Amsterdam maakt zich op voor de big bang : 30 kilometer per uur

Het wordt een stevige operatie. In de nacht van 7 op 8 december zullen in Amsterdam 4.500 stickers van verkeersborden worden afgetrokken. Te voorschijn komt een rode ring met het getal ‘30’. Vanaf dat moment geldt op de meeste straten en wegen een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Met de nieuwe snelheidslimiet, die straks geldt op vier van de vijf Amsterdamse wegen, hoopt de gemeente het aantal zwaargewonde en dodelijke slachtoffers in het verkeer flink te verminderen. Het aantal fietsers en voetgangers – kwetsbare verkeersdeelnemers – in de hoofdstad neemt al jaren toe. Uit een gemeentelijke enquête bleek vorig jaar dat twee derde van de Amsterdammers zich onveilig voelt in het verkeer.

Een verlaging van 50 naar 30 km/u is dan een logische stap, die verkeersdeskundigen al tijden bepleiten. Het kan leiden tot 20 tot 30 procent minder ernstige verkeersslachtoffers, zo berekende wetenschappelijk verkeersveiligheidsinstituut SWOV: bij een lagere snelheid is de reactietijd langer en de impact kleiner.

Nieuwe snelheidslimiet geldt voor vier van de vijf Amsterdamse wegen.

Bijkomend voordeel, aldus de gemeente Amsterdam: bij 30 km/u neemt de geluidsoverlast flink af – wat goed is voor de leefbaarheid in de stad. Tot minder uitstoot leidt de maatregel niet: de hoeveelheid stikstof, CO2 en fijnstof uit autoverkeer blijft grofweg hetzelfde of stijgt zelfs marginaal, waarschijnlijk omdat verbrandingsmotoren zijn ingesteld op optimaal presteren bij 50 km/u.

Amsterdam is de eerste Nederlandse stad die ‘30 is de norm’ op grote schaal invoert. Voor de operatie maakt de gemeente gebruik van een nieuw wegtype dat door het Rijk in het leven is geroepen: de GOW30, ofwel de gebiedsontsluitende weg waar 30 km/u de limiet is. Met deze stap wil Amsterdam zich aansluiten bij andere Europese steden als Berlijn, Oslo, Bilbao en Brussel, die de maximumsnelheid op doorgaande wegen al eerder verlaagden – over het algemeen met succes.

Geen extra handhaving

Voor het succes van de Amsterdamse 30 km/u-maatregel geldt wel één belangrijke voorwaarde: de automobilist moet zich er ook daadwerkelijk aan gaan houden. Extra handhaving gaat er in eerste instantie niet komen, zo laat een woordvoerder van wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer, D66) weten. Pas „na een paar maanden” en/of „op risicovolle plekken” worden mogelijk extra maatregelen genomen qua handhaving, zoals flitspalen of snelheidscontroles door de politie.

De kans om in Amsterdam na 8 december op de bon te worden geslingerd als je harder rijdt dan 30 km/u is vrijwel nihil – en dus zal de gedragsverandering vrijwel geheel van de automobilist zélf moeten komen. En daar hebben verkeersdeskundigen zo hun twijfels over.

Het sleutelbegrip is hier ‘geloofwaardig inrichten’. Op volle, smalle doorgaande wegen in Amsterdam – de Overtoom bijvoorbeeld of de Kinkerstraat – zal het niet moeilijk zijn om de automobilist te verleiden tot 30 kilometer. Het is er druk, alle verkeer (en openbaar vervoer) beweegt door elkaar en de 50 kilometer wordt sowieso al zelden gehaald.

Maar op de bredere wegen met vrijliggende fietspaden – vooral in Amsterdam-Noord en Nieuw-West – zal alleen een bordje met ‘30’ onvoldoende zijn, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. „Op rechte wegen met weinig mensen en weinig dichte bebouwing gaan automobilisten vanzelf harder rijden, dat blijkt uit onderzoek. Zo zit het brein van mensen nu eenmaal in elkaar. Ze denken: amehoela, ik wil gewoon snel naar m’n bestemming.”


