N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Britse prins Harry legt dinsdag een getuigenis af in de civiele rechtszaak tegen de uitgeverij Mirror Group Newspapers (MGN). Hij beschuldigt de uitgever van het onrechtmatig verzamelen van informatie om verhalen over hem te schrijven. Journalisten van de Daily Mirror, Sunday Mirror en The People zouden door zijn telefoon te hacken toegang hebben verkregen tot door vrienden en familie ingesproken voicemailberichten.
Tijdens het verhoor wil prins Harry bewijzen dat hij het slachtoffer is geweest van hacks van MGN, aan de hand van 33 artikelen over zijn leven uit de periode van 1996 tot 2009. Voor elk van deze artikelen probeert hij uit te leggen hoe en waarom hij denkt dat journalisten op illegale wijze informatie over hem hebben vergaard. Dinsdag verhoort Andrew Green KC, de advocaat van MGN, prins Harry eerst, waarna waarschijnlijk woensdag de beurt is aan zijn eigen advocaat.
Lees ook: Prins Harry kan na ontboezemingen weinig goed meer doen in het VK
De 38-jarige Harry is de eerste Britse royal die in ruim 130 jaar wordt ondervraagd in de rechtbank. De laatste keer dat een hooggeplaatst lid van de Britse koninklijke familie in de rechtbank een getuigenis aflegde, was in 1891. Toen was Edward VII – op dat moment nog geen koning – opgeroepen als getuige in een lasterproces over een kaartspel.
In zijn getuigenverklaring van bijna vijftig pagina’s zegt prins Harry dat zijn keuze om te verhuizen naar de Amerikaanse staat Californië met zijn vrouw Meghan Markle grotendeels was te wijten aan de roddelpers. Hij sprak van „voortdurende indringingen, aanzetten tot haat en intimidatie” in elk aspect van het privéleven, „wat een verwoestende invloed had op onze geestelijke gezondheid en ons welzijn”. Ook zei hij samen met zijn vrouw te vrezen voor de veiligheid van hun zoon, Archie.
Gehackt sinds kindertijd
Harry’s advocaat, David Sherborne, zei maandag tijdens de eerste dag van de rechtszaak dat Britse kranten vanaf Harry’s kindertijd gebruik maakten van hacks om informatie te verzamelen die kon worden omgezet in voorpaginanieuws. Van zijn gedrag op school tot de scheiding van zijn ouders, experimenten met drugs en zijn liefdesleven. Sherborne claimt dat journalisten van The Mirror in januari 1996 voor het eerst onrechtmatig informatie over de prins hadden verzameld. De prins was toen elf jaar oud.
Harry’s jarenlange strijd tegen de Britse roddelpers wordt nog vaak in verband gebracht met de dood van zijn moeder Diana. Zij overleed bij een auto-ongeluk in Parijs in 1997, toen haar auto werd achtervolgd door paparazzi. Enkele weken geleden meldde Harry dat hij en Meghan ook waren achtervolgd door paparazzi in New York, met een naar eigen zeggen gevaarlijke ontsnapping tot gevolg – het incident was volgens hem een pijnlijke herinnering aan het einde van zijn moeder.
„Hoeveel meer bloed moeten hun typende vingers bevlekken voordat iemand deze waanzin stopt”, zei Harry in zijn verklaring. Op de vraag wie er bloed aan zijn handen heeft, antwoordde hij „redacteuren en journalisten die pijn, verdriet en in sommige gevallen, onbedoeld, de dood hebben veroorzaakt”. Hij zei hiermee niet een specifiek persoon te bedoelen, maar het over de Britse roddelpers in het algemeen te hebben.
Afluisterschandaal
Het hacken en afluisteren van beroemdheden is geen onbekende praktijk in de Britse roddelpers; in 2011 was de meestgelezen krant van Groot-Brittannië, News of the World, het middelpunt van een groot afluisterschandaal. Om aan exclusief nieuws te komen huurden journalisten privédetectives in om voicemails te kraken van slachtoffers en nabestaanden van misdrijven. Ook telefoons van omgekomen militairen werden gehackt. Na een strafrechtelijk onderzoek bleken ruim zevenduizend mensen door de krant te zijn afgeluisterd. Negen mensen werden veroordeeld, onder wie de hoofdredacteur Andy Coulson. Hij kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf.
Ook uitgeverij MGN bleek honderden mensen te hebben afgeluisterd en heeft hier in 2015 publiekelijk excuses voor aangeboden. Maar de uitgeverij ontkent met klem prins Harry te hebben gehackt en zegt dat „alle journalisten die hebben toegegeven in het verleden mensen te hebben afgeluisterd, dit nooit bij de prins hebben gedaan”.
Naast de rechtszaak tegen MGN lopen er ook nog zaken tegen Rupert Murdochs News Group Newspapers en de Mail-kranten. Alledrie gaan over dezelfde hackingclaims. Er zijn maar drie Britse kranten die niet worden aangeklaagd: de Daily Telegraph, The Guardian en The Financial Times.