Amerikaanse stemmers in Nederland: ‘Nederlanders behandelen de verkiezingen niet meer als een realityshow’

De Amerikaanse verkiezingen leven hier heel sterk, merken de Amerikanen in Nederland die NRC de afgelopen dagen sprak. Zelf zijn ze ook betrokken, sommigen voerden vanuit Nederland campagne voor hun favoriete kandidaat. Vijf Amerikanen in Nederland over hun zorgen en keuzes.

Sean Cotter-Lem: „Wat me opvalt is dat Nederlanders meer geinteresseerd lijken in de Amerikaanse verkiezingen dan in de Nederlandse, Europese of die van buurlanden.”
Foto Sean Cotter-Lem

Sean Cotter-Lem

Sean Cotter-Lem (26) komt uit New York. Hij woont sinds z’n achttiende in Nederland en werkt voor Amerikaans cultureel centrum het John Adams Institute. Hij stemde op Harris.

„Het was geen moeilijke keus. Donald Trump is een gevaar voor de democratie. New York is geen swing state, maar overwegend Democratisch. Maar stemmen is wel belangrijk voor het Huis en de Senaat. Daarvoor heb ik ook op Democraten gestemd.

„Wat me opvalt dat Nederlanders meer geïnteresseerd lijken in de Amerikaanse verkiezingen dan in de Nederlandse, Europese of die van buurlanden. Dat is wel vreemd, vind ik, die hebben toch meer invloed, zou je zeggen.

„In 2020 heb ik vanuit Nederland rondgebeld voor de Biden-campagne. Ik wilde iets bijdragen om te voorkomen dat Trump nog een keer won. Amerikanen zijn veel meer bezig met lokale problemen, zoals de prijs van benzine. Nederlanders kijken vooral naar de Amerikaanse buitenlandse politiek.

„In de VS is het debat heel gepolariseerd. Hier is dat minder, ook bij Amerikanen die ik ken. Er lijken hier meer Democraten dan Republikeinen te wonen. Daarnaast denk ik dat als je niet alleen Amerikaanse media consumeert, je een beter perspectief hebt. Ook kan je wat meer afstand nemen als je niet dagelijks met die polarisering te maken hebt.”

Margaret Stack: „Ik heb beide kandidaten bekeken en ik vond ze beiden niks.”
Foto Margaret Stack

Margaret Stack

Margaret Stack (27) komt uit een stadje nabij Washington DC, ging op haar achttiende in Nederland studeren, woont in Den Haag en werkt in de IT. Ze stemt op een libertaire partij.

„Het klinkt misschien raar, maar ik heb beide kandidaten bekeken en ik vond ze beiden niks. Ik vind dat Trumps chaotische en impulsieve stijl de samenleving verder verdeelt en ik ben het al helemaal niet met hem eens over vrouwenrechten. Harris vind ik onoprecht overkomen. Ik deel bovendien weinig standpunten met beide partijen, dus ik stemde op geen van beiden.

„De partij waarop ik heb gestemd krijgt altijd maar zo’n 1 procent van de stemmen. In het Amerikaanse politieke systeem kan je daarmee niet winnen. Veel mensen zeggen dat je dan je stem weggooit, maar ik wil gewoon stemmen op de partij waarmee ik het het meeste eens ben.

„Mensen in de VS maken zich wel zorgen om de uitslag, ik ben er eerder onverschillig over. In Nederland ben ik meer losgekoppeld van het politieke gedoe. Daar ben ik wel blij mee. Nederlanders praten veel over de Amerikaanse verkiezingen, en vragen me er ook veel over. Maar ik kijk niet elke dag naar Amerikaans nieuws, heb geen mensen om me heen die het hebben over wat ze gaan stemmen.”

Catherine Wood: „Toen Biden uit de race stapte, ging ik helpen bij Democrats Abroad.”
Foto Catherine Wood

Catherine Wood

Catherine Wood (29) komt uit Colorado en promoveert aan de Universiteit Leiden op Amerikaans buitenlands beleid. Ze stemde op Harris.

„Ik was pessimistisch over de verkiezingen maar nadat Joe Biden uit de race stapte en Kamala Harris kwam, is er denk ik wel een kans. Toen ben ik gaan helpen bij de Democrats Abroad, van de Democratische campagne. Ik heb mensen geholpen met stemregistratie en het insturen van hun stemmen.

