Amerikaanse financiënminister Yellen: ‘China en VS moeten samen optreden tegen klimaatverandering’

Klimaatbeleid De Verenigde Staten en China zijn de twee grootste uitstoters van broeikasgassen en de grootste investeerders in groene energie.
Financiënminister Yellen (L) spreekt met de Chinese premier Li Qiang in Beijing.
Financiënminister Yellen (L) spreekt met de Chinese premier Li Qiang in Beijing. Foto Mark Schiefelbein/EPA/POOL

Het is „cruciaal” dat de Verenigde Staten en China samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan. Dat zei de Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën zaterdag tijdens een bezoek aan China, aldus internationale persbureaus. „Als ‘s werelds twee grootste uitstoters van broeikasgassen en de grootste investeerders in hernieuwbare energie, hebben we samen de verantwoordelijkheid en het vermogen om het voortouw te nemen.”

Yellen is afgereisd naar China met als doel om de gespannen relaties tussen Washington en Beijing te verbeteren, aldus Amerikaanse media. De twee landen zijn in een exportstrijd verwikkeld, worden het niet eens over de Russische invasie van Oekraïne en botsen over de agressieve Chinese houding tegenover Taiwan. Yellen zoekt niet alleen maar verbinding; ze geeft ook af op China vanwege recente exportrestricties op onder meer materialen die nodig zijn voor het maken van computerchips.

Tijdens het vierdaagse bezoek van Yellen stuurde China — zoals het land wel vaker doet — dertien vliegtuigen en zes schepen richting Taiwan. Tijdens een bezoek van toenmalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus van vorig jaar stuurde China schepen, vliegtuigen en testraketten richting Taiwan.

Lees ook Chinees-Amerikaanse exportrestricties beknotten internationale vrijhandel