Afgelopen juni was wereldwijd de warmste juni ooit gemeten

Klimaatverandering Volgens EU-klimaatdienst Copernicus wordt natuurverschijnsel El Niño, de opwarming van de Stille Oceaan, sterker, wat mogelijk voor nog meer temperatuurrecords kan zorgen.
Veel gebieden kampten met extreme droogte, zoals de Indiase deelstaat Uttar Pradesh.
Veel gebieden kampten met extreme droogte, zoals de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Foto Rajesh Kumar Singh/AP

Juni dit jaar is de warmste juni ooit gemeten. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. De temperatuur was afgelopen maand wereldwijd zo’n 0,5 graad warmer dan het gemiddelde tussen 1991 en 2020. Het hitterecord van juni 2019 is daarmee verbroken.

Noordwest-Europa kende recordtemperaturen, terwijl delen van Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Azië en Oost-Australië ook aanzienlijk warmer dan normaal waren, aldus Copernicus. Delen van Zuid-Europa en Turkije waren juist natter dan gebruikelijk. Zo leidde extreme neerslag tot overstromingen in onder meer Kosovo en Italië. Veel andere gebieden kampten met extreme droogte.

Lees ook: Wetenschappers voorspellen nieuwe El Niño en tijdelijk extra opwarming

Ook de oceanen waren door klimaatverandering uitzonderlijk warm, wat leidde tot warme lucht. De temperatuur van het zeeoppervlak steeg met „extreme mariene hittegolven” rond Ierland, Groot-Brittannië en de Oostzee. De hoeveelheid zee-ijs op de Zuidpool is „ongekend laag”; het Antarctische zee-ijs lag 17 procent onder het gemiddelde in juni – de laagste omvang sinds het begin van de satellietmetingen. Volgens Copernicus wordt natuurverschijnsel El Niño sterker, wat mogelijk tot nog meer temperatuurrecords zal leiden.

Donderdag werd bekendgemaakt dat afgelopen maandag 3 juli wereldwijd de warmste dag ooit gemeten was. Die dag was de gemiddelde temperatuur op aarde 17,01 graden Celsius.