Amerikaanse bondgenoot Egypte ‘gaf opdracht heimelijk raketten te leveren aan Rusland’

Amerikaanse bondgenoot Egypte ‘gaf opdracht heimelijk raketten te leveren aan Rusland’

De Egyptische president Abdel Fatah El-Sisi heeft hooggeplaatste militairen opdracht gegeven om 40.000 raketten te produceren en te leveren aan Rusland. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag op basis van gelekte documenten van de Amerikaanse overheid. De opdracht van El-Sisi was om de wapens clandestien te leveren om „problemen met het Westen uit de weg te gaan”.

Egypte is een belangrijke Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten, en ontvangt vele honderden miljoenen per jaar aan (militaire) steun. Diplomatiek gezien is de onthulling dus potentieel saillant. De Egyptische ambassadeur in de VS ontkent niet, maar zegt dat Egypte internationaal recht onderschrijft en vooral op afstand van het conflict wil blijven. Op anonieme basis zei een Amerikaanse functionaris tegen The Washington Post dat er geen tekenen zijn dat het plan van El-Sisi is uitgevoerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar de lekken, aldus het Pentagon.

Het Egyptelek is namelijk onderdeel van een grotere set documenten die via het platform Discord zijn verspreid. Meer dan honderd ‘top secret’ documenten werden begin maart gelekt via Discord, en kort daarop weer verwijderd. Een deel kon achterhaald worden.

Dat Rusland Egyptische wapens goed zou kunnen gebruiken, staat buiten kijf. Russische troepen komen allerlei soorten schietgerei te kort, van raketten en granaten tot kogels voor geweren. Noord-Korea en Iran leveren al wapens aan Rusland. Bondgenoot en industriële grootmacht China lijkt wapenleveringen te overwegen.


Lees ook De Russische wapenindustrie kan de invasie niet meer bijbenen. Wat kan (en wil) China voor het land betekenen?

El-Sisi (links) schudt de hand van de Russische president Poetin bij een ontmoeting in 2019. Foto Sergei Chirikov/EPA