Ajax-trainer Maurice Steijn eist rectificatie van analist Van Hooijdonk om uitspraak over ‘duistere dealtjes’

Voetbalrel Pierre van Hooijdonk beschuldigde Maurice Steijn ervan in zijn tijd als trainer van NAC Breda „duistere dealtjes” met „bevriende zaakwaarnemers” te hebben gesloten. Steijn was in Breda trainer van Van Hooijdonks zoon Sydney van Hooijdonk.
Ajax-trainer Maurice Steijn staat sinds zijn tijd als trainer bij NAC Breda op slechte voet met Pierre van Hooijdonk.
Ajax-trainer Maurice Steijn staat sinds zijn tijd als trainer bij NAC Breda op slechte voet met Pierre van Hooijdonk. Foto Sem van der Wal/ANP

Ajax-trainer Maurice Steijn eist rectificatie van de uitspraak van NOS-analist Pierre van Hooijdonk dat hij in het verleden betrokken is geweest bij „duistere dealtjes” met „bevriende makelaars”. Dat bevestigt Steijns advocaat Jan Kabalt aan NRC na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. Van Hooijdonk deed de uitspraak zondagavond in het programma NOS Studio Voetbal, waarna Kabalt een brief met de rectificatie-eis naar de NOS stuurde. Mocht dat niet voor het eind van de uitzending van zondag gebeuren, dan is de kans op een kort geding groot, aldus Kabalt.

Van Hooijdonk wilde tijdens de uitzending zondagavond niet toelichten wat hij precies met zijn uitspraak bedoelde. Wel zei hij: „dat kon toen allemaal, want de directeur van NAC was zijn vriend”. Daarmee doelde hij op toenmalig directeur Matthijs Manders, die de uitspraken van Van Hooijdonk tegenover de NOS „vals en belachelijk” noemt.

Het is bekend dat Van Hooijdonk en Steijn niet goed met elkaar kunnen opschieten. Van Hooijdonks zoon Sydney van Hooijdonk speelde in het seizoen 2020-’21 in de selectie onder Steijn. Hij kon niet altijd rekenen op een basisplaats, maar werd wel clubtopscorer. Na zijn vertrek naar het Italiaanse Bologna, zei de jonge voetballer dat het gebrek aan vertrouwen van Steijn reden was voor zijn vertrek.

Sinds 2022 is oud-voetballer Pierre van Hooijdonk lid van de Raad van Commissarissen bij NAC Breda, waarvoor hij in de jaren negentig zelf als voetballer uitkwam. Sinds 2015 is hij als analist aan de NOS verbonden. Tijdens het WK voetbal in 2016 lag hij als analist publiekelijk in de clinch met oud-ploeggenoot bij Feyenoord Robin van Persie.