Amerikaanse centrale bank weerstaat druk van Trump: rente niet omlaag

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, blijft de politieke druk van president Donald Trump weerstaan om de rente te verlagen. Bij een bestuursvergadering woensdag hield de Fed de rente ongewijzigd, op een bandbreedte tussen de 4,25 en 4,5 procent.

De voorbije weken viel Trump meerdere malen Fed-voorzitter Jerome Powell aan vanwege diens weigering de rente te laten zakken. Op sociale media noemde Trump Powell onder meer een „enorme loser” en „meneertje te laat”. De president dreigde een paar keer met het ontslag van Powell, hoewel hij deze dreigementen recentelijk weer leek in te trekken.

Trump beschouwt renteverlagingen als goed voor de economie, gunstig voor de beurs en goed voor zijn eigen vastgoed- en cryptovermogen. De centrale bank houdt echter voet bij stuk. Volgens het Fed-bestuur is de onzekerheid over de economie verder toegenomen, met name vanwege Trumps handelsoorlog.

De invoerheffingen van de Trump-regering – waarover nu in veel gevallen wordt onderhandeld met handelspartners – dreigen volgens de Fed de inflatie aan te jagen. Tegelijk tasten ze de economische groei aan. „Het risico’s op hogere werkloosheid en op hogere inflatie zijn gestegen”, aldus Powell woensdag in een persconferentie.

Geen recessie in zicht

De Fed streeft een dubbel doel na: prijsstabiliteit (gedefinieerd als inflatie van 2 procent) en maximale werkgelegenheid. Momenteel ligt de inflatie op 2,4 procent en de werkloosheid op 4,2 procent. Het probleem voor de Fed is dat inflatiebestrijding gebaat is bij hogere rentes, maar economische groei – en dus werkgelegenheid – juist bij lagere rentes. Powell zei dat deze doelstellingen mogelijk in onderlinge „spanning” komen te staan, als Trumps heffingen uiteindelijk hoog uitvallen. „Dit zou ons werk heel gecompliceerd en uitdagend maken”, zei hij.

De Fed houdt voor de komende tijd alle opties open en wacht op meer data over de ontwikkeling van de economie. Het consumentenvertrouwen is sinds Trumps aantreden in januari gekelderd, maar de banengroei in de VS blijft sterk. „Er is zo veel dat we niet weten”, zei Powell.

Een recessie voorziet de Fed vooralsnog niet. „De economische activiteit lijkt te blijven groeien, in een stevig tempo”, aldus Powell. Behalve de invoerheffingen zijn ook Trumps migratiebeleid, zijn dereguleringsagenda en zijn begrotingsbeleid onzekere factoren voor de economie en voor de inflatieontwikkeling.

Onafhankelijkheid van Fed

Powell lijkt vooralsnog goed bestand tegen de politieke aanvallen van Trump. Powells termijn loopt in mei 2026 af. Op 21 april maakten de beurzen een duikvlucht, nadat een adviseur van Trump had gezegd dat de regering bekeek of Powell ontslagen kon worden. Daarna begon Trump terug te krabbelen: hij zou Powell toch niet ontslaan. De onafhankelijke positie van centrale banken geldt als pijler onder de economische en financiële stabiliteit.

Gevraagd naar Trumps bemoeienis met de Fed zei Powell in de persconferentie dat deze „geen invloed” heeft op hoe de Fed zijn werk doet.


Lees ook

Lees ook: Donald Trump wil dat Fed-baas Jerome Powell doet wat hij zegt, maar doorbijten doet hij vooralsnog niet

Voorzitter van de Fed Jerome Powell tijdens een bijeenkomst van de Economic Club of Chicago op 16 april. Dinsdag zei president Trump plotseling dat hij „niet de intentie heeft” om hem te ontslaan. Foto Vincent Alban / Getty Images / AFP