Lees ook
Keihard fietsen en niet opletten. Overlast door flitsbezorgers op e-bikes neemt toe in Amsterdam

Een flitsbezorger van Getir onderweg in Amsterdam.

Klinkers en drempels

Er bestaan allerlei manieren om wél een ‘geloofwaardige GOW30’ af te dwingen, zegt Wendy Weijermars, hoofd Infrastructuur en Verkeer van SWOV: klinkers in plaats van asfalt, drempels bij kruispunten, niet te brede rijbanen. Alleen: de gemeente Amsterdam heeft hier vooralsnog geen verregaande plannen voor. Er komen vooral kleine, optische maatregelen, zoals het weghalen van middenlijnen en het plaatsen van ‘smiley-palen’. Pas als straten aan de beurt zijn voor herinrichting, zullen ze worden aangepast aan 30 km/u.

En dan nóg zijn „echt stevige infrastructurele maatregelen moeilijk bij een weg met doorgaand verkeer”, zegt Weijermars. „Om de paar meter een drempel, dat wil je niet op een ontsluitingsweg.”

Verkeersexperts vinden het verstandig dat Amsterdam de 30 km/u niet óveral invoert. Op een aantal drukke verkeersassen – denk aan de Wibautstraat-Weesperstraat – mag straks nog steeds 50 km/u gereden worden. Als auto’s in de hele stad verplicht 30 moeten rijden, zo blijkt uit onderzoek, gaan navigatie-apps alternatieve routes suggereren door woonwijken, met sluipverkeer als gevolg.

Wel hebben de deskundigen kritiek op de uitzonderingen voor het openbaar vervoer en taxi’s. Om de reistijden in het ov niet al te zeer te laten lijden onder de nieuwe maximumsnelheid mogen trams en bussen op sommige plekken straks wél 50 km/u rijden. Dat is gevaarlijk en „niet verstandig”, vindt verkeerspsycholoog Tertoolen. „Voetgangers en fietsers gaan er straks op rekenen dat auto’s langzaam rijden. Als er dan ineens toch een bus met een rotvaart komt aanrijden, worden ze daardoor verrast”. De gemeente Amsterdam laat weten dat er „verschillende maatregelen” worden genomen „om het zo veilig mogelijk te maken rondom de vrijliggende OV-banen”, zoals extra ‘persrichels’ en waarschuwingssignalen.


Lees ook
In Amsterdam is de ‘knip’ zowel een bron van stilte als van rumoer

Buurtbewoners zijn lyrisch over de plotse rust in <strong>de Weesperstraat</strong>, maar de gemeenteraad is kritisch: in de eerste dagen heerste chaos, en ook hulpdiensten ondervonden – tegen de afspraken in – hinder.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/amsterdam-maakt-zich-op-voor-de-big-bang-30-kilometer-per-uur-1.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Radicale aanpak

Andere grote steden zoals Utrecht en Rotterdam willen op termijn ook dat 30 km/u de norm wordt. Zij doen dit stapsgewijs, straat voor straat. Amsterdam kiest voor een radicale aanpak: in 500 straten, bij elkaar samen zo’n 270 kilometer, gaat de snelheidslimiet in één klap omlaag.

Het gevolg van zo’n big bang zonder echte infrastructurele aanpassingen, zegt Wendy Weijermars van SWOV, kan zijn dat de gemiddelde snelheid weliswaar „een paar kilometer naar beneden gaat” – maar niet naar 30. „En wij vinden, niet voor niets, dat 30 veiliger is.” Een ander risico, aldus Weijermars, is dat de politieke aandacht verslapt. „Dat de politiek zegt: de maatregel is nu ingevoerd, op naar het volgende probleem.”

GroenLinks-fractievoorzitter Zeeger Ernstig, de geestelijk vader van 30 km/u in Amsterdam, staat juist volledig achter de gekozen manier van invoeren. „Doe je het in één keer, dan stel je de norm. Als we moeten wachten totdat iedere straat is aangepast, zijn we echt honderd jaar verder.”


Lees ook
Gemeente Amsterdam verklaart de oorlog aan de ‘Bijenkorffile

De ‘Bijenkorffile’ overdag.

Leeslijst