Als één wedstrijd symbool komt te staan voor de existentiële crisis waarin Ajax verkeert, is het deze Klassieker – verslag van een ontluisterende middag in Amsterdam

Reportage

Eredivisie Ajax – Feyenoord werd gestaakt, bij een 0-3 tussenstand, vanwege vuurwerk dat op het veld werd gegooid. Supporters bestormden het hoofdgebouw, spelers en trainers moesten voor hun veiligheid in de kleedkamer blijven.

Spelers van Ajax en Feyenoord verlaten het veld nadat er vuurwerk vanaf de tribune is gegooid.
Spelers van Ajax en Feyenoord verlaten het veld nadat er vuurwerk vanaf de tribune is gegooid. Foto Olaf Kraak/ANP

Op wat uiteindelijk een ontluisterende middag zou worden, had zelfs het optimistische clubicoon Sjaak Swart (85) er vooraf al geen vertrouwen in, zegt hij ruim een uur voor de wedstrijd op de roltrap naar de tribune hoog in de Johan Cruijff Arena. Dat Ajax in een vol eigen huis speelt biedt nog wel enig perspectief, denkt hij. „Dat hoop ik, dat ze gek gemaakt worden.” Met ‘ze’ bedoelt hij de spelers van Feyenoord.

Het wordt een gênante dag voor Ajax. Sportief, bestuurlijk en qua supportersproblematiek. Het duel wordt bij een 0-3 stand voor Feyenoord definitief gestaakt in de 55ste minuut, nadat er voor de tweede keer vuurwerk op het veld is gegooid vanuit de fanatieke F-side. Het duel werd in de eerste helft al twee keer stilgelegd, eerst vanwege een plastic beker en vervolgens door (het eerste) vuurwerk op het veld.

Na afloop stormen supporters het hoofdgebouw binnen. Ze schoppen de deur van de ingang kapot, gooien met vuurwerk. Spelers en trainers blijven een tijdje in de kleedkamer, voor hun eigen veiligheid. Als een wedstrijd symbool komt te staan voor de existentiële crisis waarin Ajax verkeert, is het deze Klassieker van 24 september 2023.

„Ik hoop dat we snel weer mogen genieten van Ajax”, zegt de naar Arsenal vertrokken verdediger Jurriën Timber koeltjes, als hij kort voor de wedstrijd afscheid neemt van de supporters. Waarmee hij impliceert dat hij dat nu niet kan.

Vuurwerkfakkels

Meteen na de aftrap worden massaal vuurwerkfakkels afgestoken op de F-side. Maar tot stilleggen leidt dat dan nog niet, omdat het vuurwerk niet op het veld eindigt. Het zet wel de toon voor een turbulente dag die al roerig begon.

Lees ook: over de transfer van Borna Sosa naar Ajax, een deal die directeur voetbalzaken Sven Mislintat sloot met een zakelijke relatie en waarnaar het Ajax-bestuur een onderzoek heeft ingesteld.

„Wie weet, gebeurt er nog wat”, zei Ajax-coach Maurice Steijn donderdagavond net voor hij de perskamer verliet, na de persconferentie volgend op de 3-3 tegen Olympique Marseille in de Europa League. Hij kreeg gelijk. Vrijdagochtend stond directeur voetbalzaken Sven Mislintat in zijn trainerskamer, bevestigen bronnen tegen NRC na berichtgeving in De Telegraaf. Dat ligt gevoelig, nu tegen Mislintat een onderzoek loopt vanwege mogelijke belangenverstrengeling bij een transfer. Woensdag werd hem verteld dat hij uit beeld moet blijven, om die reden zit hij voorlopig niet meer op de tribune bij wedstrijden.

Ajax-fans zijn ontevreden over de leiding van de Amsterdamse club.
Foto Maurice van Steen/ANP

Mislintat sprak in de trainerskamer over een mogelijk ontslag van Steijn wanneer Ajax zou verliezen van Feyenoord, schrijft De Telegraaf. Steijn was op dat moment zelf niet aanwezig. Eerder schreef VI al dat Mislintat na de nederlaag bij FC Twente, vorige week zondag, intern steun zocht voor een ontslag van Steijn.

Even voor twee uur komt Steven Berghuis als eerste Ajax-speler het veld op voor de warming-up. Hij is vandaag de aanvoerder, bij afwezigheid van Steven Bergwijn die last heeft van zijn kies. Twee jaar geleden vertrok Berghuis vol ambities van Feyenoord naar Ajax.

Hij ging niet mee in het project van Arne Slot, toen net begonnen als coach bij Feyenoord. Berghuis koos voor Champions League-voetbal, landstitels, spelen met Dusan Tadic en Sébastien Haller. Nu vroeg hij zich in de voorbereiding op dit seizoen in interviews af of de „hoge verwachtingen” wel „realistisch” zijn.

