Amerikaans defensieminister Austin veegt deal met 9/11-verdachten van tafel

De Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin heeft vrijdag de deal van tafel geveegd, die eerder deze week was gesloten met de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september en twee andere verdachten. Dat heeft het Pentagon vrijdag laten weten in een korte memo. Vanwege het besluit behoort de doodstraf opnieuw tot de opties als mogelijke straf voor Khalid Sheikh Mohammed en zijn vermeende medeplichtigen Walid bin Attash en Mustafa al-Hawsawi.

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse militaire commissie, die toezicht houdt op de zaken van vijf verdachten van de aanslagen, een deal aan met het trio. Die bepaalde dat de verdachten in ruil voor een schuldbekentenis een levenslange gevangenisstraf zouden krijgen. Daar kwam Austin vrijdagavond op terug. „Gelet op de betekenis van deze beslissing, heb ik besloten dat de bevoegdheid om een beslissing te nemen over het accepteren van de pleidooiovereenkomsten bij mij ligt,” aldus de defensieminister.

De gesloten deal met de verdachten viel niet goed bij verschillende families van de bijna 3.000 slachtoffers van de aanslagen, die per brief werden geïnformeerd over de eerdere deal, zo schrijft persbureau AP. Zo’n overeenkomst zou elk vooruitzicht op uitgebreide processen en mogelijke doodstraffen uitsluiten, klonk het. Hoofdverdachte Mohammed wordt door de Amerikaanse justitie omschreven als het „meesterbrein” achter de aanslagen waarbij gekaapte vliegtuigen het World Trade Center, het Pentagon en een veld in Pennsylvania troffen. 


Lees ook

Guantanamo Bay:
twintig jaar buiten de rechtsorde

Guantanamo Bay: twintig jaar buiten de rechtsorde

De Amerikaanse militaire commissie is sinds 2008 bezig met voorlopige hoorzittingen. De veelvuldige martelingen die de verdachten ondergingen tijdens hun detentie door de CIA zorgen voor grote vraagtekens bij de verkregen bewijslast.

Traumazorg

Vorig jaar blokkeerde de Amerikaanse president Joe Biden een eerdere deal met de verdachten omdat hij weigerde de gevraagde presidentiële garanties te geven die de mannen zouden behoeden voor eenzame opsluiting. Ook wilde hij hen geen toegang geven tot traumazorg voor de martelingen die ze ondergingen.

De onderhandelingen met een vierde beklaagde lopen nog en een vijfde verdachte werd door de militaire commissie mentaal ongeschikt geacht om terecht te staan. Hij zou aan posttraumatische stressstoornis en psychose lijden, veroorzaakt door martelingen en vier jaar eenzame opsluiting in CIA-hechtenis, voordat hij werd overgebracht naar het omstreden gevangeniskamp Guantánamo Bay in Cuba.