Afrikaanse Unie wordt permanent lid van de G20

Wereldmachten Bij de openingsceremonie van de G20 heeft de Indiase premier Narendra Modi de Afrikaanse Unie officieel uitgenodigd plaats te nemen tussen de andere regeringsleiders.
De Indiase premier Narendra Modi (links) geeft AU-voorzitter Azali Assoumani een knuffel nadat hij hem heeft uitgenodigd voor de G20.
De Indiase premier Narendra Modi (links) geeft AU-voorzitter Azali Assoumani een knuffel nadat hij hem heeft uitgenodigd voor de G20. Foto Ludovic Marin/AFP

De Afrikaanse Unie is officieel toegetreden tot de G20. Dat melden internationale persbureaus. De Indiase premier Narendra Modi, de gastheer van het overleg tussen de regeringsleiders, heeft het samenwerkingsverband zaterdag bij zijn openingstoespraak uitgenodigd. Voorzitter Azali Assoumani van de Afrikaanse Unie (AU) nam vervolgens plaats tussen de aanwezige leiders, nadat hij een knuffel van Modi had gekregen.

Modi had voor aanvang van de top gelobbyd voor de toetreding van de AU in de hoop daarmee de G20 meer representatief te maken. In het Afrikaanse samenwerkingsorgaan zitten 55 landen. In een bericht op sociale media zegt Modi dat hij „vereerd is” de AU als permanent lid te mogen verwelkomen. „Dit zal de G20 en de stem van het Globale Zuiden versterken”, schrijft hij.

De G20 bestaat uit de negentien grootste economieën ter wereld en de Europese Unie. Zuid-Afrika was tot nu toe het enige Afrikaanse land dat vertegenwoordigd was. In New Delhi is dit weekend onder meer de Amerikaanse president Joe Biden aanwezig. De Russische president Vladimir Poetin is afwezig, net als de Chinese leider Xi Jinping, die wel zijn premier heeft gestuurd.

Lees ook: Voorzitter India wil een inclusieve G20, maar kampt met conflicten en oud zeer