Amerikaanse regering verbiedt wetenschappers deelname aan klimaatpanel IPCC

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft klimaatwetenschappers geen toestemming om volgende week deel te nemen aan een belangrijke vergadering van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, in de Chinese stad Hangzhou. Dat meldt de Amerikaase nieuwssite Axios.

Tijdens die vijf dagen durende bijeenkomst moet er overeenstemming worden bereikt over de hoofdlijnen van de drie werkgroepen voor de zevende rapportencyclus van het IPCC, die in 2029 verschijnt. Ook gaat het over een speciaal rapport over technologieën om kooldioxide uit de atmosfeer te verwijderen en op te slaan, meldt de website van het IPCC.

De rapporten van het IPCC hebben grote invloed op het mondiale klimaatbeleid. Ze spelen ook een belangrijke rol in de onderhandelingen over de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Maar de organisatie zelf, in 1988 opgericht door het VN-milieuprogramma (UNEP) en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), staat los van het akkoord.

Dat president Trump meteen na zijn aantreden aankondigde om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen, heeft op zichzelf geen gevolgen voor het Amerikaanse lidmaatschap van het IPCC. Ook in zijn eerst ambtstermijn stapte Trump uit het klimaatakkoord, maar destijds liet hij de rol van de VS bij het IPCC ongemoeid.

Het is nog onduidelijk of dat nu anders zal zijn, van een formele opgzegging is nog geen sprake. Zeker is wel dat de Amerikaanse klimaatwetenschapper Kate Calvin er in China niet bij zal zijn. Calvin is samen met een collega uit Maleisië hoofdauteur van IPCC-werkgroep III – over hoe klimaatverandering kan worden voorkomen. Ook is nog niet zeker dat ze haar functie moet neerleggen.

Formeel is Calvin niet door de Amerikaanse regering benoemd, maar gekozen door het IPCC. Maar ze moet van de Amerikaanse overheid wel de ruimte krijgen om tijd vrij te maken voor dit werk. Zeker als de publicatie van de rapporten nadert, zijn de hoofdauteurs daar fulltime mee bezig.

De Nederlandse klimaatwetenschapper Bart van den Hurk is co-voorzitter van werkgroep II, die gaat over de gevolgen van klimaatverandering. Hij werkte de afgelopen maanden nauw samen met Kate Calvin, en noemt haar een geweldige wetenschapper. Van den Hurk wil niet ingaan op het Amerikaanse besluit, daarvoor verwijst hij naar het IPCC-secretariaat, dat tot nu toe zwijgt.

Wordt Trump straks de verliezer van zijn besluit om uit Akkoord van Parijs te stappen?

Volgens Axios is de zogeheten TSU, de technische ondersteuningseenheid die assisteert bij de wetenschappelijke werkzaamheden van het IPCC, door de VS opgeheven. De TSU werd betaald door de Amerikanen en aangestuurd vanuit het ruimtevaartbureau NASA.

Wetenschappers, die uit vrees voor de gevolgen alleen off the record reageren, vertellen dat Duitsland mogelijk de financiering van een nieuwe ondersteuningseenheid op zich wil nemen. Sommigen vertellen dat Amerikaanse klimaatwetenschappers wanhopig op zoek zijn naar een functies buiten de VS. De rol van de Amerikanen in de klimaatwetenschap is groot. Bij ongeveer een derde van alle internationale klimaatonderzoeken zijn Amerikaanse wetenschappers betrokken.