Air France-KLM ziet omzet stijgen, maar waarschuwt voor miljoenendomper door Spelen

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van net geen 8 miljard euro, 4 procent meer dan diezelfde periode in 2023. Dat schrijft het bedrijf donderdag in de kwartaalcijfers. In totaal werden in die periode 26 miljoen passagiers vervoerd, 4,4 procent meer dan een jaar eerder.

Air France-KLM verwacht tijdens de zomer 200 miljoen euro aan opbrengsten mis te lopen. Dit komt door de Olympische Spelen in Parijs, waardoor veel toeristen die stad dit seizoen lijken te mijden en Fransen hun vakantie uitstellen. Begin deze maand sprak het bedrijf nog van een verwachte tegenvaller van 160 tot 180 miljoen euro, maar die lijkt nu dus nog hoger uit te vallen.

De Olympische Spelen worden vrijdag met een grote ceremonie geopend en eindigen 11 augustus. In juni merkte Air France-KLM ook al dat het sportevenement de resultaten van het concern drukte. Toen betrof het nog een domper van 40 miljoen euro.

Het is niet de enige tegenvaller voor Air France-KLM. In de toelichting bij de cijfers meldt het bedrijf dat het ook worstelt met stijgende brandstofkosten, leveringsproblemen van onderdelen en diverse verstoringen in het vliegverkeer. Dat is niet beperkt tot het Frans-Nederlandse concern: eerder deze maand toonden Ryanair en Lufthansa ook al teleurstellende kwartaalcijfers.

NS juist meer treinkaartjes

Opmerkelijk is dat de NS juist „een duidelijke toename” ziet in de verkoop van treinkaartjes naar Parijs, zo meldt het spoorbedrijf donderdag aan persbureau ANP. Voor de laatste week van de Spelen gaat het zelfs om een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De ANWB waarschuwde automobilisten afgelopen maandag om Parijs wegens drukte op de weg de gehele zomer te mijden.

Air France-KLM verwacht dat na de Spelen alles weer als vanouds wordt. Het aantal boekingen dat nu al uitstaat voor het vierde kwartaal komt overeen met die in dezelfde periode vorig jaar. De resultaten bij Air France waren dan ook minder goed dan die van KLM.

Dochteronderneming Transavia boekte met 843 miljoen euro een uitzonderlijk goed resultaat: ruim 18 procent meer dan in 2023. Dat is mede te danken aan het feit dat passagiers nu kunnen betalen voor het meenemen van bijvoorbeeld een rolkoffer als handbagage.