Ajax legt zich niet neer bij geplande hervatting van gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord

Voetbal Ajax overweegt juridische stappen omwille van de nieuwe speeldatum tegen Feyenoord. Na de rellen rond Ajax-Feyenoord werden vijftien mensen gearresteerd. „Binnenkort volgen meer aanhoudingen.”

Ajax-supporters steken vuurwerk af tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA.
Ajax-supporters steken vuurwerk af tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA. Foto Olaf Kraak

Het restant van de eredivisiewedstrijd Ajax–Feyenoord wordt op woensdag 27 september vanaf 14.00 uur zonder publiek uitgespeeld. Dat is maandag besloten door het competitiebestuur betaald voetbal van de KNVB.

Ajax laat weten „niet akkoord” te gaan en overweegt juridische stappen. „Vanwege nationale en internationale duels is het eerst mogelijke moment om Ajax-Feyenoord uit te spelen vanuit Ajax’ oogpunt de eerste week van november”, zegt de Amsterdamse club in een verklaring. Van Feyenoord is nog geen reactie bekend. FC Volendam geeft te kennen dat het zich ‘overvallen’ voelt door het KNVB-besluit en niet akkoord te gaan met de wijziging van het speelschema.

De klassieker tussen de twee elftallen uit Amsterdam en Rotterdam werd zondag na 55 minuten definitief gestaakt, omdat tot tweemaal toe vanaf de tribune vuurwerk op het veld in de Arena werd gegooid. Eerder lag de wedstrijd stil omdat er een plastic beker op het veld werd geworpen. Na een gestaakte wedstrijd bepaalt het competitiebestuur betaald voetbal wat er met de wedstrijd gebeurt. Daarbij is het uitgangspunt dat de competitie zo eerlijk mogelijk moet verlopen en een duel dus het liefst op het veld wordt beslist, zegt de KNVB.

Niet alleen de clubs, maar ook de supporters zijn hier de dupe van

Ajax

Verder moet de wedstrijd volgens de KNVB op de kortst mogelijke termijn worden hervat. Het tijdstip is in overleg met de gemeente Amsterdam vastgesteld. Dat betekent dat de wedstrijd Ajax-FC Volendam, die voor woensdag 27 september stond gepland, wordt uitgesteld.

Ajax vindt het niet goed dat „het competitie- en bekerprogramma nu door de KNVB voor vier clubs wordt aangepast vanwege het laten uitspelen van een gestaakt duel. Niet alleen de clubs, maar ook de supporters zijn hier de dupe van”.

Lees ook dit artikel: De KNVB trad strenger op – de fans misbruikten de macht

Vijftien arrestaties

De Amsterdamse politie heeft inmiddels vijftien personen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de wanordelijkheden die zondag uitbraken rondom de wedstrijd. Het gaat om mensen die stenen en vuurwerk zouden hebben gegooid. Ook de persoon die een plastic beker zou hebben geworpen, is opgepakt. „We gaan ervan uit dat er binnenkort nog meer aanhoudingen volgen”, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Een speciaal rechercheteam van de Amsterdamse politie onderzoekt camerabeelden die in en bij de Arena zijn gemaakt. Ook filmbeelden die door bezoekers van de wedstrijd zijn gemaakt, zijn bij de politie ingeleverd en worden nader bekeken. De politie onderzoekt ook of supporters van Ajax al ruim voor de wedstrijd zouden hebben besloten de klassieker te saboteren indien Ajax op achterstand zou komen. „Wij horen die berichten ook en zien ook dat op sociale media melding wordt gemaakt van dergelijke plannen”, aldus de woordvoerder.

Digitale meldplicht

Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in reactie op de ongeregeldheden rondom Ajax-Feyenoord. Over zo’n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt het nieuws. Welke drie gemeenten gaan deelnemen aan het experiment kan het ministerie niet zeggen. „Dat moet nog worden afgestemd.” Justitie zegt dat voor een digitale meldplicht wordt gekozen omdat het melden door personen met een gebiedsverbod op het politiebureau „te veel politiecapaciteit vraagt”.

De digitale meldplicht moet het relschoppers onmogelijk maken om zich tijdens een voetbalwedstrijd van hun club in of bij het stadion te begeven. Depla noemt het tegenover het tegenover persbureau ANP „diep triest” wat er in Amsterdam is gebeurd. „Dit is het werk van zogenaamde voetballiefhebbers die zeggen dat ze handelen uit clubliefde. Het is een feit dat in sommige stadions tribunes in handen zijn van de harde kern, die zich aan niets of niemand meer storen. Ze eigenen zich het voetbalfeest toe. In de Johan Cruijff Arena is dat waarschijnlijk ook zo.”

Lees ook dit artikel: Als één wedstrijd symbool komt te staan voor de existentiële crisis waarin Ajax verkeert, is het deze Klassieker