N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Opvolger Alex Soros krijgt de zeggenschap over de miljarden van filantroop George Soros. De 37-jarige zoon zet het links-liberale gedachtegoed van zijn hoogbejaarde vader voort.
Een aarzelende, wat brommerige stem met veel denkpauzes en langgerekte ‘eeehs’. Een begenadigd spreker in het openbaar is de 37-jarige Alex Soros niet. Toch is de Amerikaan een graag geziene gast bij conferenties. De reden: hij is de voorzitter van de Open Society Foundation (OSF), de liefdadigheidsorganisatie van de inmiddels 92-jarige Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros.
Afgelopen weekend maakte The Wall Street Journal bekend dat Alexander – roepnaam Alex – ook de beheerder wordt van het vermogen van 25 miljard dollar (23 miljard euro) van Soros Fund Management. Dat maakt hem net zo invloedrijk als zijn vader de afgelopen decennia was.
George Soros, in 1931 geboren in Boedapest, is een hedgefondsbelegger die sinds de jaren tachtig aan politieke filantropie doet. In zijn geboorteland Hongarije ervoer de Joodse György Schwartz, zijn oorspronkelijke naam, de gevolgen van fascistische en communistische regimes aan den lijve – vandaar dat hij zijn vermogen inzet voor bescherming van de mensenrechten.
In 1984 gaf hij 3 miljoen dollar per jaar weg, tien jaar later was dat bedrag gegroeid tot 300 miljoen dollar per jaar. Inmiddels geeft OSF 1,5 miljard dollar per jaar weg aan projecten en politieke doelen – de teller staat in totaal op meer dan 19 miljard dollar. De OSF is na de Bill & Melinda Gates Foundation de grootste filantropische instelling in de VS. De donaties zijn gericht op het bevorderen van een inclusieve samenleving, bescherming van rechten van minderheden en immigranten. Het zijn thema’s die hevige reacties oproepen bij Soros’ politieke tegenstanders. Rechts-radicale complotdenkers hebben Soros op de korrel: de miljardair is al jaren het mikpunt van de wildste beschuldigingen.
Lees ook: Waarom is George Soros de kop van Jut?
Soros verwierf een deel van zijn rijkdom door controversiële financiële trucs, bijvoorbeeld door in 1992 te gokken op een waardeverlies van de Britse pond. Die gok leverde hem een miljard dollar op. Terwijl zijn kapitaal vermeerderde, groeide ook zijn politieke invloed. Soros Fund Management was voor de tussentijdse Amerikaans verkiezingen in 2022 de grootste donateur aan de Democratische partij. Volgens website OpenSecrets gaf hij in 2021 en 2022 voor 178 miljoen dollar aan steun aan de campagne van Joe Biden. Dat is het dubbele van wat de grootste conservatieve donor, Richard Uihlein, in die periode schonk aan de Republikeinse partij.
Politieker dan zijn vader
Aanvankelijk leek het erop dat een andere zoon, de 52-jarige Jonathan Soros, de verantwoordelijkheid over het fonds zou overnemen. Hij is een van drie kinderen uit Soros’ eerste huwelijk en werkte geruime tijd voor de investeringstak van zijn vaders imperium. Maar in 2011 stopte Jonathan met zijn werkzaamheden wegens een zakelijk verschil van inzicht.
Alex is de tweede zoon uit het tweede huwelijk van Soros, met Susan Weber. Alex groeide op in het New Yorkse stadje Katonah. Hij studeerde antropologie en geschiedenis en deed onderzoek naar Duitse filosofen en het werk van de Joodse dichter Heinrich Heine. Alex Soros, te herkennen aan de opvallend grote brillen die hij vaak draagt, heeft een politieke belangstelling die verder gaat dan die van zijn vader. Hij is een van de progressieve Soros-nazaten die in 2012 zijn eigen liefdadigheidsstichting oprichtte: de Alexander Soros Foundation. Alex Soros zet zich in voor stemrechten, gender-gelijkheid en het recht op abortus, een zeer controversieel thema in de VS. Als je de foto’s in de roddelbladen mag geloven, combineert hij zijn politieke interesse met een playboybestaan tussen de supermodellen en sporthelden.
Anders dan zijn vader is Alex actiever in het uitdragen van zijn joodse geloof en meer gericht op landelijke politiek in de VS. Hij stimuleerde de Democratische partij om de links-liberale boodschap toegankelijker te maken voor kiesgerechtigden uit de zwarte en Latino-gemeenschappen. Begin juni was hij nog in het Witte Huis om bij te praten met de Democratische vice-president Kamala Harris.
Alex Soros verdiept zich ook in de internationale politiek. Een dag na zijn gesprek met Harris zat de Soros-troonopvolger in Stockholm op het congres van de Europese denktank ECFR. Hij reageerde in een paneldiscussie op een vraag naar de trans-Atlantische verhoudingen tussen Europa en de VS. Zou een conflict rondom Taiwan ten koste gaan van de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa, waar de VS een belangrijk deel van wapenleveranties aan Oekraïne voor verzorgt?
Nee, was de inschatting van Soros. Volgens hem hadden de VS al bewezen op meerdere fronten tegelijk te kunnen vechten. Hij trok een parallel met de Tweede Wereldoorlog, waar Amerika tegen Japan en Duitsland ten strijde trok. Soros: „Amerikanen hebben ook geen moeite om geld uit te geven aan wapenleveranties. Het zal moeilijker zijn ze te overtuigen om te investeren in scholen voor de wederopbouw van Oekraïne.”
Al heeft hij zijn troonopvolger benoemd, de 92-jarige George Soros is nog altijd politiek betrokken. In 2022 gaf hij een lezing op het World Economic Forum in Davos waar hij zijn visie op de dreiging uit China en Rusland schetste. De miljardair waarschuwde hoe zowel overheden als grote techbedrijven kunstmatige intelligentie gebruiken om de burgers te controleren en manipuleren. Ook de coronapandemie opende volgens Soros de deur naar nieuwe controlemiddelen die indruisen tegen zijn ideaal: een open maatschappij.