„Door m’n baan volg ik de verkiezingen wel, maar vanuit Nederland is dat anders. Ik krijg niet de hele tijd al die advertenties te zien. Wel krijg ik ontzettend veel sms-berichten van politieke fondsenwervers. Ik heb echt geen idee hoe die mijn telefoonnummer hebben. Het voelt wel een beetje als spam.

„Nederlanders zijn bijzonder betrokken bij de Amerikaanse verkiezingen. Niet heel verrassend, vind ik. Het zijn natuurlijk hechte bondgenoten. Iedereen vraagt me steeds wat ik denk dat zal gebeuren. Maar het luistert zo ontzettend nauw, je kan het niet voorspellen. Over het algemeen is de discussie in Nederland over de VS genuanceerder dan die in andere landen waar ik heb gewoond.”

Kiera Reifschneider: „Ik maak me erg veel zorgen om instabiliteit in de Verenigde Staten als Donald Trump verkozen wordt.”
Foto Keira Reifschneider

Kiera Reifschneider

Kiera Reifschneider (40) werkte als wetenschappelijk overheidsadviseur in Washington DC en woont nu in Utrecht. Ze heeft op Harris gestemd.

„Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik helemaal ‘blauw’ [Democratisch] heb gestemd, ook bij de regionale verkiezingen. Meestal bekijk ik kandidaten van beide partijen zorgvuldig, en ook nu. Maar deze verkiezingen twijfelde ik niet wat ik ging stemmen. Ik ben opgegroeid in een politiek redelijk evenwichtige familie. Mijn vader was militair, dus nationale veiligheid was belangrijk, maar we waren bijvoorbeeld ook heel erg voor vrouwenrechten en milieu.

„Ik maak me erg veel zorgen om instabiliteit in de Verenigde Staten als Donald Trump verkozen wordt. Ik heb een tijd in Washington DC gewerkt en heb veel vrienden daar, de sfeer is ongemakkelijk, gespannen.

„Het is wel frustrerend om bij de verkiezingen in het buitenland te zitten.

„Voor vanavond heb ik mezelf verteld dat ik moet stoppen met scrollen en gewoon naar bed moet gaan. Maar ik ken mezelf, ik ga thuis m’n telefoonscherm zitten te vernieuwen om te kijken of de uitslag duidelijk is, ook al is dat misschien niet erg gezond.

„Ik denk dat Nederlanders er dit jaar anders in staan dan de jaren ervoor. Voorheen was Amerikaanse politiek soms een beetje een grapje: ‘kijk die Amerikanen, die doen zulke rare dingen.’ Ik zie dat mensen zich nu meer zorgen maken en het minder als een realityshow behandelen.”

Greg Shapiro : „Ik vind het mijn taak om te stemmen.”
Foto Greg Shapiro

Greg Shapiro

Greg Shapiro (56) is komiek en verhuisde dertig jaar geleden van Chicago naar Nederland. Hij stemde op Harris.

„Ik ben opgegroeid in Chicago en mijn familie woont nu in Wisconsin, een van de swing states. Dus ik heb zeker mijn stembiljet-per-post ingevuld. Ik vind het mijn taak om te stemmen. Mijn kinderen groeien dan wel op in Nederland, maar ik wil een goed voorbeeld voor ze zijn.

„Net als veel Nederlanders zie ik de verkiezingen als een mooi verhaal, een paardenrace om te volgen. Maar het heeft ook werkelijke gevolgen voor mij – wat als Trump doorgaat met een van z’n gekke plannen? En hij gaat natuurlijk op zoek naar gelijkgezinden in Europa. Dus het houdt me bezig, als Amerikaan maar ook als Nederlander.

„Nederlanders weten ontzettend veel van hoe het in Amerika werkt. Ze vragen me soms dingen als ‘wat zijn je plannen om het electoraal college te hervormen?’ In Amerika zou die vraag beantwoord worden met ‘College? Ik studeer niet, ik heb twee banen, schei uit’.”


Lees ook

Hoe laat sluiten de stembureaus in de VS en wanneer komen de uitslagen?

‘Early voting’ op zondag in een stembureau in Howell, Michigan, een van de zeven swing states waar niet op voorhand vaststaat of Donald Trump of Kamala Harris er als winnaar uit de bus zal komen.