Is het duet voorbij? En moeten ze nu solo verder? Veertien jaar nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie de fusie goedkeurde van Live Nation en Ticketmaster, gaat het ministerie nu alsnog proberen de muzikale partners te scheiden.
Live Nation Entertainment is de grootste organisator van concerten in de wereld. In Nederland verzorgt het bedrijf onder meer de festivals Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz. Het Nederlandse bedrijf Mojo Concerts is sinds 2006 onderdeel van Live Nation. Ook de Amsterdamse concertzalen AFAS Live en Ziggo Dome behoren tot de groep. Bedrijfsonderdeel Ticketmaster is ’s werelds grootste verkoper van toegangsbewijzen voor concerten en sportwedstrijden.
Dat betekent heel concreet: wie een concert van Live Nation wil bezoeken in een zaal van Live Nation, kan vrijwel altijd alleen kaartjes kopen bij Live Nation.
Die koppelverkoop is voor muziekfans wereldwijd al jaren een grote ergernis. Ze klagen over slechte service, hoge prijzen en slappe maatregelen tegen clandestiene kopers van grote hoeveelheden kaartjes die de tickets tegen woekerprijzen doorverkopen.
In november 2022 bereikte de kritiek een hoogtepunt. De aanleiding: de kaartverkoop voor de ‘Eras Tour’, de eerste tournee in vijf jaar van de Amerikaanse superster Taylor Swift. De website van Ticketmaster kreeg zoveel bezoekers dat de site crashte. Volgens Live Nation kwam dat door de ongekende en overweldigende interesse in de concerten van Swift. Volgens critici had het bedrijf te weinig maatregelen genomen om de belangstelling te verwerken.
Die ergernissen bereikten ook het Amerikaanse ministerie van Justitie. De Federal Trade Commission (FTC), onderdeel van het ministerie dat toeziet op eerlijke concurrentie in de VS, zou deze week bekendmaken dat ze een rechtszaak aanspant tegen fusiebedrijf Live Nation Entertainment. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn marktmacht en afspraken rond de fusie in 2010 meerdere malen hebben geschonden. De FTC zou al sinds 2022 onderzoek doen naar machtsmisbruik van Live Nation Entertainment.
In 2010 waren er al grote bezwaren tegen het samengaan van de concertorganisator en de ticketverkoper. Als de twee grootste partijen in aangrenzende sectoren samengaan, stelden critici, krijg je een gigant die kleinere concurrenten simpel uit de markt kan drukken. Ook in Nederland klonken dergelijke klachten, onder meer van ticketwederverkoper TicketSwap.
Destijds keurde de regering-Obama de fusie echter goed na afspraken met beide partners. Concertorganisator en ticketverkoper mochten hun diensten niet bundelen. Live Nation mocht niet bepalen dat concertzalen, poppodia en stadions exclusief hun tickets moesten verkopen via Ticketmaster. Die afspraken, stelde het ministerie van Justitie laatst, werden keer op keer geschonden. En nu is dus de maat vol.
‘Overwinning voor de fans’
In de VS geldt de rechtszaak tegen Live Nation Entertainment als een van de belangrijkste mededingingszaken die de FTC is gestart onder de Amerikaanse president Joe Biden. Bij diens aantreden beloofde Biden dat hij strenger de anti-concurrentiewetten in de VS zou gaan handhaven. „Kapitalisme faalt als er geen gezonde concurrentie is”, stelde Biden.
De federale toezichthouders hebben de afgelopen jaren onder meer zaken gevoerd tegen Apple, Amazon en Google. Volgens president Biden zorgt de toenemende concentratie in het Amerikaanse bedrijfsleven dat consumenten meer moeten betalen voor allerlei producten en diensten, bijvoorbeeld toegangsbewijzen voor concerten en sportevenementen.
„Dit nieuws is een overwinning voor de miljoenen Amerikaanse fans die zijn uitgebuit, genaaid, opgelicht en regelrecht beroofd door deze corrupte en hebzuchtige entiteit”, aldus congreslid Bill Pascrell op X. De Democraat uit New Jersey strijdt al langer tegen het de facto monopolie van Live Nation Entertainment. „Live Nation en Ticketmaster hadden nooit mogen fuseren.” Als er een bedrijf is dat het dichtst komt bij de belichaming van Darth Vader (de slechterik uit Star Wars) en Lord Voldemort (Harry Potter), dan is het Live Nation, aldus Pascrell.
De gewenste opsplitsing van het bedrijf is niet voldoende om de rechten van concertbezoekers te verbeteren, stelden critici in de Amerikaanse pers. Het ministerie van Justitie zou ook maatregelen moeten nemen om exclusieve afspraken tussen concertorganisatoren, podia en ticketverkopers te voorkomen.