Berghuis is de laatst overgeblevene basisspeler van de ploeg die nog geen twee jaar geleden Borussia Dortmund met 4-0 versloeg in de Champions League. Waar Berghuis voorheen een van de ondersteunende spelers was achter Tadic en Daley Blind, wordt er nu nadrukkelijk naar hem gekeken. Het zegt iets over de nieuwe hiërarchie in de kleedkamer, en het gebrek aan leiders.

Rechtsbuiten Berghuis probeert wel voorop te gaan, met zijn acties en passing. Maar het heeft allemaal weinig om het lijf, in een team dat uit balans is. Ze hadden „spirit” gekregen door de wedstrijd tegen Olympique Marseille, zei Steijn vrijdag. Om er tegelijkertijd bij te zeggen dat er nog veel problemen zijn, in de onderlinge communicatie, in de veldbezetting, in de verdediging.

Poreuze defensie

Hoe poreus de defensieve organisatie is, blijkt al na tien minuten. Feyenoord-middenvelder Quinten Timber wordt weggestuurd door spits Santiago Gimenez en zet met een stevige schouderduw Ajax-rechtsback Anton Gaaei opzij. En geeft vervolgens een steekpass op de goed doorgelopen Gimenez, die overtuigend 0-1 maakt. Precies het weggeven van die ruimtes was een van de pijnpunten tegen Marseille.

Dan breekt de beste fase van Ajax aan, dat strijdlust toont, grote kansen krijgt. Een schot van Berghuis wordt eerst gekeerd door Timon Wellenreuther. En spits Brian Brobbey komt een teenlengte te kort om een pass van Carlos Forbs binnen te tikken.

Maar juist dan, als Ajax in een bepaald ritme lijkt te komen, begaat Gaaei weer een fout. Wat hij van plan was is onduidelijk, maar hij schiet vol met de wreef de bal vanaf de rechtsbackpositie naar het hart van de verdediging. Gimenez pikt op en maakt 0-2. Een diepe zucht bij Steijn. De ontgoocheling bij Gaaei, die even later wordt gewisseld.

‘We willen Ajax zien’

‘Rvc trek je conclusie’, staat op een spandoek op de F-side. Ook wordt er geroepen om het vertrek van de raad van commissarissen. Net zoals toeschouwers roepen om het exit van de directeur voetbalzaken. ‘Kankerrat Mislintat’, galmt door de Johan Cruijff Arena. ‘We willen Ajax zien’, klinkt het ook.

Het spel wordt dan zeven minuten stilgelegd omdat er een plastic beker op het veld is gegooid, in reactie op het juichen van de Feyenoord-spelers. De toeschouwer die de beker gegooid heeft, wordt er door de beveiligers uitgepikt, waarna het spel hervat kan worden.

Steijn hamerde vrijdag nog op een betere ‘restverdediging’ – hoe de defensie staat als Ajax in de aanval is. Het blijkt kort voor rust hoe broos die nog is. Het ligt compleet open bij Ajax als Feyenoord countert, nadat een schot van linksback Borna Sosa wordt geblokt. Het is drie Feyenoord-aanvallers tegen één Ajax-verdediger. Igor Paixao tikt simpel de 0-3 binnen. Steijn blijft in zijn stoel zitten. De stilte na de goal is bijna duister.

Definitief gestaakt

Het is de aanloop naar het gooien van vuurwerk op het veld, niet veel later. Je hoort de fakkels al ontsteken, voor deze op het veld landen. Het duel wordt zo’n twintig minuten stilgelegd, voor het spel weer wordt hervat. Wanneer het na tien minuten in de tweede helft opnieuw fout gaat, fluit scheidsrechter Serdar Gözübüyük definitief af. Onderling is er frictie te horen en te zien tussen de F-side en de rest van het publiek, dat klaar is met de acties.

Verslagenheid op de tribune, nadat bekend werd dat de wedstrijd definitief is gestaakt.
Foto Olaf Kraak/ANP

Wanneer het duel uitgespeeld gaat worden, is nog onduidelijk. Na het duel blijft het grimmig in en om het stadion. Bezoekers kunnen eerst niet via het trappenhuis naar beneden omdat de F-side het hoofdgebouw is binnengebroken, zegt een steward tegen NRC. Tv-interviews kunnen nog niet worden afgenomen omdat spelers in de kleedkamer blijven zolang de situatie onveilig is, zegt een presentator bij ESPN. Buiten klinkt de sirene van politiebusjes, binnen schreeuwen enkelen om de komst van Louis van Gaal, de 72-jarige oud-coach van Ajax.

Jan van Halst, de tijdelijk algemeen directeur van Ajax, komt na een tijdje op televisie: „De supporters willen hun frustratie uiten. We begrijpen dat enorm, maar om dan dit gedrag te laten zien…”