Afwijkende resultaten doorstroomtoets maken leerkrachten onzeker over hun eigen beoordelingsvermogen

Deze week vullen duizenden achtstegroepers het in: naar welke middelbare school ze willen. Veel leerlingen en ouders weten pas sinds een week definitief op welk niveau de kinderen zich mogen inschrijven. Vorige week werden nog veel adviesgesprekken gevoerd, omdat de doorstroomtoets onverwachte resultaten opleverde.

„Zestien van onze 38 leerlingen scoorden hoger dan verwacht”, zegt Joyce Emons, intern begeleider van de Vrijeschool Rotterdam-West. „Dit is veel meer dan de normale enkele leerling die hoger scoort. We moeten verplicht de adviezen ophogen, tenzij er sterke tegenargumenten zijn. We hadden vijf werkdagen voor intern overleg, het invullen van alle benodigde formulieren en de adviesgesprekken met ouders. Zo blijft weinig ruimte over voor zorgvuldigheid.”

Sinds dit schooljaar moet het advies bij een hogere toetsscore verplicht worden bijgesteld. Alleen als dit niet in het belang is van de leerling, mag het schooladvies worden aangehouden. De school moet dit kunnen motiveren in een onderwijskundig rapport. Het advies verlagen is niet mogelijk. Als de score gelijk of lager is dan het schooladvies, blijft dit ongewijzigd. De toets geeft altijd een dubbel advies, zoals mavo/havo of havo/vwo.

Dit schooljaar vertonen de resultaten opvallende afwijkingen ten opzichte van eerdere jaren, wat leidt tot het bijstellen van veel adviezen. Niet alleen wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de toets, sommige leerkrachten twijfelen ook over hun beoordelingsvermogen.

Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

De Lichtboei

De helft van de leerlingen van Jochem Boer, leerkracht van groep 7/8 bij De Lichtbloei in het Zeeuwse Westkapelle, kreeg een veel lagere of hogere uitslag dan verwacht. „We waren eerder altijd accuraat met onze adviezen”, zegt Boer. „Zulke tegenstrijdige resultaten brengen je toch wel aan het twijfelen. We hebben alle adviezen naar boven bijgesteld. Later weten we wie of wat er fout zat.”


Lees ook
Twijfel aan de uitslagen van de doorstoomtoets

Zo’n 170.000 kinderen in groep 8 maakten dit jaar de doorstroomtoets, hier in Dordrecht.

De reacties van leerkrachten op de Vrijeschool lopen volgens de intern begeleider uiteen. Emons: „De een vindt het knap van de kinderen, de ander is gefrustreerd. Onze leerkrachten, die drie jaar lang dezelfde klas begeleiden, zien hun advies terzijde geschoven door één toets. Dit doet iets met leerkrachten – hadden de kinderen meer in hun mars? Heb ik iets over het hoofd gezien?”

Ook op basisschool De Polderhof in Almere waren er opvallende resultaten. Groep 8-leerkracht Stephanie de Jong moest afgelopen week veel heroverwegingsgesprekken voeren. „50 procent van onze leerlingen konden we door de uitslag naar boven adviseren. De ouders zijn hartstikke trots en wij ook. Er zijn enkele leerlingen geweest, bij wie we niet tot een heroverweging zijn overgegaan en dat moet je dan heel goed beargumenteren.”

Ook Joyce Emons van de Vrijeschool had afgelopen week te maken met uitdagende oudergesprekken. „Wanneer wij een mavo/havo-advies geven en uit de toets komt havo/vwo, moeten we richting de ouders duidelijk kunnen uitleggen waarom we bij het oorspronkelijke advies blijven. Dat is lastig binnen een week.”

Op sociale media geven leerkrachten en scholen uiting aan hun trots, twijfel en tevredenheid. Ouders vieren het succes van hun kinderen met een taartje. Maar na alle vragen in de toets, blijft één belangrijke vraag vooralsnog onbeantwoord: als zo veel adviezen worden aangepast, hoe betrouwbaar is die toets dan?