Afschaffen bed-bad-brood betekent voor veel uitgeprocedeerde asielzoekers: terug de illegaliteit in

Volgens minister Faber is het eenvoudig. „Ik zet in op terugkeer”, schreef ze woensdag op X. De mensen in de opvang hadden volgens haar „al lang moeten vertrekken”, omdat ze hier geen recht hebben op asiel.

Maar in de vijf grote steden waar nu nog bed-bad-brood wordt aangeboden, gaan ze er allerminst vanuit dat de afgewezen asielzoekers door het verdwijnen van de rijkssubsidie zullen vertrekken.

„Integendeel”, zegt Katja van Nimwegen van de Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS). „Het idee dat ze vanzelf wel terugkeren als er geen opvang meer is, klopt gewoon niet”. Van Nimwegen begeleidde de afgelopen jaren diverse ongedocumenteerde migranten waarvan de opvang werd stopgezet, omdat er geen oplossing voor hen te vinden was. „Dat betekende in veel gevallen: terug de illegaliteit in”, zegt Van Nimwegen. „Sommigen hebben een klein netwerkje, die kunnen bij iemand op de bank slapen. Voor anderen is er geen alternatief, die komen letterlijk op straat te staan.”

Het is de reden dat Utrecht en Amsterdam al hebben aangekondigd de kosten van de opvang zelf over te nemen. De gemeenten vrezen dat sluiting van de opvang zal leiden tot meer overlast op straat. Zo trekt Amsterdam volgend jaar 13,5 miljoen euro uit voor de opvang van 500 ongedocumenteerde vreemdelingen. Het Rotterdamse stadsbestuur heeft in overleggen aangekondigd dat het geen geld gaat bijleggen om de opvang open te houden , zegt Van Nimwegen. Het zal hierdoor vaker voorkomen dat ze dakloze vreemdelingen zal moeten doorverwijzen naar andere steden, of naar Ter Apel, zegt ze. „Als enige alternatief voor slapen onder de Erasmusbrug.”

Stukken complexer

Ook Carolus Grütters, onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen, verwacht niet dat door het besluit van Faber meer uitgeprocedeerden zullen vertrekken. „Het is alsof je zegt: we houden niet van regen, dus schaffen we de paraplu af”, zegt Grütters. „Dat is precies wat deze minister doet: we willen deze groep niet dus zetten een streep door de opvang. Alsof daarmee die mensen zijn verdwenen.”

De situatie van veel ongedocumenteerden in de opvang is echter stukken complexer, legt Grütters uit. „Hun asielaanvraag is bijvoorbeeld afgewezen, omdat ze hun identiteit niet kunnen aantonen. Maar om die reden kunnen ze ook geen reispapieren krijgen om terug te keren. Ambassades moeten voor het verstrekken van die papieren eerst vaststellen dat iemand daadwerkelijk een onderdaan is. Als dat niet gebeurt dan komt zo iemand terecht in een juridisch limbo: je mag hier niet zijn, maar kunt ook niet terug.”

In de meeste steden zal de bed-bad-brood-opvang deels overeind blijven, verwacht Rian Ederveen van stichting LOS, coördinator van de opvangorganisaties. „Alle organisaties zoeken nu naar aanvullende financiering, van gemeenten en van donateurs. De verwachting is dat een deel van de bedden zal moeten worden afgeschaald, maar dat de opvang zeker niet verdwijnt.”

Naast de vijf grote steden die rijkssubsidie ontvingen voor de opvang, zijn er ook nog twintig kleinere gemeenten die bed, bad en brood aanbieden aan dezelfde doelgroep. In het hoofdlijnenakkoord staat dat het kabinet de financiering van deze opvanglocaties wil beperken „tot het meest basale”.


Lees ook

Uitgeprocedeerd? Deze ngo belooft je duizenden euro’s als je vertrekt

Abrha uit Ethiopië heeft nog altijd de hoop dat hij in Nederland mag blijven.