Uitslovers – die term schiet te binnen bij het zien van deze foto’s. Want alsof paradijsvogels nog niet mooi genoeg zijn met hun sierlijke pluimage, hun felle kleuren en hun opzienbarende balts blijken ze nu óók nog eens lichtgevende veren te hebben. Biologen van het American Museum of Natural History bestudeerden de paradijsvogelveren in de collectie (waarvan sommige al ruim 200 jaar oud zijn) en ontdekten dat er bij maar liefst 37 van de 45 soorten sprake is van biofluorescentie: het verschijnsel waarbij organismen licht absorberen, transformeren en vervolgens in een andere kleur uitzenden. Voor mannelijke paradijsvogels zou dit uiterlijk vertoon belangrijk kunnen zijn om partners en concurrenten te intimideren, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Royal Society Open Science. Voor mensen is het lichtschijnsel niet met het blote oog waarneembaar, maar wel met speciale camera’s.
Dat er überhaupt gezocht werd naar lichtgevende paradijsvogelveren is te danken aan de curator van het museum, John Sparks. Van huis uit is Sparks ichthyoloog – vissenkenner – en dus ontwikkelde hij aanvankelijk een methode om biofluorescentie bij vissen te kunnen meten. Die aanpak werkte zó goed dat hij zijn werkgebied vervolgens uitbreidde naar onder meer haaien, schildpadden en vogels.
Foto Rene Martin/American Museum of Natural History
Binnenkant van de snavel
Welk deel van het verenkleed oplicht verschilt per soort, maar over het algemeen gaat het over de binnenkant van de snavel, de poten, de kop, de nek en de buik – bij de mannen althans. Bij vrouwelijke paradijsvogels is biofluorescentie veel minder vaak aanwezig en komt het hooguit op de borst en de buik voor.
Echt verrast dat juist paradijsvogels deze flitsende veren hebben zijn de onderzoekers niet: de vogels zijn immers meesters in uiterlijk vertoon. Bovendien leven ze nabij de evenaar, in onder andere Indonesië, waar er aan zonlicht geen gebrek is: en juist uv-straling en blauw licht zorgen ervoor dat de biofluorescentie optreedt.
Bij een aanval met een mes zijn in de Franse stad Mulhouse, dichtbij de grens met Duitsland, zaterdag één dode en meerdere gewonden gevallen. Dat meldt de burgemeester van de stad in een bericht op Facebook. Het Franse persbureau AFP schrijft dat er vijf gewonden vielen, onder wie twee agenten die in de halsslagader en de borst zijn geraakt. De burgemeester laat het aantal gewonden in het midden.
Er is een verdachte gearresteerd, een 37-jarige Algerijnse man. Hij zou geregistreerd staan bij het FSPRT, een soort meldpunt voor terroristische radicalisering, zei officier van justitie Nicolas Heitz tegen AFP. Ook de Franse president Emmanuel Macron zegt zaterdag in een eerste reactie dat het „zonder twijfel gaat om een daad uit islamitisch terrorisme”.
De man is een bekende van de politie. Krant Le Parisien schrijft dat de man eerder veroordeeld is voor het propageren van terrorisme.
De steekpartij vond net voor 16.00 uur vanmiddag plaats, aan de rand van een demonstratie ter ondersteuning van de Democratische Republiek Congo, als reactie op een offensief van de gewapende rebellenbeweging M23. De verdachte zou lokale politieagenten hebben aangevallen en daarbij „Allahu Akbar” hebben geroepen. Het dodelijke slachtoffer zou hem hebben geprobeerd tegen te houden.
De ‘anti-woke’ zuiveringsdrift van de regering-Trump heeft ook de hoogste rangen van de Amerikaanse strijdkrachten bereikt. Vrijdagavond meldde de president in een post op sociale media het ontslag van Charles Q. Brown als voorzitter van de verenigde chefs van staven (Joint Chiefs of Staff). Ook de admiraal van de marine, de plaatsvervangend commandant van de luchtmacht en de hoogste militaire juristen bij drie legeronderdelen worden vervangen, meldde minister Pete Hegseth van Defensie niet veel later.
Met het congé voor C.Q. Brown, wiens termijn tot 2027 liep, breekt Trump met de ongeschreven regel dat presidenten deze topmilitair niet voortijds vervangen. De viersterrengeneraal en voormalig gevechtspiloot zat echter zeer duidelijk op de wip sinds Trumps keuze voor Hegseth als Pentagon-baas.
Als tv-presentator en in een boek uitte de veteraan Hegseth regelmatig kritiek op „woke generaals”, die de strijdkrachten „verwijfd en verzwakt” zouden hebben. Zo nam hij het standpunt in dat vrouwen niet geschikt zouden zijn voor gevechtsrollen, onder meer omdat ze mannelijke collega’s zouden ‘afleiden’. Volgens Hegseth jagen diversiteitsprogramma’s „Amerika’s witte zoons en dochters bij ons weg” en in een podcast beval hij afgelopen november al aan Brown te ontslaan.
Als kandidaat-minister gaf Hegseth onder druk van kritische Republikeinse senatoren zijn verzet tegen vechtende vrouwen vorige maand nog op. Admiraal Lisa Franchetti lijkt hij nu echter vooral te ontslaan omdat ze een vrouw is. Zo uitte Hegseth in 2023 kritiek op haar benoeming tot eerste vrouw als hoogste marinecommandant. Daags na zijn aantreden ontsloeg Trump ook al de eerste vrouwelijke commandant uit de geschiedenis van de Kustwacht.
