Alle olie uit verwaarloosde supertanker voor de kust van Jemen weggepompt, ‘tikkende tijdbom’ ontmanteld

Oude mammoettanker Een internationaal team begon op 25 juli met het overhevelen van de ongeveer 1,1 miljoen vaten olie uit de FSO Safer. De tanker ligt sinds 1987 voor anker nabij Hodeida en Ras Issa, de westelijke Rode Zee-havens van Jemen.
Olie uit de supertanker FSO Safer (links) wordt eind juli overgepompt naar een ander vaartuig.
Olie uit de supertanker FSO Safer (links) wordt eind juli overgepompt naar een ander vaartuig. Foto AFP

De 1,1 miljoen vaten olie aan boord van een verouderde supertanker voor de kust van Jemen zijn volledig weggepompt. Daarmee is een dreigende milieuramp voorkomen. Dat maakten de Verenigde Naties vrijdag in een verklaring bekend. De tanker ligt sinds 1987 voor anker nabij Hodeida en Ras Issa, de westelijke Rode Zee-havens van Jemen.

Een internationaal team begon op 25 juli met het overhevelen van de olie uit het verwaarloosde schip, dat bekend staat als FSO Safer. Bijna alle olie is nu aan boord van een andere tanker genaamd MOST Yemen. Het Nederlandse Boskalis, die de operatie in opdracht van de VN uitvoerde, spreekt van de „ontmanteling van een tikkende tijdbom”. De olie is weggepompt door dochteronderneming SMIT Salvage.

Lees ook: Hoe een gevaarlijke olietanker jaren voor de kust van Jemen kon blijven liggen

Vóór de operatie had de Safer, die door Jemen werd gebruikt als drijvende opslagfaciliteit in de Rode Zee, volgens de VN vier keer zoveel olie aan boord als bij de ramp met de Exxon Valdez in 1989 voor de kust van Alaska, een van ‘s werelds ernstigste milieurampen. Al jaren werd gewaarschuwd voor een mogelijke explosie of lekkage van de tanker, die niet was onderhouden en is beschadigd, onder meer aan leidingen.

In handen van Houthi-rebellen

Het strategische gebied rondom de tanker wordt beheerst door de door Iran gesteunde Houthi-rebellen, die in oorlog zijn met de internationaal erkende Jemenitische regering. Sinds 2015 wordt de supertanker als gevolg van de burgeroorlog niet meer onderhouden.

„Vandaag kunnen we zeggen dat de Verenigde Naties en een opmerkelijk brede groep partners erin zijn geslaagd om het ergste scenario van een catastrofale olieramp in de Rode Zee te voorkomen”, zei David Gressly, de humanitaire coördinator van de VN in Jemen. De VN haalde meer dan 120 miljoen dollar (ruim 109 miljoen euro) op voor de operatie, onder meer voor de tweede tanker, middelen om te kunnen reageren op een mogelijk olielek.

Bergingsploegen werkten achttien dagen in een kustconflictgebied met zeemijnen, bij hoge zomertemperaturen en sterke stroming, om de olie van het schip te lossen. SMIT Salvage zal ook betrokken zijn bij onder meer de reiniging van de tanks van de FSO Safer, wat naar verwachting ongeveer een week zal duren. De tanker wordt later overgebracht naar een sloopwerf.