Alle zorgen verdwijnen bij Breakers Beach House, uitkijkend over zee

Weken, wellicht maanden, waren ze ermee bezig: de komst van despoot Trump naar Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Allemaal voor niks, want hij liet verstek gaan en logeerde bij de koning. Niet raar voor iemand die van gouden kranen houdt, constant aanbeden wil worden en zich een ongekroonde koning waant. Dan ga je voor wat je ego streelt.

Dat moet een anticlimax zijn geweest voor het personeel, dat op scherp stond, dus maken we het goed met een bezoek aan een van de drie restaurants van het hotel, Breakers Beach House, pal aan het strand. Om er te komen moet je via het hotel naar de achterkant lopen en langs het enorme terras, waar het aangenaam toeven is en je een fantastisch uitzicht op de zee hebt.

Ik hou van de zee. En van steden aan zee, die hebben een eigen sfeer, eigen geur, eigen ritme. Eén van mijn dromen, de mijne zijn behoorlijk onrealistisch, is een huis aan het strand. Een andere is een huis met een tuin, fruitbomen en kruiden, een cocon waarin de buitenwereld ver lijkt en het geluk in de kleine oogst ligt.

Klein geluk is wat het leven en de harde wereld draagbaar maakt. Dat geluk vind ik ook in het aanzicht van de zee; wat dat betreft zitten we hier goed, aan het raam, uitkijkend op het stuivende zand en de brekende golven. De zon schijnt, de wind is stevig, binnen is het genoeglijk; het sfeervolle interieur dat een beetje doet denken aan het Singaporese hotel Raffles.

Chef-kok Mitchell Hendriks leidt de keuken van het restaurant, dat een à-la-cartemenu heeft en een meergangenmenu genaamd ‘Wandeling door de kaart’. Wij kiezen voor losse gerechten.

Het eerste waar mijn oog op valt zijn de Holtkamp-garnalenkroketten op de lunchkaart, voor liefst 26,50 euro. Ik geloof niet dat er een realiteit is waarin die prijs redelijk is. Het tweede is de harira, de vermaarde Marokkaanse soep waar ik mee ben opgegroeid en die onontbeerlijk is tijdens de ramadan. Er komt nog net geen stoom uit mijn oren als ik zie dat deze versie met gamba is (traditionele harira is met kip of vlees) en ras el hanout. Ik haal meteen mijn zeepkist tevoorschijn en sta klaar om een preek over culturele toe-eigening af te steken, maar die moet ik na een paar happen van de soep inslikken.

Ras el hanout

Ik ben helemaal voor modernisering en persoonlijke interpretaties van traditionele gerechten, maar dan moet je wel de ziel van een gerecht begrijpen. Wat weet een Nederlandse chef nou van harira, dacht ik? Nou, chef Hendriks snapt de soep. Een kom met de droge ingrediënten, krokante kikkererwten, linzen en gamba, wordt aan tafel overgoten met een gepureerde, zachte soep vol tomaten en ras el hanout. Nu hoort ras el hanout oorspronkelijk niet in harira, maar vooruit, tegenwoordig gooit iedereen overal ras el hanout in. Wat ik er wel op aan te merken heb, is dat er iets te veel van de specerijenmix in zit.

Maar het knappe is dat ik de essentie van de harira proef, ook al is deze uitvoering helemaal anders. Het is een warme, licht-pikante soep met een vleug Marokko. Een tip aan chef-kok Hendriks: vergeet de ras el hanout, gebruik gember en kaneel en – het geheim van de heerlijke kruidigheid – een gulle mix van verse koriander, peterselie en selderij. Dan kom je dichter bij het origineel. Maar: chapeau.

Een ander voorgerecht is een frisse cocktail vol knapperige groenten, met mousse van courgette, avocado en pinda. Smakelijk, licht en luchtig.

De gerechten zijn kundig uitgevoerd, de porties genereus en de smaken geslaagd. Zo is er een goed gegrilde zalm (mijn tafelgenoot vindt hem te gaar, ik niet) met een lekkere, ingetogen zoete barbecuelak, fijne parelcouscous met vlokjes Noordzeekrab, en knapperig geblancheerde sugar snaps en venkel. Een heerlijk ambachtelijk gerecht.

De ‘spaghetti de mer’ is een royaal bord uitstekende spaghetti met saus van langoustine, met de diepe smaak van bisque en gul gevuld met schaal- en schelpdieren. Eén zo’n bord en al je zorgen verdwijnen.

Er wordt nauwkeurig gekookt onder leiding; goede ingrediënten, een mooie uitvoering en het is gewoon allemaal lekker. Ook het zoet dat we als nagerecht eten: een dessert met melkchocolade, ijs van tonkabonen, stroopwafel en granaatappelpitten is verrassend luchtig. Mijn pavlova ziet eruit als een millefeuille op z’n kant. Twee rechte staven meringue zijn gevuld met ijs en een stevige crème die veel weg heeft van panna cotta, daarbij ijs van kokos, saus van passievrucht met die nadrukkelijk zure tonen en een licht accent van kardemom.

Wat een heerlijke plek om de zomer te vieren, een vrije dag, een blije gebeurtenis, of om je verdriet te verzachten. Dat is de magie van de zee en goed eten; ze spoelen al je zorgen weg. Ik ga gauw terug.