AI-wedloop in hogere versnelling: Musk en Macron willen winnen

Goedemorgen. De laatste tijd voelt elke dag in de AI-wedloop bijna als een jaar: zoveel gebeurt er, zoveel onverwachte wendingen zijn er. Ook vannacht weer: een groep investeerders rond Elon Musk doet onverwacht en ongevraagd een miljardenbod op ChatGPT-eigenaar OpenAI. Voor bijna 100 miljard dollar, ruim 94 miljard euro, wil een groep investeerders onder leiding van Musk OpenAI overnemen. Er is al langer ruzie tussen Elon Musk, die betrokken was bij de oprichting van OpenAI, en Sam Altman, de huidige ceo. Altman heeft op sociale media al gereageerd op het bod: ‘Nee, bedankt’ zette hij onder meer op X. Hij bood meteen aan dat hij X wel wilde kopen van Musk voor 9,74 miljard dollar.

Intussen op de grote AI-top in Parijs klinkt het: kies Frans, kies Europees. Met de AI Action Summit in Parijs, waar veel grote namen uit de AI-wereld samenkomen, wil president Macron van zowel Frankrijk als Europa belangrijke spelers maken in de AI-sector. „AI is een manier voor de mensheid om te versnellen.” Hij kondigde dit weekend een enorme investering van 109 miljard euro aan om van Frankrijk een ‘AI-hub’ te maken. Europese bedrijven zeggen ook fors te willen investeren, maar alleen als Brussel regels versoepelt.

En wat ons verder opviel in het nieuws:

  • De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een decreet ondertekend voor een importheffing van 25 procent op alle staal- en aluminiumimporten. Hij had dit zondag al aangekondigd en benadrukt dat er geen uitzonderingen worden gemaakt. Daarnaast overweegt hij tarieven voor andere producten, zoals auto’s en chips. Tijdens zijn eerste termijn voerde Trump al vergelijkbare tarieven in: 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium. Destijds maakte hij later uitzonderingen voor handelspartners als Canada, Mexico, de EU en het VK.
  • De prijs van goud is opnieuw naar recordhoogte gestegen. De ‘veilige haven’ voor beleggers brak vannacht door de 2.900 dollar per ounce, in reactie op de aankondigingen van Trump en de zorgen over een oplopend handelsconflict. Ook de beurskoersen van grote Amerikaanse staalproducenten stegen. (Reuters)
  • Als Tata of Chemours de bodem vergiftigen en grote milieuschade aanrichten, moeten individuele bestuurders dan strafrechtelijk kunnen worden vervolgd? Wel als het aan een groeiende internationale beweging ligt die wil dat ecocide wordt opgenomen in het strafrecht. Morgen publiceert een werkgroep van internationale topjuristen in Den Haag een „handleiding voor criminalisering van ecocide” voor nationale parlementen, een soort juridisch recept om vernietiging van natuur op te nemen in het strafrecht.
  • Bedrijven die arbeidsmigranten te weinig betalen, veel te lang laten werken, laten slapen op de werkplek of verwaarlozen, hangt vanaf dinsdag een sluiting boven het hoofd. NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) kiest voor een ’snoeiharde aanpak’ van misstanden, zegt hij tegen De Telegraaf.
  • We zijn minder bier gaan drinken dan we deden. De bierverkoop in Nederland is in 2024 met 3,4 procent gedaald tot 11,2 miljoen hectoliter, waarbij geen enkele biersoort of verkoopkanaal is gespaard. In de horeca werd 1,1 procent minder getapt, de groothandel verkocht 5,7 procent minder, en de supermarktomzet van kratjes, flesjes en blikjes daalde met 4,3 procent. Volgens brancheorganisatie Nederlandse Brouwers, waarbij onder meer Heineken, AB InBev en Grolsch zijn aangesloten, zat de grootste terugval in de eerste helft van het jaar. Dat gebeurde direct na de verhoging van belastingen en accijnzen, wat volgens de brouwers een belangrijke rol speelt in de afname.
  • Frans Timmermans wil meer geld naar defensie, want Europa staat voor ‘existentiële strijd’: de Europese Unie moet zich inkopen in Europese defensiebedrijven om te voorkomen dat deze de prijs van wapensystemen opdrijven. Dat zei GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans maandagavond tijdens een lezing. Hij zei dat dit „fragmentatie tegengaat en ervoor zorgt dat wapenfabrikanten niet de winnaars worden van de oorlog”. Het inkopen in grote bedrijven moet met Europese leningen betaald worden. „Het tempo van investeren moet omhoog. Dat kan niet alleen uit de markt komen, maar ook uit publiek geld. Dat is gewoon slim om te doen, ook als de schulden oplopen.”


Liveblog
Economieblog


Miljardenbod Musk c.s. op eigenaren ChatGPT