Doodsbange buurtbewoners, verwoeste panden en zelfs doden. Het aantal explosies bij woningen schiet omhoog. Bijna altijd veroorzaakt door bommen van zwaar illegaal vuurwerk: cobra’s. Deze explosieven zijn met het grootste gemak online te koop, blijkt uit onderzoek van NRC. Hoe is dit te stoppen?
De Nederlander Hein Schumacher stopt in maart onverwacht als topman van Unilever, zo maakte het bedrijf vandaag bekend in een persbericht. Hij wordt opgevolgd door de huidige financieel topman van het Britse concern, Fernando Fernandez. De redenen voor Schumachers plotse vertrek – hij zat nog maar op deze plek sinds juli 2023 – zijn niet direct duidelijk. In het persbericht staat dat het besluit in „wederzijdse overeenstemming” is genomen.
Een verdere greep uit het economische nieuws van vandaag:
Het is een spannende beleggingscategorie: Chinese tech-aandelen. AI-bedrijf DeepSeek zorgde vorige maand met zijn lancering van een geavanceerde, goedkoop ontwikkelde chatbot voor bewondering (in China zelf) en ongerustheid (in het Westen). Gisteren kondigde webwinkelgigant Alibaba aan „ten minste” 380 miljard yuan (50 miljard euro) te investeren in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en cloudopslag. Het kan niet op? Nou, beleggers hebben zo hun twijfels. Aandelen Alibaba staan in Hongkong 3,2 procent lager en ook andere Chinese tech-aandelen staan fors in de min. De verpester van het feestje heet Donald J. Trump. Hij kondigde aan de Amerikaanse uitvoer van chiptechnologie naar China, en Amerikaanse investeringen in China in deze sector, verder aan banden te zullen leggen. „De markt is zo geobsedeerd geweest met China’s AI-verhaal dat Trump is vergeten”, aldus Qi Wang, techinvesteerder, in Hong Kong, volgens persbureau Reuters.
Je krijgt soms de indruk dat de verkoop van elektrische auto’s een beetje in het slop zit, maar deze cijfers, die we lezen bij persbureau ANP, vertellen iets anders: Het aantal verkochte elektrische auto’s in de EU steeg in januari met 34 procent op jaarbasis, tot ruim 124.000, zo meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Het grootste aandeel had Duitsland (34.498), met een stijging van ruim 53 procent. In Nederland ging het om ruim 11.000 stekkersauto’s (plus 28 procent).
Hou toch maar vast aan die huurwet, zeggen grote beleggers en ontwikkelaars tegen het FD. De huurwet, van oud-minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA), is weinig populair, omdat deze zou leiden tot minder woningaanbod voor huurders. Veel beleggers doen hun woningen in de verkoop, omdat de wet het verhuren onaantrekkelijker maakt. Maar huidig minister Mona Keijzer kan maar beter aan de wet vasthouden, zeggen de brancheverenigingen voor institutionele vastgoedbeleggers (IVBN) en projectontwikkelaars (Neprom) nu tegen het FD. „Als je er nu weer aan gaat sleutelen, ontstaat er opnieuw heel lang onduidelijkheid. Dat schrikt investeerders af en remt de bouw van huurwoningen”, zo klinkt het.
Vorig jaar werden 153 duizend bedrijven opgeheven, het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die cijfers op deze manier bijhoudt. Dat meldt het bureau dinsdag. Dat betekent dat in 2024 6 procent van de bedrijven ermee ophield.
Gecorrigeerd voor het totale aantal bedrijven, stopten er in 2022 net iets meer: dat jaar lag de zogeheten „opheffingsgraad” op 6,1 procent. Maar het aantal bedrijven neemt al jaren toe, legt CBS-onderzoeker Marjolijn Jaarsma desgevraagd uit. „Daardoor zien we in absolute zin een toename in het aantal gestopte bedrijven.”
Het CBS ziet een bedrijf als „opgeheven” wanneer het zich uitschrijft uit de Kamer van Koophandel (KvK), of als het nog wel ingeschreven is, maar bijvoorbeeld geen omzet meer heeft.
Flexibilisering
Veruit de meeste bedrijven stopten vorig jaar vrijwillig: slechts in 1,3 procent van de 153 duizend gevallen ging het om een faillissement. Dat is een stuk lager dan bijvoorbeeld in 2015. Dat jaar lag het aandeel faillissementen bij de gestopte bedrijven op 3,4 procent.
Ook een record: 9 van de 10 bedrijven die in 2024 stopten, was een eenmanszaak. Dat was in 2015 nog 83 procent, en in 2008 nog maar 75 procent, aldus het CBS. Volgens Jaarsma heeft deze ontwikkeling te maken met de flexibilisering van de arbeidsmarkt: „Je ziet dat er bij de opgerichte bedrijven steeds meer zzp’ers zitten. Dan is het logisch dat er bij de opheffingen ook meer eenmanszaken zijn.”
Dat blijkt ook uit cijfers van het CBS. Niet alleen groeit het aantal eenmanszaken hard, ze maken ook een steeds groter deel van het totaal uit. In 2007 vormden de ruim 600.000 eenmanszaken in Nederland 62 procent van alle bedrijven. Inmiddels zijn er bijna 2 miljoen eenmanszaken, 82 procent van het totaal.
Schijnzelfstandigen
Wel komt daar mogelijk verandering in. Volgens een schatting van ABN Amro werken zo’n 250.000 zzp’ers als schijnzelfstandige: dat wil zeggen dat ze op papier freelancer zijn, maar in de praktijk hetzelfde werk doen als werknemers in dienst.
Zulke constructies waren al verboden, maar vanaf 1 januari 2026 gaat de Belastingdienst er ook daadwerkelijk boetes voor opleggen. In reactie kiezen veel bedrijven ervoor om te stoppen met de inzet van freelancers en meer mensen in dienst te nemen, bleek eerder uit een rondgang van deze krant.
Het CBS kan evenwel niet zeggen of de (dreiging van) handhaving meer zzp’ers doet stoppen met hun eenmanszaak, aldus Jaarsma. „We vragen niet aan ondernemers waarom ze met hun bedrijf zijn gestopt. Vooralsnog zien we geen sterke stijging in het aantal eenmansbedrijven dat ermee ophoudt.”
Lees ook
Werkgevers voeren charmeoffensief om ‘schijnzelfstandige’ te verleiden in dienst te komen
Doodsbange buurtbewoners, verwoeste panden en zelfs doden. Het aantal explosies bij woningen schiet omhoog. Bijna altijd veroorzaakt door bommen van zwaar illegaal vuurwerk: cobra’s. Deze explosieven zijn met het grootste gemak online te koop, blijkt uit onderzoek van NRC. Hoe is dit te stoppen?