Amsterdam wil strenger toezicht op het bespioneren van burgers door politie

De Amsterdamse gemeenteraad wil dat er strenger toezicht komt op het bespioneren van burgers door de politie. De raad roept de lokale veiligheidsdriehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie vrijwel unaniem op strengere voorwaarden te stellen aan het heimelijk inwinnen van informatie over burgers. Amsterdam zou daarmee de eerste gemeente zijn die deze stap neemt.

Het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie heeft ruime bevoegdheden om in het geheim informatie in te winnen over burgers die gezien worden als potentieel gevaar voor de openbare orde – ook als er geen sprake is van verdenking van strafbare feiten. Het gaat om ‘onruststokers’ als voetbalhooligans, klimaat- en dierenrechtactivisten en salafistische moslims. Ze worden gevolgd, op straat en online, informanten en infiltranten – soms betaald – verzamelen inlichtingen over hen. Landelijk gaat het om tienduizenden mensen die in de gaten worden gehouden, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Follow The Money.


Lees ook
Onderzoek naar en toezicht op politiegeweld schieten tekort

Onderzoek naar en toezicht op politiegeweld schieten tekort

Voor de activiteiten van de lokale TOOI-teams bestaan amper controlemechanismen. Anders dan bij strafrechtelijk onderzoek wordt deze vorm van informatievergaring niet getoetst door het OM of ter toestemming voorgelegd aan de rechter. De TOOI-teams staan onder rechtstreeks gezag van burgemeesters, maar die kunnen dat slechts beperkt uitoefenen, omdat het specialistisch werk betreft en de politie veel bewegingsvrijheid heeft. Verschillende deskundigen uitten al eerder hun zorgen over de gebrekkige controle. „Dit zijn praktijken van een politiestaat”, zei hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff van de Universiteit van Amsterdam eerder tegen RTL.

Heimelijke methodes

In Amsterdam maakte burgemeester Femke Halsema vorig jaar excuses aan de linkse activist Frank van der Linde. Hij zat jarenlang onterecht in een radicaliseringsaanpak van de gemeente. Ook werd Van der Linde in de gaten gehouden door het TOOI-team van Den Haag. Of het Amsterdamse team hem volgde is onbekend, maar over hem werd wel privacygevoelige informatie gedeeld met binnen- en buitenlandse instanties.

In de nasleep van de affaire zei Halsema in de gemeenteraad dat er betere controle nodig is op het vergaren van inlichtingen door de politie. Dit zou moeten worden geregeld in het landelijke Veiligheidsberaad, een overleg van burgemeesters van vooral grote steden.

Elf van de dertien partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen hier niet op wachten en dienen woensdag een plan in voor scherper toezicht op het Amsterdamse TOOI-team. Volgens deze partijen moeten er strengere regels komen over welke heimelijke methodes de politie mag hanteren, zou de burgemeester bij sommige operaties vooraf toestemming moeten geven en de gemeenteraad vertrouwelijk informeren, mogen informanten in principe niet meer betaald worden en krijgen burgers in bepaalde gevallen het recht om te weten dat zij gevolgd worden.

Grondrechten

Volgens D66-fractievoorzitter Rob Hofland, initiatiefnemer van het plan, zit er „een systeemfout” in de manier waarop burgers geobserveerd kunnen worden. „Het Team Openbare Orde Inlichtingen heeft bevoegdheden om een geringe inbreuk te maken op het persoonlijke leven van een betrokkene. Ook een geringe inbreuk is een inbreuk op iemands grondrecht en verdient een stevig kader met waarborgen en goed georganiseerd toezicht.”

Burgemeester Halsema en de Amsterdamse veiligheidsdriehoek staan welwillend tegenover de voorgestelde regels en controlemechanismes voor het lokale TOOI-team van de politie, zo bevestigen ingewijden. Raadslid Hofland (D66) hoopt dat de stap van Amsterdam „in andere gemeenten wordt overgenomen, zodat ook daar de grondrechten beter beschermd worden.”


Lees ook
Onderzoek: politie Amsterdam in de fout bij preventief fouilleren

De Amsterdamse politie houdt een wapencontrole, waarbij mensen preventief mogen worden gefouilleerd.