Akkoord vroegpensioen zware beroepen?

Komt er vandaag een akkoord voor mensen met zware beroepen die eerder willen stoppen met werken? Werkgevers, vakbonden en het kabinet praten vrijdag op het ministerie van Sociale Zaken opnieuw over de vroegpensioenregeling. De huidige regeling loopt eind volgend jaar af. Volgens die afspraken kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. Partijen lijken dicht bij een deal.

Dit viel ons verder op in het nieuws:

  • De maatwerkafspraken die het kabinet met grote vervuilers wil maken – en waarvoor 3 miljard euro subsidie beschikbaar is – lijken te mislukken. Grote bedrijven met te weinig concrete plannen om te verduurzamen krijgen geen subsidie meer. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene groei, VVD) wil niet meer met hen praten, zei ze donderdag in de Tweede Kamer.
  • Een gemengd gevoel geven de groeicijfers van de Chinese economie vanmorgen. Het bruto binnenlands product steeg 4,6 procent in het derde kwartaal. Dat is de laagste groei in bijna zes jaar, maar meer dan werd verwacht. Ook andere cijfers – verkoop detailhandel, productie van fabrieken – waren hoopgevender.
  • Scenarioschrijvers in Hollywood staakten vorig jaar massaal, maar dat was donderdagavond niet of nauwelijks te zien in de derdekwartaalcijfers van Netflix. De streamingdienst had weliswaar minder grote hitseries dan voorgaande jaren, maar de financiële resultaten waren beter prima: 15 procent meer omzet, 5,1 miljoen meer abonnees.
  • Het kabinet wil dat de aanpak van misstanden rond arbeidsmigranten sneller gaat. Dit zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) in een interview met De Telegraaf. Volgens Van Hijum komt het vaak voor dat arbeidsmigranten worden uitgebuit en ze moeten werken onder slechte arbeidsomstandigheden.


Liveblog
Economieblog


Economieblog 18 oktober