Amnesty: EU mag niet wegkijken en moet oproepen tot staakt-het-vuren

Amnesty: EU mag niet wegkijken en moet oproepen tot staakt-het-vuren

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil dat de Europese Unie alle partijen in het conflict tussen Israël en Hamas oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Volgens Amnesty mag de EU niet wegkijken en moet er dringend een einde komen aan „de humanitaire en mensenrechtenramp” die zich momenteel in Gaza voltrekt.

„De EU beweert een voorvechter te zijn van mensenrechten en internationaal recht, maar in de ogen van mensen over de hele wereld heeft diezelfde EU nu een serieuze geloofwaardigheidscrisis”, vindt Amnesty. „Het is onbegrijpelijk dat sommige EU-leiders niet alleen een EU-oproep voor een staakt-het-vuren blokkeren, maar Israël ook actief van wapens en politieke steun voorzien.”

Amnesty is met name kritisch op Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. „Zij hebben de EU ervan weerhouden om collectief op te roepen tot een staakt-het-vuren of om schendingen van het internationaal humanitair recht door Israëlische veiligheidstroepen aan de kaak te stellen en dragen daarme bij aan een klimaat van straffeloosheid.”

Deze maandag bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU de oorlog tussen Israël en Hamas. „De Europese ministers moeten alle partijen oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren”, zegt Eve Geddie van Amnesty International. „Als de gevechten stoppen, kan dit het leven van duizenden burgers redden en de neerwaartse spiraal van deze humanitaire en mensenrechtencatastrofe stoppen.”

Palestijnen zoeken onder het puin naar lichamen en overlevenden na een Israëlische aanval op Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Foto Haitham Imad / EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben.

Lees hier ons vorige blog terug

.