van „een heksenjacht en hetze” en noemde de verklaringen van het slachtoffer „onbetrouwbaar”.

De rechtbank vindt die verklaringen juist „betrouwbaar en consistent”. Die wijst op een vast patroon waarin Van P. „in de beslotenheid van de spreekkamer” misbruik maakt van zijn positie en het in hem als arts gestelde vertrouwen. De verklaringen van het slachtoffer strookten ook met getuigenissen van doktersassistentes van Van P. en met die van een vriendin en de nieuwe huisarts van het slachtoffer.

Ingreep inspectie

Het is niet de eerste zaak rond Van P. In 2018 stond hij terecht voor seks met een patiënte. Hij noemde dat twee weken geleden nog zijn „kapitale fout”. Tot een veroordeling kwam het niet vanwege een fout in de tenlastelegging.


Lees ook
huisarts verweert zich tegen zedenaanklacht

De <strong>Brunssumse huisarts Van P</strong>. werd vorig jaar tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar die zat hij nog niet uit. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/anderhalf-jaar-cel-voor-ontuchtige-huisarts-uit-brunssum-die-patiante-verkrachtte.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Vorig jaar diende een zaak over ontuchtige handelingen tijdens medisch onderzoek bij drie andere patiënten, onder wie twee tachtigplussers. Van P. ontkende. De rechtbank veroordeelde hem desondanks tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een beroepsverbod van vijf jaar. Tot tenuitvoerlegging van die straf van vorig jaar kwam het nog niet. Ondertussen leidde onder meer een klacht van een zesde patiënte in augustus wel tot ingrijpen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Die legde een Last Tot Onmiddellijke Onthouding van de Beroepsactiviteiten (LOOB) op. De praktijk van Van P. is daarna gesloten. </p>
<p>Het opleggen van de LOOB verplicht de inspectie om binnen acht weken na het opleggen van een praktijksluiting een klachtdossier neer te leggen bij de tuchtrechter. Die doet dan definitief uitspraak.</p>
<aside data-article-id=