Amerikaans journalist Evan Gershkovich moet na ruim een jaar voorarrest voorkomen in de Russische rechtbank

Het Russische Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen de Amerikaanse Journalist Evan Gershkovich afgerond en heeft zijn zaak voorgelegd aan de de regionale rechtbank in Jekaterinenburg. Dat zeiden Russische autoriteiten donderdag tegen internationale persbureaus. Gershkovich werd als verslaggever van The Wall Street Journal ruim een jaar geleden opgepakt op verdenking van spionage namens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

In maart 2023 werd Gerschkovich opgepakt tijdens een reportage in Jekaterinenburg, in de Oeral. Volgens Russische autoriteiten probeerde de journalist geheime informatie over de Russische wapenfabriek Oeralvagonzavod in handen te krijgen. Als hij wordt veroordeeld kan Gershkovich maximaal twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Russische autoriteiten hebben vooralsnog geen bewijs geopenbaard dat de aanklacht onderbouwt. De Amerikaanse The Wall Street Journal en Gershkovich zelf ontkennen de beschuldigingen. Ook volgens Washington zit de journalist onterecht vast. Hij is sinds de koude oorlog de eerste Amerikaanse journalist die in Rusland vanwege vermeende spionage werd opgepakt.

Een gevangenenruil met de Russische moordenaar Vadim Krasikov, die in Duitsland een levenslange gevangenisstraf uitzit, lijkt nog op tafel te liggen. Afgelopen week zei Poetin tegen persbureau AP dat de Verenigde Staten „energieke stappen” neemt om Gershkovich vrij te krijgen, maar dat er „alleen op basis van wederkerigheid” over besloten kan worden. In april werd zijn voorlopige hechtenis verlengd tot 30 juni. Het is nog niet duidelijk wanneer zijn proces zal plaatsvinden.