Een „drijvende kerk” is het, zegt Johan Huibers. De 66-jarige aannemer heeft zijn reusachtige schip helemaal zelf, met hulp van zijn kinderen en een aantal particuliere bouwers, en zonder technische tekeningen gebouwd. „Ik had geen idee dat ik de Ark op deze wijze zou gaan bouwen. Het overkwam me”, vertelt hij tijdens een rondleiding.
Het imposante gevaarte is niettemin wel degelijk een replica van de Ark van Noach, zoals beschreven in het Oude Testament. De bouw volgde op een naar eigen zeggen „krachtige droom”. „In zijn visioen zag hij hoe water ongenadig het Nederlandse landschap overspoelde, alles meesleurend. Toen zijn neef diezelfde nacht een soortgelijke droom had, wist Huibers dat hij dit niet kon negeren – het voelde als „een roeping”, zo staat op Huibers’ website. „Deze ervaring bracht een diepgeworteld verlangen naar boven om een eigentijdse Ark te bouwen, een drijvend symbool van geloof dat mensen niet alleen herinnert aan hun kwetsbaarheid, maar ook hoop biedt voor de toekomst.”
Lees ook
Scheidend hoogleraar Joop Schaminée wil de natuur bewaren in een ‘ark van Noach voor plantenzaden’
Schulden
Nu staat het schip te koop. Huibers zit zwaar in de schulden. „Dit schip kost mij 10.000 euro per maand.” De Ark lag vanaf 2012 in de Merwede in Dordrecht en diende als inspiratie voor groepen, kinderen en iedereen die het Bijbelse verhaal maar wilde horen en vooral beleven, want het schip zit propvol informatie, attracties en zelfs levende dieren. Het doel is aanschouwelijk maken hoe Noach, diens vrouw Naema en hun drie zonen en drie schoondochters moeten hebben geleefd, na de oproep van God om een reddende woonschuit te bouwen.
Vier jaar later moest de Ark wijken voor een woonwijk. Sindsdien ligt het gevaarte aan de kade van de Nieuwe Maas in Krimpen aan den IJssel, werkeloos, met uitzicht op de Van Brienenoordbrug en, aan de overkant, Bolnes. Afgelopen negen jaar heeft Huibers van alles en nog wat geprobeerd om met de Ark de wereld over te varen, bijvoorbeeld naar de Olympische Spelen van 2016 in Brazilië. „Ik wil over de hele wereld de Bijbel verkondigen.”
Foto’s Dieuwertje Bravenboer
Helaas is daar ondanks enkele miraculeuze ontmoetingen met rijke geïnteresseerden niets van terechtgekomen. Veelal, vertelt hij, werd hij eerst in de watten gelegd om vervolgens toch weer teleurgesteld te worden: de overeenkomsten gingen niet door. „Ik heb vorige maand nog 232.000 euro gekregen van een man uit Zuid-Korea die zei dat hij de Ark wilde kopen. Goodwill money, kreeg ik te horen. Een wonder. Maar daarna bleef het stil.”
Donderdag biedt Huibers de Ark aan op een veiling waarvan de deadline woensdag afloopt. Er hebben zich 28 belangstellenden gemeld.
Lees ook
De verwachtingen rond de nieuwe ‘Jesus Christ Superstar’, geregisseerd door Ivo van Hove, waren hooggespannen. Maar hij maakt het waar
Weerstand
Huibers is „vereerd” met de belangstelling van een krant als NRC. „Meestal word ik beschouwd als een circuskind, iemand die je niet serieus kunt nemen omdat geen weldenkend mens in de Bijbelse God gelooft.” Hij vertelt dat op de Ark regelmatig bijeenkomsten werden gehouden van instellingen zoals Rijkswaterstaat of een grote bank, ook diende de Ark tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 als stembureau. Bij zulke samenkomsten werden vaak wenkbrauwen gefronst over het gedachtengoed van Huibers. „Ik heb altijd veel weerstand gehad”, glimlacht hij. „Prima: boze mensen zetten hun hart open en daar kan ik dan inkijken.”
Wel heeft het hem altijd dwarsgezeten als zijn kinderen werden gepest vanwege de opvattingen van hun „gekke” vader. En wat zijn die? Dat de Bijbel „een waargebeurd verhaal” is en nooit letterlijk genoeg kan worden genomen. Zo is hij ervan overtuigd dat het scheppingsverhaal het enige juiste begin van de menselijke geschiedenis is, dat dit begin zich ongeveer zesduizend jaar geleden heeft afgespeeld, dat de zondvloed in het jaar 2348 voor Christus al het leven op aarde verwoestte en dat Noach zijn Ark echt heeft gebouwd, dat die op de Turkse berg Ararat strandde, dat de aarde vervolgens weer droogviel en Noach en zijn kinderen nieuwe volkeren stichtten.
Als binnenkort de Ark is verkocht, wil Huibers zich richten op een ander verhaal uit het Oude Testament, over water dat naar de Dode Zee in Jordanië stroomt en het water daar weer zal zuiveren. Huibers: „Ik heb een dominee eens horen vertellen dat je dat verhaal uit Ezechiël symbolisch moet opvatten, dat het water zoiets als de Heilige Geest is. Daar kan ik niets mee. Je moet het letterlijk nemen. Daarom wil ik water uit de Middellandse Zee naar Jordanië brengen. Er is daar een groot gebrek aan water.”
Gebruiksaanwijzing
Huibers komt uit een Nederlands-hervormd gezin uit het Noord-Hollandse Broek op Langedijk, als zevende van tien kinderen, vertelt hij in de kantine van de Ark, bij een elektrische kachel. Op zijn zeventiende weigerde hij nog langer twee keer per zondag naar de kerk te gaan. „Ik bleef thuis. Maar ik vond dat verschrikkelijk.”
Zeven jaar later las hij in drie weken de Bijbel. „God heeft me toen gegrepen. Toen ben ik een soort evangelist geworden.”
Huibers vraagt de verslaggever of die misschien even gelovig is als hij. Want ga maar na: geloven is het zeker weten van dingen die je niet ziet. „Vertrouwen.” Is de verslaggever met de auto naar de Ark in Krimpen aan den IJssel gereden? En klopt het dat je die auto vanaf de ark niet ziet? „Toch vertrouw je erop dat de auto er nog staat.” Zo is het ook met geloof. „Ik geloof dat er een God is die van ons houdt en voor ons zorgt.”
En de Bijbel, zegt hij, moet je zien als „leidraad”. „Zie het als de gebruiksaanwijzing van een magnetron. Die lees je meestal niet als hij goed werkt. Als hij stuk gaat, ga je die lezen. Want daar staat in wat je moet doen. De Bijbel is de gebruiksaanwijzing van mijn leven.”
Foto’s Dieuwertje Bravenboer