Akkoord over grote zorg-cao: lonen met minstens 10 procent omhoog

Loonstijging Bijna een half miljoen zorgwerknemers krijgen flink meer salaris. Volgens vakbond FNV kwam een groot deel van hen in de problemen door de gestegen prijzen.
Medewerkers van verpleeghuizen vallen ook onder de nieuwe cao-afspraken.
Medewerkers van verpleeghuizen vallen ook onder de nieuwe cao-afspraken. Foto Remko de Waal/ANP

Vakbonden hebben in de nacht van woensdag op donderdag een akkoord met zorgwerkgevers bereikt over de cao voor verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). Dat bevestigt een woordvoerder van vakbond FNV donderdag na berichtgeving door persbureau ANP. De lonen gaan tot oktober volgend jaar met zeker 10 procent omhoog, bij de laagste inkomens is dat 14 procent.

De VVT-cao is met zo’n 470.000 medewerkers de grootste van Nederland, schrijft brancheorganisatie Actiz. Het gaat onder meer om mensen die thuiszorg bieden of in een verpleeghuis werken. Van de werknemers die onder deze cao vallen en een enquête van de FNV hadden ingevuld, zei 46 procent aan het eind van de maand geld tekort te komen, en 36 procent betalingsproblemen te hebben of te verwachten.

„Het is een stap in de goede richting”, zegt de FNV-woordvoerder over het akkoord. „We hebben onze handtekening eronder gezet, dus dat betekent dat wij de nieuwe afspraken goed genoeg vinden. Maar niet alle zorgen zijn hiermee in één keer voorbij.” De leden van vakbonden FNV, CNV, FBZ en NU’91 mogen zich nog over het akkoord uitspreken.

Voorrang

De reiskostenvergoeding gaat met de nieuwe afspraken flink omhoog, van 10 naar 17 cent per kilometer, en andere arbeidsvoorwaarden veranderen ook. „De huishoudelijke zorg heeft nu nog veel versnipperde diensten van een paar uurtjes, wat veel werkdruk oplevert. We gaan nu diensten proberen te bundelen zodat ze minimaal drie uur lang zijn.”

Een probleem was ook dat flexibele medewerkers zich minder vaak beschikbaar zouden stellen voor diensten op onhandige tijdstippen, die daardoor overbleven voor vaste werknemers. Zulk ‘cherry picking’ is straks verleden tijd, zegt de woordvoerder. Onder de nieuwe afspraken krijgt vast personeel de eerste keuze bij het verdelen van de diensten.