Emancipatiemachine
De Amerikaanse strijdkrachten gelden traditioneel als een emancipatiemachine waar minderheden sneller kunnen opklimmen dan in de burgersamenleving. Brown, die onder de regering-Biden werd voorgedragen als de tweede Afro-Amerikaan ooit op deze toppositie, wilde dit verder stimuleren. Dat bracht hem in het vizier van trumpisten, die het diversiteits- en inclusiebeleid juist willen afschaffen. Nadat Brown commandanten uitnodigde om meer Afro-Amerikanen en andere minderheden uit de „sollicitantenpool” te rekruteren, bekritiseerden zij dit bijvoorbeeld als een impliciete oproep tot „etnische quota”.
Brown trok ook al een keer rechtse kritiek in zijn vorige rol als stafchef van de luchtmacht. Dit nadat hij na de geruchtmakende politiemoord op de zwarte arrestant George Floyd, in 2020, een video opnam waarin hij diens dood „tragisch” noemde en stelde zelf „vol emoties” te zitten. Ook ontsloeg hij een Trump-loyalist als commandant van de Space Force, nadat deze een boek had geschreven over ‘marxisme’ dat zou oprukken in de rangen.
Ontmoeting in Irak
Trump wil Brown nu laten vervangen door luitenant-generaal b.d. Dan ‘Raizin’ Caine. De voormalig F16-piloot heeft niet alleen ervaring op het slagveld, maar ook binnen de regering-Bush jr., de nationale veiligheidsraad, inlichtingendienst CIA en recentelijk als durfinvesteerder. Met het gremium van de JCS of de bureaucratie van het Pentagon is hij echter veel minder bekend.
Luitenant-generaal b.d. Dan ‘Raizin’ Caine is door Trump voorgedragen om Brown op te volgen. Foto Peter Morrisson/AFP
Het protocol schrijft voor dat de voorzitter moet hebben gediend als hoogste commandant of als stafchef van een militaire tak. Wel heeft de president de ruimte om „in het belang van de nationale veiligheid” van deze code af te wijken. Vóór zijn benoeming door de Senaat moet Caine eerst weer in dienst treden en worden gepromoveerd tot viersterrengeneraal. Onder Republikeinse senatoren, die in deze kamer een meerderheid hebben, waren de eerste reacties op Caines voordracht positief.
Trump is al jaren van Caine onder de indruk en gaf tijdens publieke optredens meermaals hoog van hem op. Hij ontmoette hem in 2018 tijdens zijn eerste presidentschap op bezoek bij Amerikaanse troepen in Irak. Caine hield hem toen voor dat terreurgroep Islamitische Staat ook in een paar weken „weggevaagd” kon worden. Dit terwijl Trumps toenmalige commandanten, klaagde de president, zeiden dat dit wel twee jaar zou duren.
Na zijn vertrek uit het Witte Huis, begin 2021, bleef Trump de lof zingen op deze „echte generaal”. Zo vertelde hij vorig jaar op de conservatieve jaarmarkt CPAC dat Caine tijdens hun bezoek aan Irak een rood MAGA-honkbalpetje opzette. Het is voor militairen verboden politieke standpunten uit te dragen en Caine zou dit tegen naaste medewerkers ontkend hebben, meldde The New York Times zaterdag.
Lees ook
Houding VS werkt als shocktherapie voor Europa – vier atlantici over hoe nu verder
De man die vrijdagavond een toerist neerstak bij het herdenkingsmonument voor de Holocaust in Berlijn, is een 19-jarige Syrische vluchteling. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie zaterdag bekendgemaakt. Hij zou al weken van plan zijn geweest om „Joden te vermoorden”, zo blijkt volgens het OM uit verklaringen die hij aflegde tegenover de politie. Daarom koos hij ook deze locatie uit.
Rond 18.00 uur op vrijdagavond zou de 19-jarige man een 30-jarige toerist uit Spanje hebben aangevallen met een mes, tussen de bekende gewelfde betonblokken van het Holocaustmonument in de Duitse hoofdstad. De Spanjaard raakte gewond en moest geopereerd worden, maar verkeert volgens het OM buiten levensgevaar. De vermoedelijke dader werd een paar uur na de steekpartij gearresteerd.
De 19-jarige droeg bij zijn arrestatie een rugzak bij zich met daarin een gebedskleed, een Koran en het vermoedelijke moordwapen, „wat suggereert dat de dader een religieuze motivatie had, ” schrijft het OM. Hij is niet bekend bij de politie en er zijn geen aanwijzingen dat hij banden heeft met (religieuze) organisaties. Hij kwam in 2023 als alleenstaande minderjarige vluchteling naar Duitsland.
Verkiezingen
De steekpartij in Berlijn volgt iets meer dan een week na een aanslag in de Zuid-Duitse stad München, waarbij twee mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten. Die aanslag had volgens het lokale Openbaar Ministerie ook een religieus motief. De verdachte, een Afghaanse man, kwam in 2016 als alleenstaande vluchteling naar Duitsland.
Het thema migratie heeft de Duitse verkiezingscampagne gedomineerd. De aanval in München heeft dat thema nog meer op de voorgrond gezet. AfD-leider Alice Weidel noemde de aanval een terroristische aanslag van een criminele asielzoeker die het land reeds had moeten verlaten, terwijl het OM nog onderzoek doet naar een terroristisch motief. Verder was de dader legaal in Duitsland en niet bekend bij de politie.
Op zondag 23 februari gaan de Duitsers naar de stembus.
Lees ook
Eerst Solingen, nu München: hoe aanslagen de Duitse verkiezingen beheersen