Akademie roept politiek op: bescherm Nederlandse wetenschappers en veroordeel (online) intimidatie

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) roept de politiek op om de intimidatie van wetenschappers publiekelijk te veroordelen. De organisatie stelt in een donderdag gepubliceerd rapport dat de overheid in Den Haag wetenschappers kan beschermen door „schadelijke online content” te bestrijden. Het rapport richt zich op de actuele bedreigingen van de academische vrijheid.

Reden voor het rapport zijn „verschillende signalen” dat de academische vrijheid in Nederland de afgelopen jaren „steeds meer” onder druk staat. Zo ervaren vooral vrouwen en jonge onderzoekers haat, bedreiging en intimidatie. Dat gebeurt met name wanneer thema’s zoals klimaatverandering, de ‘woke-discussie’, (de)kolonisatie en de oorlog tussen Israël en Hamas onderdeel van gesprek zijn, schrijft de KNAW.

Tussen november 2022 en december 2023 werden 45 incidentele en veertien structurele beveiligingsmaatregelen genomen om universiteitsmedewerkers te beschermen, haalt de KNAW aan in het rapport. Zo werden contactgegevens van websites gehaald en medewerkers verhuisd naar een andere plek.

Amerikaanse universiteiten

Vanwege de kennisuitwisseling met Nederlandse universiteiten, maakt de KNAW zich ook zorgen over de omgang van de regering-Trump met Amerikaanse universiteiten. Zo liep het prestigieuze Harvard al 2,5 miljard dollar aan overheidsgeld mis, omdat de universiteit volgens de regering-Trump „de plaag” van rassendiscriminatie is, en „antisemitische intimidatie” zou toestaan. President Trump heeft naar meer universiteiten gedreigd met opschorten van steun.


Lees ook

Het nee van Harvard is de opmaat naar een lange strijd met Trump

De Harvard Yard, het oudste deel van de campus van de universiteit, op een foto uit 1913. Foto Getty Images

De KNAW roept verschillende politieke partijen op om maatregelen te nemen die wetenschappers beter beschermen. Daarbij haalt de organisatie de „vergaande stappen” aan die minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NSC) begin 2025 bekendmaakte, om onderzoekers en (master-)studenten te screenen die mogelijk gevoelige informatie kunnen inzien. Al erkent de organisatie de risico’s, „vergaande maatregelen voor de borging van kennisveiligheid kunnen echter ook risico’s met zich meebrengen voor academische vrijheid”, stelt de KNAW. „Stelselmatig screenen dient vermeden te worden.”

Verder roept de KNAW universiteiten op om „uiterst terughoudend” te zijn bij het weigeren van externe sprekers met afwijkende (politieke) opvattingen. Een woordvoerder van de KNAW is voorzichtig met het noemen van voorbeelden, omdat de organisatie zich niet wil bemoeien met de interne discussies op universiteiten. Maar enkele voorbeelden van zulke weigeringen zijn veelbesproken.

Eind vorig jaar werd de Palestijnse activist Mohammed Khatib de toegang tot Nederland ontzegt. Hij zou spreken op de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar ministers David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vreesden voor het zaaien van haat.