Amsterdam gaat driehonderd bijstandsgerechtigden twee jaar lang ‘gewoon geld geven’

Armoede De gemeente zegt dat de proef past bij de ambitie om een solidaire stad te zijn. Driehonderd uitkeringsgerechtigden komen in aanmerking voor een maandelijkse netto toelage van 150 euro.
Een speeltuintje in een deel van Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord, een van de drie stadsdelen die meedoen aan de proef.
Een speeltuintje in een deel van Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord, een van de drie stadsdelen die meedoen aan de proef. Foto Kim van Dam/ANP

Amsterdam gaat driehonderd bijstandsgerechtigden gedurende twee jaar maandelijks 150 euro netto per maand betalen bovenop hun uitkering. Dat maakte de gemeente donderdag bekend in een persbericht. De proef, waaraan inwoners uit de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost met een uitkering en tenminste één inwonend kind van jonger dan 18 jaar mee kunnen doen, gaat medio volgend jaar van start en loopt twee jaar.

De proef „past bij de ambitie van het college om een solidaire stad te zijn en kwetsbare groepen waarvan de bestaanszekerheid onder druk staat, te hulp te schieten”, aldus de gemeente. De deelnemende gezinnen zijn via de pilot onderdeel van een door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) uitgevoerd onderzoek. Daarin onderzoekt de HvA wat het effect is van extra de financiële armslag op het welzijn van de gezinnen. De resultaten van dat onderzoek worden eind 2026 verwacht.

‘Bestaande structuren doorbreken’

Ook Tilburg en Zaanstad meldden zich onlangs voor de proef aan. In beide gemeenten zullen 150 uitkeringsgerechtigden aan het onderzoek deelnemen. Bas Pieck, programmaleider van het Kansfonds, zegt met het initiatief een nieuw beleid rond armoedebestrijding te willen aanjagen. Daarvoor moeten „bestaande structuren doorbroken worden”, aldus Pieck.

Lees ook: Een ‘frisse start’ met een ijskast, wasmachine en bed van het armoedefonds

Om aan de proef mee te kunnen doen moeten gemeenten de giftendrempel voor de bijstand verhogen, zodat de deelnemers het extra geld ontvangen zonder te worden gekort op hun uitkering. Ook moeten gemeenten regelen dat de deelnemers het recht op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen behouden. Tenslotte bieden de gemeenten assistentie bij het invullen van de belastingaangifte rond schenkbelasting.

Kosten van armoede

Wethouder Marjolein Moorman (Armoedebestrijding, PvdA) wijst erop dat gezinnen in armoede te maken hebben met „meer stress, gezondheidsklachten en mentale problemen, juist door voortdurende financiële zorgen”. Ze wil via het onderzoek „op basis van vertrouwen” begrijpen „hoe de vicieuze cirkel van armoede in kwetsbare gezinnen met kinderen kan worden doorbroken”.

Afgelopen maand concludeerde de Commissie Sociaal Minimum in een onderzoeksrapport dat met het huidige overheidsbeleid mensen met een laag inkomen de komende jaren tot honderden euro’s per maand tekortkomen. De onderzoekers pleitten voor een verhoging van het sociaal minimum en wezen op de kosten van armoede. „Mensen doen vaker een beroep op zorg, zitten in dure schuldsaneringstrajecten en kunnen daardoor onvoldoende bijdragen aan de samenleving”, aldus de voorzitter van de commissie Godfried Engbersen.

Lees ook: Wat is een verantwoord sociaal minimum? Voedsel en dak boven het hoofd zijn vanzelfsprekend, maar andere kwesties liggen gevoeliger